Σε αυστηρή καραντίνα για τον καταρροϊκό πυρετό μπαίνουν τα Δωδεκάνησα και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Με απόφαση που εξέδωσε χθες η διεύθυνση Υγείας Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απαγορεύονται οι εξαγωγές για άμεση σφαγή. Εμμέσως πλην σαφώς η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί πως η εμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού στην Πελλοπόνησο και τον Έβρο, οφείλεται σε εξαγωγές ζώντων ζώων από τα νησιά.

Ειδικότερα στην απόφαση του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:
«Με τα πρωτόκολλα (1) και (2) σχετικά επιτράπηκε η μετακίνηση αιγοπροβάτων για άμεση σφαγή, από περιοχές όπου ισχύουν περιοριστικά μέτρα λόγω καταρροϊκού πυρετού σε παρελθόντα έτη.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση (εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στη περιοχή της Πελοποννήσου και πρόσφατα και στην περιοχή του Έβρου) σας γνωρίζουμε ότι η εφαρμογή των μέτρων των σχετικών (μετακίνηση αιγοπροβάτων για άμεση σφαγή, από περιοχές όπου ισχύουν περιοριστικά μέτρα λόγω εμφάνισης Καταρροϊκού Πυρετού κατά τα παρελθόντα έτη προς την υπόλοιπη χώρα) αναστέλλεται από λήψης της παρούσης και μέχρι νεωτέρας.

Κατόπιν των ανωτέρω και μέχρι ανάκλησης της παρούσης απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώντων μηρυκαστικών (και σπέρματος, ωαρίων, εμβρύων που προέρχονται από αυτά) για οποιοδήποτε λόγο από τις περιοχές των πρώην νομών Λέσβου (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Λήμνου), Σάμου και Δωδεκανήσου προς τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Για τις ζώνες Επιτήρησης – Προστασίας γύρω από τις εστίες καταρροϊκού πυρετού που έχουν διαπιστωθεί εφέτος μέχρι σήμερα (Πελοπόννησος και Έβρος) υπενθυμίζεται ότι, επί του παρόντος, απαγορεύεται η έξοδος ζώντων μηρυκαστικών (και σπέρματος, ωαρίων, εμβρύων που προέρχονται από αυτά) , για οποιοδήποτε λόγο προς τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που είναι ελεύθερες του νοσήματος.

rodiaki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook