Με άνοδο έκλεισαν την Παρασκευή οι αμερικανικές μετοχές, με τον S&P 500 να ανακάμπτει από την μεγαλύτερη πτώση του σε διάστημα τριών μηνών, καθώς οι επενδυτές βρήκαν υποστήριξη στα τελευταία εταιρικά κέρδη, έναντι των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Οι επενδυτές την Παρασκευή λειτούργησαν στην λογική του τι συμβαίνει, πέραν του τραγικού περιστατικού της πτώσης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμών και την σύντομη φυγή προς τα ασφαλή καταφύγια που ακολούθησε.

Φαίνεται πως στην παρούσα φάση την αγορά απασχολεί περισσότερο το πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια από την αμερικανική κεντρική τράπεζα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας και την Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν από το βράδυ της Πέμπτης χερσαίες επιχειρήσεις.

Ο Dow σημείωσε άνοδο 123 μονάδες ή 0,73% στις 17.100 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,02% στις 1.978 μονάδες ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,57% στις 4.432 μονάδες.

Ο Dow Jones εβδομαδιαία έκλεισε με άνοδο 0,9% με την Johnson & Johnson να οδηγεί στα κέρδη (+1,42%), ο S&P 500 σημείωσε σε επίπεδο εβδομάδας άνοδο 0,5% με τους τομείς της υγείας και της τεχνολογίας να καταγράφουν την καλύτερη επίδοση από τους συνολικά 10 τομείς του δείκτη, που όλοι κατέγραψαν άνοδο.

Με κέρδη 0,4% έκλεισε την εβδομάδα ο Nasdaq.

Για κάθε μετοχή που έπεφτε, πέντε σημείωναν άνοδο.

\”Μπορεί να είναι κάτι τραγικό αλλά μάλλον δεν είναι κάτι που πρόκειται να πολλαπλασιαστεί\”, αναφέρει για την κατάρριψη του Boeing 777, που οδήγησε στον θάνατο 298 άτομα ο Matthew Kaufler, portfolio manager στο Federated Investors.

H αεροπορική τραγωδία ήρθε μία μέρα μετά την απόφαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε να αυξήσει την ένταση των κυρώσεων στην Ρωσία, με σκοπό να αλλάξει το Κρεμλίνο πολιτική στο θέμα της Ουκρανίας.

\”Οι κυκλικού προσανατολισμού βιομηχανίες (οι μετοχές των οποίων επηρεάζονται άμεσα από το πως πάει η οικονομία γενικότερα) μάλλον θα εμφανίσουν πολύ καλά αποτελέσματα. Οι αποτιμήσεις είναι λογικές, δεν νομίζω ότι είναι υποτιμημένες αλλά δεν νομίζω ότι είναι οι καλύτερες\”, προσθεσε ο Kaufler.

Μία μέρα μετά την άνοδό του κατά 32%, την μεγαλύτερη σε πάνω από ένα χρόνο, ο δείκτης φόβου (VIX) την Παρασκευή έπεσε 16% στο 12,20.

Ο χρυσός, όπως και τα αμερικανικά ομόλογα αποτελούν σε περιόδους γεωπολιτικών κρίσεων ασφαλή καταφύγια, αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο χρυσός, έκλεισε την Παρασκευή με εβδομαδιαίες απώλειες 2,1%.

Τα αμερικανικά ομόλογα έπεσαν την Πέμπτη σε απόδοση κάτω από το 2,50% κοντά στα χαμηλά του έτους. Οι τιμές των ομολόγων που ακολουθούν διαφορετική κατεύθυνση από την απόδοση έσπρωξαν την απόδοση του ομολόγου 4 σε άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης στο 2,489%.

Τα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα εκτοξεύτηκαν χθες στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο, οδηγώντας το ράλι των “ασφαλών” επενδυτικών στοιχείων μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysian Airlines στην ανατολική Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 επιβαίνοντες.

Πτώση 7,50 δολάρια για τον χρυσό στα 1.309,40 δολάρια η ουγγιά και εβδομαδιαίες απώλειες 2%. Απώλειες για το πετρέλαιο που έχασε 6 σεντς στα 103,13 δολάρια το βαρέλι. Στο 2,2% η εβδομαδιαία άνοδο για τον μαύρο χρυσό.

Στο πεδίο των μετοχών, άνοδο 3,72% κατέγραψε η μετοχή της Google, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων β\’ τριμήνου, που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,42 δισ. δολάρια, από 3,23 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Άλμα 14,09% σημείωσε η μετοχή της Skywork Solutions. Η εταιρεία προέβλεψε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη θα φτάσουν τα 1 δολάριο ανά μετοχή το τέταρτο τρίμηνο, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 87 σεντς

Στον αντίποδα, η Advanced Micro Devices υποχώρησε κατά 16,19%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι προσαρμοσμένες ζημίες της έφτασαν στα 36 εκατ. δολάρια το β\’ τρίμηνο έναντι 74 δισ. δολαρίων ένα χρόνο πριν. Οι αναλυτές ανέμεναν να επανέλθει στην κερδοφορία φέτος.

Πτώση 2,60% σημείωσε η AbbVie. Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Shire PLC έναντι 55 δισ. δολαρίων.

Άνοδο 0,01% σημείωσε η IBΜ. H εταιρεία κατασκευής προσωπικών υπολογιστών ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησαν 2% σε σχέση με πέρυσι, στα 24,4 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 24,1 δις δολάρια.

Μέχρι στιγμής 82 εταιρείες του δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, με το 77% εξ αυτών να έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα κέρδη τους.

Η κερδοφορία των εισηγμένων καταγράφει μέχρι στιγμής αύξηση 4,5% και τα έσοδα είναι κατά 3,1% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook