Το βράδυ της Παρασκευής αποφασίστηκε να μεταβεί ο ΓΓ του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή ώστε να προσπαθήσει, μιλώντας με Ισραήλ και Παλαιστίνη να υπάρξει μία έστω εκεχειρία και να πάψει το μακελειό.

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν τις ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα στο έδαφος του Ισραήλ οι οποίες τερμάτισαν μια πεντάωρη εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους. Πρόκειται για ρουκέτες Πάντως, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν \”θορυβηθεί από την σκληρή απάντηση του Ισραήλ\”, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα Τζέφρι Φέλτμαν μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρσκευή.

\”Το Ισραήλ έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλειά του, και καταγγέλλουμε τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα στο Ισραήλ αδιακρίτως οι οποίες τερμάτισαν τη χθεσινή προσωρινή εκεχειρία. Αλλά είμαστε θορυβημένοι από τη σκληρή απάντηση του Ισραήλ\”, είπε ο Φέλτμαν μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Όσο όμως στα Ηνωμένα Έθνη οι διπλωμάτες αναζητούν διέξοδο, οι ρουκέτες εξακολουθούν να πέφτουν, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ κλιμάκωσαν τη χερσαία επιχείρησή τους στη Γάζα χρησιμοποιώντας πυροβολικό, άρματα μάχης και πολεμικά πλοία. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι μπορεί να διατάξει μια \”μείζονα διεύρυνση\” της επιχείρησης αυτής—η οποία σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους σκοτώνει όλο και περισσότερους αμάχους.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό των παλαιστινιακών αρχών οι νεκροί από την επιχείρηση είναι σχεδόν 290.

Είναι ενδεικτικό πως τουλάχιστον πέντε μέλη μιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από τα πυρά ενός ισραηλινού άρματος μάχης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφεραν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής.

Τα πέντε μέλη της οικογένειας του Άμπου Τζούραντ, δύο άνδρες, δύο γυναίκες και ένα παιδί, σκοτώθηκαν στο σπίτι τους στο Μπέιτ Χανούν που χτυπήθηκε από την οβίδα ενός άρματος, είπε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών Άσραφ αλ Κούντρα.

Εν τω μεταξύ είναι σε πλήρη ένταση ο διπλωματικός πυρετός με πολλά κράτη να προσπαθούν να παίξουν μεσολαβητικό ρόλο.

Η Αίγυπτος ανανέωσε την έκκλησή της για εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Γαλλία ζήτησε από το Κατάρ να ασκήσει την επιρροή του στην παλαιστινιακή οργάνωση ώστε να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με το Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς, κάλεσε όλες τις πλευρές να διαπραγματευτούν για να τερματιστεί η αιματοχυσία και σημείωσε πως έχει εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να πείσει τις δύο πλευρές να δεχτούν την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία, την οποία είχε αποδεχτεί το Ισραήλ αλλά την είχε απορρίψει η Χαμάς.

\”Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία ώστε να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία και να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση. Καλούμε όλες τις πλευρές να δεχτούν αυτήν την πρόταση. Προσπαθούμε να βρούμε ένα πλαίσιο ώστε και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν\”, είπε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας.

Από την πλευρά του ο Φαμπιούς είπε ότι η Γαλλία κάλεσε το Κατάρ, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με τη Χαμάς, να βοηθήσει για να επιτευχθεί εκεχειρία.

\”Ο πρόεδρος (της Παλαιστινιακής Αρχής) Μαχμούντ Αμπάς μου ζήτησε να ασκήσω την επιρροή μου στους εταίρους της Γαλλίας ώστε να πειστεί η Χαμάς να δεχτεί μια εκεχειρία. Όσον αφορά το Κατάρ, ανέλυσα στον ομόλογό μου την κατάσταση και εκείνος υπογράμμισε ότι, κατά τη γνώμη του, η Χαμάς χρειάζεται κάποια σημεία διαπραγμάτευσης και, ιδίως, την άρση του αποκλεισμού της Γάζας για να δεχτεί μια εκεχειρία\”, πρόσθεσε.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Κατάρ από την πλευρά του μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάλεντ αλ Ατίγια δέχτηκε σήμερα ένα τηλεφώνημα από τον Φαμπιούς και οι δύο άνδρες συζήτησαν \”τρόπους για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας\”, χωρίς να διευκρινίσει εάν η Ντόχα δέχτηκε τη γαλλική πρόταση και σε τι ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook