Τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Β΄Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων καταγγέλουν μέλης της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων.

Με ανακοίνωσή τους, αφού επισημαίνουν την γενικότερη υποβάθμιση τμημάτων και κλινικών του Νοσοκομείου, αναφέρουν ότι η Β'Χειρουργική Κλινική λειτουργεί με μολις 3 ειδικευμένους γιατρούς σε σύνολο 7 οργανικών θέσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Οι μνημονιακές πολιτικές της υποβάθμισης του δημοσίου νοσοκομείου και της επιδείνωσης των εργασιακών συνθηκών του προσωπικού σε αυτό, έχουν οδηγήσει πολλές κλινικές και τμήματα του Γ.Ν. Χανίων σε οριακή λειτουργία. Η εγκληματική απαγόρευση των διορισμών στο ΕΣΥ σε συνδυασμό με την φυγή χιλιάδων νέων γιατρών στο εξωτερικό τα τελευταία 4 χρόνια έχουν αποψιλώσει από ιατρικό προσωπικό νευραλγικά τμήματα όπως η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, το Ακτινολογικό, το Μικροβιολογικό , το Ουρολογικό, το Πνευμονολογικό, το Αιματολογικό, το Οφθαλμολογικό και, πιο πρόσφατα, το Β΄Χειρουργικό τμήμα".

Είναι χαρακτηριστικό πως στη Β΄Χειρουργική Κλινική υπηρετούν πλέον μόλις 3 ειδικευμένοι γιατροί σε σύνολο 7 οργανικών θέσεων και 3 ειδικευόμενοι γιατροί σε σύνολο 5 θέσεων για ειδικότητα. Κάθε ειδικευμένος γιατρός εκτελεί 15 με 16 εφημερίες και κάθε ειδικευόμενος 11 με 12 ενεργείς εφημερίες το μήνα.

Και όλα αυτά σε ένα τμήμα που διεκπεραιώνει 15 με 20 χειρουργικές επεμβάσεις την εβδομάδα και αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση μεγάλο αριθμό τακτικών και επειγόντων χειρουργικών περιστατικών. Άλλωστε στην ήδη κατά 40% αυξημένη προσέλευση στο νοσοκομείο Χανίων τα τελευταία 4 χρόνια λόγω της κρίσης και της βίαιης φτωχοποίησης του χανιώτικου πληθυσμού, έρχονται να προστεθούν την θερινή περίοδο χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες.

Ως Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων είμαστε κάθετα αντίθετοι στα σχέδια για συγχώνευση των δυο χειρουργικών κλινικών. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ραγδαία υποβάθμιση των υπηρεσιών περίθαλψης που παρέχονται από ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουν να λειτουργούν δυο αυτοτελή χειρουργικά τμήματα με εναλλάξ συμμετοχή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στο τακτικό χειρουργικό ιατρείο και στο τακτικό πρόγραμμα των χειρουργείων.

Την εύρυθμη λειτουργία της Β΄Χειρουργικής κλινικής όπως και κάθε άλλου υποβαθμισμένου τμήματος του νοσοκομείου μπορεί να εγγυηθεί μόνο η ριζική ανατροπή της πολιτικής διάλυσης του ΕΣΥ που προωθεί η συγκυβέρνηση με τις ευλογίες ΕΕ και ΔΝΤ, προς όφελος ενός καθολικού πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου αποκλειστικά δημοσίου και δωρεάν συστήματος περίθαλψης.

ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ ΑΜΕΣΑ Η Β΄ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ: ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ, ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΡΕΠΟ,ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗ
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ 3 ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΟ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ