O Rupert Murdoch είναι ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη και σίγουρα όχι τυχαία. Ακόμα και στα 83 του χρόνια δεν το βάζει κάτω κι επιθυμεί να σφραγίσει την πολυτάραχη πορεία του στο σκληρό κόσμο των επιχειρήσεων με ένα θηριώδες deal για την εξαγορά της Time Warner.

Αν το πετύχει, θα είναι αναμφισβήτητα ο ισχυρότερος μεγιστάνας του τομέα  των Media και της ψυχαγωγίας. Μπορεί λοιπόν η Time Warner να απόρριψε την προσφορά της  20thFirst Century Fox, ύψους 80 δισ. δολαρίων, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές επιμείνουν ότι ο Murdoch είναι απολύτως αποφασισμένος να τα καταφέρει και ετοιμάζεται να καταθέσει νέα προσφορά αυξημένη κατά 40%.

Ωστόσο το ερώτημα που γεννάται είναι πώς καταφέρνουν κάποιοι άνθρωποι να κυβερνούν τον κόσμο με την τσέπη τους; Πώς φτάνουν στην κορυφή , ενώ άλλοι, εξίσου ή και περισσότερο ικανοί και  έξυπνοι μένουν στα μισά του δρόμου της επιτυχίας;

Το New Republic επιχειρεί μέσα από μια γραφική παράσταση επιχειρεί να ρίξει φως στις χρονολογίες – κλειδιά και στα γεγονότα που οδήγησαν τον μεγιστάνα Rupert Murdoch στο κατώφλι της δικής του αυτοκρατορίας.

Ο μεγιστάνας χαλαρώνει διαβάζοντας τη WSJ στο γραφείο του

Βήμα πρώτο: κληρονομήστε.

Ο Keith Rupert Murdoch, δεύτερο παιδί σε σύνολο τεσσάρων, γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλία;ς στις 11 Μαρτίου του 1931. Το 1953, έξι μήνες μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο  Worcester  στην Οξφόρδη, πήρε στα χέρια του τον έλεγχο της News Ltd που του κληροδότησε ο πατέρας του. Ναυαρχίδα του ομίλου που ίδρυσε ο Sir Keith Murdoch ήταν  η εφημερίδα  Adelaide News.  Ανέλαβε επίσης τον έλεγχο της  Sunday Times στο Περθ και το εντυπωσιακό της στυλ υιοθέτησαν πολλές άλλες εφημερίδες του ομίλου Murdoch.

Βήμα δεύτερο: Άρχισε να κυνηγάς το όνειρό σου επίμονα και αδυσώπητα.

Στη συνέχεια παρατίθεται ένα (ανανεωμένο) χρονοδιάγραμμα που είχε πρωτοδημοσιευτεί στους Financial Times το 2007, καθώς και μια λίστα με τα μεγαλύτερα deals της News Corp.
1958: Ο Murdoch παίρνει τη μια εκ των 2 πρώτων αδειών εκπομπής προγραμμάτων στην Αδελαΐδα και αρχίζει να “στήνει” το περιεχόμενο της Southern Television Corp σε Νέα Υόρκη Και Λος Αντζελες.
1960: Αγοράζει την  Daily Mirror και τη Sunday Mirror του Σίδνεϊ.
1964: Η News Ltd ξεκονά την πρώτη της εφημερίδα, την  Australian, την πρώτη καθημερινή εφημερίδα με πανεθνική κυκλοφορία
1967: Παντρεύεται την Anna Tory, αφού πρώτα βγαίνει το διαζύγιό του από την πρώτη του γυναίκα,  Patricia
1969: Κερδίζει τον Robert Maxwell στον αγώνα διεκδίκησης της  News of the World στη Μ. Βρετανία. Αγοράζει τη  Sun και τη μετατρέπει σε ταμπλόιντ.
1973: Εισέρχεται στις ΗΠΑ, αγοράζοντας τη San Antonio Express και τη San Antonio News
1976: Αγοράζει τη New York Post από τη rom Dorothy Schiff  για 30 εκατ. δολάρια
1979: Η News Corp οργανώνεται εκ νέου ως μητρική εταιρεία με παραρτήματα σε Αυστραλία, Βρετανία και ΗΠΑ
1981: Αγοράζει τους UK Times και τυς Sunday Times
1983: Μεγάλη χρονιά. Αποκτά τους Chicago Sun-Times και εισέρχεται στην αγορά  δορυφορικής τηλεόρασης. Ένα φιλόδοξο εγχείρημα υπό τον τίτλο Skyband φέρνει τελικά ζημίες 20 εκατ. δολ. Ο Murdoch αγοράζει τη Δορυφορική Τηλεόραση του Ηνωμένου βασιλείου και το 6,7% της Warner Communications
1985: Αγοράζει το 50% της 20th Century Fox Film Corp. Παίρνει την αμερικανική υπηκοότητα, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να προχωρήσει στην αγορά αμερικανικών τηλεοπτικών προϊόντων.
1986: Πουλά τη Chicago Sun-Times. Αγοράζει τη Metromedia που περιλαμβάνει έξι κανάλια σε ΝΥ, Λος Αντζελες, Σικάγο, Ντάλας, Χιούστον και Ουάσινγκτον με 1,9 δισ. δολ. Αυτοί οι σταθμοί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Δικτύου Fox. Αποκτά επίσης τα βρετανικά συνδικάτα τυπογραφείων και τελικά μεταμορφώνει τη βιομηχανία των βρετανικών εφημερίδων.
1988: Πουλά τη New York Post
1989: Ξεκινά η Sky Television στη Βρετανία και δημιουργείται η HarperCollins από συγχώνευση εκδοτικών οίκων.
1990: Αυξάνονται οι ανησυχίες καθώς τα χρέη φθάνουν τα 7 δισ. δολ. Ο Murdoch κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο της News Corp
1993: Επαναγοράζει την αγαπημένη του New York Post. Ξεκινά να επενδύει στην Ασία, αγοράζοντας το 64% του  Star TV για 525 εκατ. δολ. Και εν συνεχεία το 49,9 του ινδικού Zee TV.
1995: Επέκταση σε αθλητικά και παιδικά προγράμματα
1996:  Δημιουργείται  το Fox News
1997: Η News Corp και το Fox αποκτούν το εναπομείναν 80% της  New World
1998: IPO 2,8 δισ. δολ. για τον όμιλο Fox Entertainment Group
1999: Γαμπρός  για τρίτη φορά με τη Wendi Deng
2000: Δημιουργείται το δίκτυο Sky Global Networksμε στόχο να εκπέμπει σε Βρετανία και Λατινική Αμερική.  Το Fox Television Stations αποκτά 10 σταθμούς με 5,35 δισ. δολ. αποκτώντας σημαντική παρουσία στην αμερικανική αγορά ΜΜΕ.

Από το 2003 έως το 2010 η αυτοκρατορία του Murdoch απέκτησε ποσοστά στη Hughes Electronics, τη MySpace, τη Scout Media και την IGN Entertainment, τη Dow Jones, th Floorgraphics, τη   Wireless Generation κ.ο.κ. Το 2004 στο μεταξύ, η  News Corp μετακομίζει από την Αυστραλία στις ΗΠΑ.

Επόμενος σημαντικός σταθμός το 2013 όταν παίρνει τον έλεγχο της Sky Deutschland, αγοράζοντας για 1,2 δισ. δολ. άλλο ένα 9%. Η αυτοκρατορία διχοτομείται  με τον πιο επικερδή βραχίονα της ψυχαγωγίας να διαχωρίζεται ως 21st Century Fox. Την ίδια περίοδο χωρίζει και ο Murdoch.

Μετά το πολύκροτο διαζύγιο αποκαλύφθηκε πως η Wendi Murdoch διατηρούσε σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Tony Blair...

...τον οποίο είχε προσκαλέσει και στη βίλα Murdoch

Φέτος, η News Corp αγόρασε τη Harlequin, τη γνωστή εταιρεία που εκδίδει τα γυναικεία ρομάντζα για 415 εκατ. δολ.  Ξεκινούν παράλληλα συζητήσεις για την πώληση της Sky Italia και της Sky Deutschland στο BskyB. Τα deals της News Corp είναι πολλών δισ., κανένα ωστόσο δεν φτάνει το τελευταίο εγχείρημα του Murdoch για την εξαγορά της Time Warner.

Tα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν πάντως ότι μετά από ένα θυελλώδες διαζύγιο και ένα ακόμα πιο θυελλώδες σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές στις βρετανικές ταμπλόιντ του μεγιστάνα, ένα τέτοιο εγχείρημα είναι υπερβολικά τολμηρό ακόμα και για τον ατρόμητο και υπερφιλόδοξο Rupert.

newmoney.gr