Tην αποπληρωμή των δανείων τους σε περίπτωση θανάτου ή σοβαρού ατυχήματος μπορούν να εξασφαλίσουν οι δανειολήπτες μέσω μιας απλής ασφάλισης ζωής μειούμενου κεφαλαίου.

Πρόκειται για μια ασφάλιση, η οποία παρέχεται σε άτομα, τα οποία λαμβάνουν τραπεζικά δάνεια μακράς διάρκειας (π.χ. στεγαστικά, επιχειρηματικά, κατασκευαστικά, καταναλωτικά) από τράπεζες ή γενικώς έχουν κάποια χρέη τα οποία δεν επιθυμούν να βαρύνουν τους κληρονόμους τους. Καθώς μάλιστα οι επισφάλειες αυξάνουν ενώ ταυτόχρονα έχει τεθεί σε εφαρμογή η μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ολοένα και περισσότεροι δανειολήπτες στρέφονται προς αυτές τις λύσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποια έκτακτη ανάγκη.

Η ασφάλιση του δανειολήπτη, σε αντίθεση με την ασφάλιση κατοικίας στα στεγαστικά, είναι προαιρετική ωστόσο πολλές τράπεζες επιδιώκουν την σύναψη ενός τέτοιου ασφαλιστηρίου ειδικά όταν η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου ξεπερνά τα 20 χρόνια. Επιπλέον, κάποια προγράμματα δίνουν και την δυνατότητα κάλυψης Μόνιμης Ολικής Ανικανότητας από ατύχημα ή ασθένεια με προπληρωμή του κεφαλαίου ζωής που αντιστοιχεί στο ποσοστό ανικανότητας. Επιπλέον, οι ασφαλιστικές μπορούν να τα συμπεριλάβουν σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει προστασία από φυσικές καταστροφές ή ακόμη και από κλοπή.

Πως λειτουργούν

Τα εν λόγω ασφαλιστικά προϊόντα ξεκινούν με ένα αρχικό ποσό ασφαλιστικού κεφαλαίου το οποίο κάθε χρόνο μειώνεται, καθώς οι υποχρεώσεις του ασφαλισμένου μειώνονται και αυτές. Για παράδειγμα ένα δεκαετές πρόγραμμα πρόσκαιρης ασφάλισης μειουμένου κεφαλαίου με αρχικό ασφαλιστικό πόσο 100.000 ευρώ θα αποζημιώσει 100.000 ευρώ σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου τον πρώτο χρόνο ασφάλισης και με 92.000 ευρώ τον δεύτερο χρόνο ασφάλισης και 12.817 ευρώ τον δέκατο και τελευταίο χρόνο ασφάλισης Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ομαλή αποπληρωμή του υπολοίπου ενός δανείου αν και σε περίπτωση επιβίωσης με το τέλος του προγράμματος ο ασφαλισμένος δεν λαμβάνει κανένα πόσο.

Σε ποιους απευθύνονται

Τα συγκεκριμένα ασφαλιστικά προγράμματα αφορούν κυρίως στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια, λόγω της μεγάλης διάρκειάς τους, που συνήθως ξεπερνά τα 10 έτη και των υψηλών ποσών χορήγησης αλλά και επιχειρηματικά δάνεια ατομικών επιχειρήσεων ή ελευθέρων επαγγελματιών, όπου το φυσικό πρόσωπο-ιδιοκτήτης ταυτίζεται με την επιχείρηση. Η συγκεκριμένη ασφάλιση ενδείκνυται και σε δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων αρκετά υψηλού ποσού για τα οποία οι τράπεζες ζητούν εξασφαλίσεις όπως π.χ. προσημείωση ενός ακινήτου, προκειμένου να μην χαθεί το περιουσιακό στοιχεία το οποίο προσημειώθηκε.

Τι να προσέξετε

Το τελικό ασφάλιστρο επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως το ασφαλιστικό ποσό και τη διάρκεια του προγράμματος, την ηλικία του ασφαλισμένου και την κατάσταση της υγείας του, καθώς και τη συχνότητα καταβολής των ασφαλίστρων. Επιπλέον, πολλές τράπεζες προσφέρουν τέτοια προγράμματα στο πλαίσιο της λειτουργίας του bancassurance με το κόστος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου να αποπληρώνεται μέσω του δανείου επιβαρύνοντας το επιτόκιο με ένα ποσοστό της τάξης του 0,20% με 0,50%.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να γνωρίζετε ότι έχετε δικαίωμα να επιλέξετε εσείς την ασφαλιστική εταιρία και τον ασφαλιστικό σύμβουλο που θα σας εξυπηρετεί για αυτό το συμβόλαιο. Επίσης, μπορείτε να προβείτε σε ασφάλιση του δανείου όποια στιγμή θέλετε είτε ταυτόχρονα με την σύναψη του, είτε ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα. Τέλος, ακόμη και αν έχετε κάνει κάποια ασφάλιση στο παρελθόν μέσω της τράπεζας, έχετε δικαίωμα στην ανανέωσή της να αλλάξετε ασφαλιστική εταιρία.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook