Την Παρασκευή 18/07/2014 ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφτηκε την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρεθύμνου όπου συναντήθηκε με την προϊσταμένη της ΚΕ\’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Αναστασία Τσιγκουνάκη και με εργαζόμενους της Υπηρεσίας.

Η συνάντηση έγινε και με την ευκαιρία της πρόσφατης κατάθεσης ερώτησης του κ. Α. Ξανθού προς τον Υπουργό Πολιτισμού (που κατατέθηκε στις 07/07/2014) για την πορεία ανέγερσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.

Η κ. Α. Τζιγκουνάκη ενημέρωσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τις δραστηριότητες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και το σημαντικό ανασκαφικό έργο που υλοποιεί στο Νομό, για την πολύ καλή προετοιμασία της υπόθεσης του νέου Μουσείου από άποψη μουσειογραφικών και μουσειολογικών μελετών και για την πολύ σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλει το επιστημονικό-διοικητικό-τεχνικό προσωπικό της υπηρεσίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Ο κ. Α. Ξανθός επεσήμανε ότι η πόλη του Ρεθύμνου, αλλά και ολόκληρος ο Νομός έχουν μείνει ουσιαστικά χωρίς Αρχαιολογικό Μουσείο, από τότε που το κτίριο στην είσοδο του κάστρου της Φορτέτσας όπου φιλοξενούνταν, κρίθηκε ακατάλληλο να καλύψει αυτή την ανάγκη. Η δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε ένα Νομό εξαιρετικά πλούσιο σε κινητά μνημεία έχει πολύ μεγάλη επιστημονική, κοινωνική και αναπτυξιακή σημασία. Ο κ. Α. Ξανθός τόνισε ότι πρέπει η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να αποσαφηνίσει αν υπάρχει η πολιτική βούληση για την κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και για ποιο λόγο καθυστερεί η προκήρυξη της αρχιτεκτονικής μελέτης, που είναι κομβικής σημασίας για να ενταχθεί το έργο στο νέο ΕΣΠΑ-ΣΕΣ.

Ο κ. Α. Ξανθός στις συναντήσεις που είχε με τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας συζήτησε το επίμαχο θέμα της «αξιολόγησης» στο δημόσιο τομέα με βάση το νόμο 4250/2014 που προβλέπει υποχρεωτική ποσόστωση 15% ανεπαρκών υπαλλήλων, οι οποίοι στη συνέχεια θα αποτελέσουν «δεξαμενή» κινητικότητας-διαθεσιμότητας-απολύσεων, χωρίς πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, αφού όλα θα γίνουν στο όνομα της «αξιοκρατίας» και του «εξορθολογισμού» στο δημόσιο.

Δεδομένου ότι η αξιολόγηση συνδέεται με το νέο μισθολόγιο, επιχειρείται να καλλιεργηθεί στις υπηρεσίες ένα κλίμα απόλυτης τρομοκρατίας και υποταγής, να ενισχυθεί η λογική του ατομισμού και να αναβιώσουν συνθήκες ομηρίας και γνωστών πελατειακών μηχανισμών, που ενώ κάποτε έταζαν μια «θέση», σήμερα θα υπόσχονται «καλό βαθμό, καλύτερο μισθό και προστασία από τις απολύσεις».

Ο κ. Α. Ξανθός δήλωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι προφανής: Ολόκληροι τομείς του Δημοσίου, ότι έχει απομείνει από τα δημόσια αγαθά (υγεία, παιδεία, νερό, ενέργεια, ακόμα και η διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων), σχεδιάζεται να εκχωρηθεί σε ιδιώτες, υπηρετώντας τα γνωστά διαπλεκόμενα και κρατικοδίαιτα επιχειρηματικά συμφέροντα στη χώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook