Σε αδιέξοδο κατέληξε η σημερινή ευρεία σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Χανίων για την τύχη των 140 Σύριων πρόσφυγων που έχουν «εγκλωβιστεί» στα Χανιά, μετά από το \”ναυάγιο\” του δουλεμπορικού δυτικά της Κρήτης, που τους μετέφερε παράνομα με προορισμό την Ιταλία.

Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς  Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Εξωτερικών Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Χανίων κ. Σταθάκης.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές, αφού περιγράφουν τα γεγονότα που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, ζητούν απαντήσεις στο αν προβλέπεται χρηματοδότηση από την ΕΕ για την υποστήριξη προσφύγων – θυμάτων αλλά και ποιές ενέργειες έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει η ελληνική πολιτεία, δείχνοντας το ανθρωπιστικό της πρόσωπο, για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το ζήτημα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

140 πρόσφυγες από τη Συρία, ανάμεσά τους 47 παιδιά και 32 γυναίκες, εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας του αιματηρού εμφυλίου πολέμου και προσπάθησαν, μέσω Αιγύπτου, να φτάσουν στην Ιταλία, την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Την 1η Απριλίου εντοπίστηκαν στη θάλασσα, επιβάτες ενός σαπιοκάραβου, μαζί με Αιγύπτιους οικονομικούς μετανάστες και μεταφέρθηκαν στα Χανιά, όπου και έκτοτε παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Από την πρώτη στιγμή ζήτησαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, είτε επειδή έχουν συγγενείς εκεί είτε επειδή σε αυτές υπάρχει οργανωμένη κρατική υποδοχή προσφύγων και πολιτική κοινωνικής ενσωμάτωσής τους. Αντί για αυτό, αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο των Χανίων για μερικούς μήνες και στη συνέχεια να επαναπατριστούν στη Συρία, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σήμερα, όμως, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένουν παραμένει απλήρωτος και πιέζει για την αποχώρηση τους.

Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο οι Σύριοι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι, ουσιαστικά χωρίς δικαιώματα και χωρίς οποιαδήποτε υποστήριξη από την Πολιτεία, με τα προβλήματά τους να μεγαλώνουν.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Υπάρχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υποστήριξη προσφύγων – θυμάτων πολέμου; Σε ποιες δράσεις κατευθύνονται οι πόροι αυτοί και με ποια κριτήρια; Μπορεί η χώρα μας να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε τέτοιες κατηγορίες συνανθρώπων μας και σε ποιο βαθμό το πετυχαίνει; Υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές και, αν ναι, λειτουργούν ικανοποιητικά; Για ποιους λόγους δεν διατίθενται ευρωπαϊκοί πόροι για την ικανοποίηση των αναγκών των Σύριων προσφύγων που φιλοξενούνται στα Χανιά από τον Απρίλη;

2. Η συστηματική καθυστέρηση έκδοσης απόφασης για τους αιτούντες πολιτικού ασύλου καθιστά όσους δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση, όπως του πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, επιφυλακτικούς, αν όχι αρνητικούς, απέναντι σε αυτή την προοπτική. Που οφείλεται αυτή η καθυστέρηση κατά την εξέταση των σχετικών αιτημάτων; Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό; Με ποιο τρόπο υποστηρίζονται όσοι έχουν κάνει αίτηση και δεν έχουν λάβει ακόμα απάντηση; Πόσες αιτήσεις για άσυλο εκκρεμούν σήμερα; Τι ποσοστό επί του συνόλου των αιτημάτων χορήγησης πολιτικού ασύλου αποτελούν οι αρνητικές απαντήσεις;

3. Έχουν γίνει οι αναγκαίες, και για ανθρωπιστικούς λόγους αυτονόητες, ενέργειες για τη φιλοξενία, σίτιση, ιατροφαρμακευτική κάλυψη και γενικά, υποστήριξη των 140 προσφύγων που βρίσκονται εδώ και περίπου 3,5 μήνες στα Χανιά; Πώς δείχνει έμπρακτα η ελληνική Πολιτεία το ανθρωπιστικό της πρόσωπο σε αυτούς τους διωγμένους από τον τόπο τους συνανθρώπους μας; Προτίθεται η ελληνική πολιτεία να προβεί στη δημιουργία μιας μόνιμης δομής φιλοξενίας προσφυγικών πληθυσμών;

Η \”Πρωτοβουλια Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτα ο Άνθρωπος\” –  Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα για λύσεις

Για το ζήτημα, εξέδωσε ανακοίνωση και η \”Πρωτοβουλια Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτα ο Άνθρωπος\”, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

\”Xρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα για να υπερνικηθούν τα υπαρκτά γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια για τη δραστική επίλυση του ζητήματος των Σύρων μεταναστών. Σε τέτοιες στιγμές η κοινωνία απαιτεί από τους αιρετούς επικεφαλής της ανάληψη πολιτικής και προσωπικής ευθύνης. Μέχρι τώρα εκείνο που συμβαίνει είναι να διαπιστώνεται το πρόβλημα και να καταγράφεται η αδυναμία υπερνίκησης των πρακτικών δυσχερειών, που είναι απόρροια διεθνών συνθηκών και της έλλειψης πολιτικής βούλησης κεντρικά αλλά και από τις υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση αξιοπρεπούς στέγασης και σίτισης των προσφύγων της εμπόλεμης ζώνης και αυτό αποτελεί ευθύνη πριν απʼ όλα των θεσμικά αρμοδίων του τόπου μας. Λύσεις υπάρχουν και είναι σίγουρο ότι η χανιώτικη κοινωνία, όπως το έχει αποδείξει, είναι έτοιμη να τις στηρίξει, αρκεί να υπάρξει πρωτοβουλία και όχι υπεκφυγές.


Με αφορμή τη μέχρι τώρα προφανή αδυναμία των τοπικών φορέων εξουσίας να εγγυηθούν λύση, αν όχι μόνιμη τουλάχιστον ανθρωπιστικά ανεκτή, υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί θεσμική υποχρέωση πριν απʼ όλα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού να ενδιαφερθεί για τη δημιουργία υποδομών υποδοχής. Μέχρι τώρα, στο Δήμο Χανίων δεν έχει υλοποιηθεί η διάταξη του άρθρου 78 του Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») με την οποία κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποχρεώνεται στη δημιουργία Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών.

Η σύνθεση του Συμβουλίου ορίζεται από το Νόμο όπως και τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές του. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να εντάξει τη δημιουργία του θεσμού στις άμεσες προτεραιότητές της και να φροντίσει να μη μείνει απλώς στα χαρτιά, αλλά να έχει στο μέλλον αποφασιστική συμβολή στην οργανωμένη αντιμετώπιση φαινομένων μαζικής παρουσίας μεταναστών στα Χανιά\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook