Ένα παλιό, απλό, αλλά όπως όλα δείχνουν, πολύ επιτυχημένο θεραπευτικό όπλο, χρησιμοποιείται με πολύ καλά αποτελέσματα, τον τελευταίο χρόνο στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Πρόκειται για τα intralipids, έναν ορό διατροφής, δηλαδή μια παρεντερική διατροφή, γνωστή κι εγκεκριμένη από το 1962, από το FDA, η οποία χορηγείται ενδοφελβίως, σε ασθενείς που δεν μπορούν να σιτιστούν από το στόμα.

Η συγκεκριμένη θεραπεία, όπως διαπιστώθηκε μετά από μελέτες, όταν χορηγείται σε γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποτυχιών εξωσωματικής γονιμοποίησης, μειώνει το επίπεδο των εμβρυοκτόνων κυττάρων στο ενδομήτριο, των γνωστών NKs ( Natural Killer), με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας κατά την εμφύτευση των εμβρύων στη μήτρα στην επόμενη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Τα intralipids, είναι ένας ορός διατροφής, ένα συνθετικό προϊόν, που περιέχει, λάδι σόγιας, φωσφολιπίδια κρόκου αυγού, γλυκερίνη και νερό», αναφέρει ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος – Ειδικός στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική χειρουργική και ιατρός της Μονάδας IVF του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ, Παναγιώτης Ψαθάς.

\”Πρόκειται για μια θεραπεία φθηνή, η οποία δεν είναι παράγωγο αίματος και το σημαντικότερο, είναι μια θεραπεία που δεν έχει παρενέργειες, γι΄αυτό και είναι μια τακτική που εφαρμόζουμε τώρα τελευταία σχεδόν σε όλες τις γυναίκες οι οποίες κάνουν εξωσωματική\”, τονίζει ο κος Ψαθάς και συνεχίζει: «Τα intrlipids ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας που υποβάλλεται σε εξωσωματική κι έτσι όταν γίνεται η εμβρυομεταφορά ενεργοποιούνται λιγότερα NKs (εμβρυοκτόνα κύτταρα), δηλαδή ο οργανισμός, εκπέμπει λιγότερα σήματα κινδύνου, κι έτσι οδηγείται δυσκολότερα σε απώλεια εγκυμοσύνης.

Τι έδειξαν οι πρόσφατες μελέτες;

Tα αποτελέσματα μάλιστα πρόσφατης μελέτης με δείγμα 90 γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής ήταν εντυπωσιακά. Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης στις μισές από αυτές χορηγήθηκαν intralipids, ενώ στις άλλες μισές όχι. Από τις 45 στις οποίες χορηγήθηκαν, το 60% έμειναν έγκυοι κι από τις άλλες μισές στις οποίες δεν χορηγήθηκαν μόνο το 7% έμειναν έγκυοι.
Ποιες γυναίκες μπορούν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη θεραπεία;

«Προτείνουμε πλέον τη χορήγηση των intralipids και στις γυναίκες που έχουν ιστορικό με επαναλαμβανόμενες παλλίνδρομες κυήσεις, το ποσοστό των οποίων τα τελευταία χρόνια αυξάνεται εντυπωσιακά. Γυναίκες οι οποίες έχουν επαναλαμβανόμενες αποτυχίες, χωρίς να ξέρουμε τον λόγο και γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα, είναι αυτές οι οποίες μπορούν να είναι υποψήφιες για την λήψη των intralipids.

Επίσης μια άλλη κατηγορία, είναι αυτές οι γυναίκες οι οποίες μπαίνουν τώρα στην διαδικασία της εξωσωματικής. Έτσι χορηγούμε intralipids 7-14 μέρες πριν την εμβρυομετάφορά τους έως και την 20η εβδομάδα κύησης. Έτσι αυξάνουμε τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης και διατήρησής της».

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook