«Καμία καλή πράξη στην Ελλάδα δεν μένει ατιμώρητη. Αυτό συμβαίνει στο ΙΤΕ. Αυτό συνέβαινε και από την εποχή που βρισκόμουν εκεί. Το είχα επισημάνει και στους πολιτικούς. Και το ΙΤΕ αλλά και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έχουν τύχει της μεταχείρισης αυτής».

Με τα λόγια αυτά, ξέσπασε χθες ο κορυφαίος επιστήμονας Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, αλλά και από τα πρώτα ιστορικά μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Με αφορμή τα πρωτοφανή οικονομικά πλήγματα που έχει δεχτεί ο τομέας της έρευνας, ο κ. Οικονόμου, στο περιθώριο της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας της αιρετής Περιφέρειας Κρήτης επισήμανε ότι «εδώ και πολλά χρόνια ακολουθείται μια συγκεκριμένη τακτική απέναντι στα ερευνητικά κέντρα. Για το ΙΤΕ επικρατεί η εξής νοοτροπία: εσείς τα καταφέρνετε και μόνοι σας και μπορείτε να βρίσκετε χρήματα από την Ε.Ε. Υπάρχουν όμως κάποια άλλα ιδρύματα που δεν τα καταφέρνουν και άρα οι εθνικοί πόροι θα κατευθυνθούν σ\’ αυτά». Σε μια εποχή που γίνεται πολύς λόγος για την επιβράβευση της αριστείας και την επικράτηση αγοραίων όρων στον τομέα της έρευνας, ο κ. Οικονόμου επισήμανε πως το σκεπτικό αυτό αποτελεί «συνταγή καταστροφής για τη χώρα και δεν είναι άσχετο το ότι έχουμε βρεθεί σ\’ αυτή την οικονομική κρίση».

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης, μέσα και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας θα πρέπει να ασκήσει τις δέουσες πιέσεις προς την κυβέρνηση, ώστε να αμείβεται η αποδοτικότητα. «Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί επ\’ άπειρον κάποιος να παίρνει δημόσιο χρήμα και να μην αποδίδει, κι αυτός που είναι αποτελεσματικός να μην ενισχύεται, επειδή μπορεί και μόνος του».

Μεταξύ άλλων μίλησε για τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΙΤΕ, το οποίο υπέστη δύο φορές περικοπή στον τακτικό προϋπολογισμό του, χώρια από τις αποδοχές των εργαζομένων σ\’ αυτό. «Πρώτα του έγινε μία περικοπή της τάξεως του 30% γιατί εκλήφθηκε ότι ανήκε στο δημόσιο τομέα. Στη συνέχεια όμως του έκοψαν άλλα 10% γιατί το χειρίστηκαν ως ΔΕΚΟ. Έτσι έχει 20% χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους και το υπόλοιπο 80% θα πρέπει να το βρει μόνο του. Είναι τρελό όλο αυτό, ή δεν είναι;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook