Διορία δύο μηνών, έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και το νέο ραντεβού κυβέρνησης και Τρόικα, έδωσαν στην Αθήνα οι απεσταλμένοι των δανειστών, για να έχει έτοιμα τον Σεπτέμβριο όλα όσα ζητούν για να δοθεί η επόμενη δόση των δανείων, αλλά και για να μπουν στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους.
Ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς στοχεύει ψηλότερα, στους πολιτικούς προϊσταμένους των ελεγκτών (ήταν η πρώτη φορά που ήρθαν και έφυγαν από την χώρα μας και δεν τους συνάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός) προκειμένου να πετύχει τον στόχο του: να μπορέσει να εκμεταλλευτεί από τώρα ως το φθινόπωρο η χώρα την «αλλαγή φρουράς» στην Κομισιόν, το σχέδιο της ΕΚΤ για παροχή ρευστότητος στην Ευρωζώνη και τον … «άνεμο» χαλάρωσης της πολιτικής σκληρής λιτότητας στην ΕΕ. Για το λόγο αυτό πήρε μαζί του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και τον νέο υπουργό Οικονομικών, για να τους συστήσει στην Άνγκελα Μέρκελ και την ευρωπαϊκή «ελίτ» το πρόσωπο που θα διαχειριστεί το Μνημόνιο, τα τραπεζικά στρες-τεστ και το χρέος της χώρας μας.
Ο κύριος Χαρδούβελης θα δώσει αγώνα δρόμου 60 ημερών για να κλείσει όσες περισσότερες από τις 600 και πλέον εκκρεμότητες παραμένουν από τον Μάιο. Ο ίδιος στέλνει το μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδος ότι δεν είναι ώρα για «διακοπές». Η κυβέρνηση επέλεξε όμως να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της στην τρέχουσα επισκόπηση για τις ομαδικές απολύσεις και τα «κόκκινα δάνεια», ζητώντας από την Τρόικα να κριθούν όλα σε έναν τελικό γύρο διαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο.
Αλλά και οι απεσταλμένοι των δανειστών περισσότερο άκουγαν παρά μιλούσαν. Δεν γκρίνιαξαν για το δημοσιονομικό κενό, καθώς επί δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση διαψεύδει τις «μαύρες ποβλέψεις» τους. Έδειξαν να αποδέχονται πως όλα πάνε καλά ως τώρα αφού οι εισπράξεις φόρων και το πρωτογενές πλεόνασμα στο α΄ εξάμηνο ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Ξέρουν και εκείνοι όμως ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου πολλά μπορεί να αλλάξουν στο «βαρύ» β’ εξάμηνο, αν οι φορολογούμενοι δεν μπορέσουν να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις (31/7 και 30/9) του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Κρατούν έτσι δυνάμεις για το τέλος της αξιολόγησης και ενόψει του νέου προϋπολογισμού που θα έχει συνταχθεί πριν μπει ο Οκτώβριος.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αλλά και η ανακοίνωση της Τρόικας έκανε λόγο για «εποικοδομητική και παραγωγική» συνεργασία κατά τη σύντομη επίσκεψη των ελεγκτών στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να επισπεύσει τη διευθέτηση των εκκρεμών υποχρεώσεών της, με αιχμή του δόρατος τα πέντε προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει (το έκτο προαπαιτούμενο ήταν η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδοάδα) για την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. 
Τα προαπαιτούμενα αυτά είναι:
1.Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.
2.Ψήφιση του νόμου για τα δάση.
3. Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.
4.Κατάργηση από 1ης-1-2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
5.Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων», με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Επιδεικνύοντας συνέπεια στα παραπάνω μέτωπα και διασφαλίζοντας τη συνέχιση της επιτυχούς εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορέσει να θέσει στην κρίσιμη φθινοπωρινή διαπραγμάτευση το ζήτημα της σταδιακής μείωσης των φορολογικών βαρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αν και η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς χθες εάν το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων θα τεθεί τελικώς τον Σεπτέμβριο, έλεγε: «έχουμε καιρό να τα πούμε ξανά».
Στη φθινοπωρινή διαπραγμάτευση αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για πολλά «καυτά» θέματα, όπως η κάλυψη της «τρύπας» που προκύπτει από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια, η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού που εντοπίζει η τρόικα για το 2015, η παράταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην οποία εμμένει η τριμερής (η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωσή της κατά 50% το 2015 και την πλήρη κατάργησή της από το 2016), το νέο καθεστώς για τον ΦΠΑ (η τρόικα ζητάει «απλοποίηση» του συστήματος, που αναμένεται όμως να φέρει επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους) και το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook