Τελευταία ενημέρωση 22.54

Όλο και περισσότερο κόσμος άρχισε να συρρέει στην αμερικανική βάση της Σούδας κυρίως από το απόγευμα και μετά για να ενώσει τη φωνή του με πολίτες και φορείς που είχαν από το πρωί προχωρήσει στον τριήμερο αποκλεισμό της βάσης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εν πλω καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

Αυτή την ώρα δεκάδες άτομα βρίσκονται εκεί και συμμετέχουν στην παγκήτια κινητοποίηση.

Μάλιστα το βράδυ έγινε και συναυλία στο σημείο του αποκλεισμού στο οποίο θα διανυκτερεύσουν οι πολίτες.

Αυτό που αποφασίστηκε από τους συντονιστές είναι αύριο από τις 18.00 με 19.00 το απόγευμα να συντονιστούν και αν ο συγκεντρωμένος κόσμος είναι αρκετός να πραγματοποιήσουν πορεία προς τη βάση.

Για το λόγο αυτό απευθύνουν εκ νέου κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να δώσουν αύριο το "παρών" στη βάση.

Νωρίτερα

Το μεσημέρι, πάνω από 100 άτομα, απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί προς την Αμερικανική βάση στο Μαράθι.

Καθώς προχωράει η ώρα, ο κόσμος που καταφθάνει στο σημείο, από όλες τις περιοχές της Κρήτης, αυξάνεται διαρκώς, παρά την υψηλή θερμοκρασία.

Ο αποκλεισμός από τους συγκεντρωμένους, ανάμεσα στους οποίους είναι βουλευτές, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων, αφορά μόνο το προσωπικό της βάσης, ενώ ο δρόμος είναι ανοιχτός για πολίτες.

Δείτε εικόνες από την κινητοποίηση που πραγματοποιείται κοντά στην Αμερικανική Βάση καθώς και δηλώσεις του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κριτσωτάκη, του δημάρχου Σφακίων κ. Πολάκη και του μέλους του συντονιστικού Χανίων, κ. Αθηνάς Γαιννουλάκη.

Με σκάφη θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το Cape RayΣε δηλώσεις του στο flashnews.gr ο Δήμαρχος Σφακίων ανέφερε, ότι σε μια προσπάθεια να διεθνοποιηθεί το ζήτημα και να λάβει τις διαστάσεις που αρμόζει στους κινδύνους που εγκυμονεί για τον τόπο μας το εγχείρημα, σκάφη θα προσπαθήσουν την επόμενη εβδομάδα να προσεγγίσουν το Cape Ray, πάνω στο οποίο συντελείται η διαδικασία της υδρόλυσης.

Ταυτόχρονα, εκτός από τις περιβαλλοντικές και οικολογικές διαστάσεις του ζητήματος, ο κ. Πολάκης έθιξε τις οικονομικές συνέπειες που ενδεχομένως προκύψουν από την διαδικασία και σχετίζονται με τον τουρισμό αλλά και με την ΑΟΖ.

Στο ίδιο μύκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του βουλευτή κ. Κριτσωτάκη και της κ. ΓιαννουλάκηΤι είχε συμβεί νωρίτερα στο κέντρο των Χανίων

Στις 10 το πρωί, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων και στη συνέχεια ακολούθησε συμβολική πορεία 100 περίπου ατόμων στην πόλη των ΧανίωνΣύμφωνα με το Παγκρήτιο Συντονιστικό κατά των Χημικών, σχεδιάζεται παράλληλα εκ νέου εν πλω διαμαρτυρία με αλιευτικά και φουσκωτά που θα αποπλεύσουν από τα Χανιά και θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το Cape Ray στο σημείο της υδρόλυσης.

Φορείς και συλλογικότητες, προκειμένου να δυναμώσουν τη φωνή διαμαρτυρίας, έχουν προγραμματίσει δράσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά του κόσμου στη νατοϊκή βάση, .

Πρακτικές πληροφορίες για τον αποκλεισμό της νατοϊκής βάσης της Σούδας

Η προσυγκέντρωση έγινε στις 10πμ στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά. Θα υπάρξουν ιδιωτικά πούλμαν που θα μεταφέρουν τον κόσμο στο Μαράθι και θα ξεκινήσουν από το σημείο της Αγοράς.

Επίσης, το ΚΤΕΛ Χανίων θα βάλει επιπλέον λεωφορεία προκειμένου να εξυπηρετήσει τον κόσμο δωρεάν, στις προγραμματισμένες ώρες δρομολογείων του.

Το δρομολόγιο των 11πμ συμπίπτει με την ώρα που θα έχει ήδη ξεκινήσει η επιβίβαση στην Αγορά. Εν συνεχεία, θα αναχωρήσουν από το ΚΤΕΛ ξανά λεωφορεία σύμφωνα με το πρόγραμμά του: 1 μμ, 3 μμ, 5 μμ, 7 μμ.

Την ίδια ώρα ξεκίνησαν πούλμαν από το Ρέθυμνο (ραντεβού: 10 πμ στους Τέσσερις Μάρτυρες, προκειμένου όλοι οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία, να φτάσουν συντονισμένα στο σημείο.

Επίσης, η ΑΝΕΚ έχει παραχωρήσει έκπτωση 20-30% για όσους ταξιδέψουν από και προς τα Χανιά για τον αποκλεισμό. Όσοι ενδιαφέρονται μπρούν να αποστείλουν τα στοιχεία τους καθώς και το πότε θα ταξιδέψουν στο mail: [email protected]

Το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων ενάντια στα χημικά του πολέμου έχει εξασφαλίσει ότι στο χώρο θα υπάρχει νερό, εθελοντές νοσηλευτές, καθώς επίσης γίνονται συνεννοήσεις για την ύπαρξη φαγητού.

Επειδή όμως η συμμετοχή του κόσμου αναμένεται να είναι μεγάλη, το συντονιστικό καλεί όλους τους συμμετέχοντες να φέρουν μαζί τους τα αναγκαία είδη για την παραμονή τους στο σημείο του αποκλεισμού: υπνόσακο ή και σκηνή για τη διανυκτέρευση, προφύλαξη για τον ήλιο (τέντες και σκοινιά, ομπρέλες, καπέλα), νερό, φαγητό, σακούλα για τα σκουπίδια τους, μπουφάν-φούτερ για το βράδυ, φακό, είδη πρώτης ανάγκης (Malox, Betadine, βασικές ανάγκες φαρμακείου, αναλγητικά κλπ).

Στον χώρο του αποκλεισμού θα γίνουν συζητήσεις και ενημερώσεις. Προγραμματισμένη είναι η μετάβαση στον χώρο ομάδας από τις καθαρίστριες που έχουν απολυθεί, καθώς επίσης και ομάδα από τους Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται στα Χανιά.

Συζήτηση-ενημέρωση θα γίνει επίσης και για το θέμα των βομβαρδισμών στη Γάζα και της συμμετοχής της νατοϊκής βάσης σε αυτόν. Για την Κυριακή έχει ήδη προγραμματιστεί μουσική βραδιά, ενώ κάτι ανάλογο προγραμματίζεται και για το Σάββατο το βράδυ.

Κατά τον αποκλεισμό θα παρεμποδίζεται η διέλευση του προσωπικού της βάσης καθώς και των στρατιωτικών οχημάτων.

Η συνέχιση ή μη του αποκλεισμού θα αποφασιστεί με επί τόπου συνέλευση των συμμετεχόντων.

To συντονιστικό καλεί όλους να διαμαρτυρηθούν ενεργά ενάντια στην παρουσία και εμπλοκή της νατοικής βάσης της Σούδας στους πολέμους που γίνονται στην περιοχή.
Απαιτούν να σταματήσει τώρα το πείραμα της υδρόλυσης στη θάλασσα της Μεσογείου.
Να σταματήσει τώρα η παραγωγή χημικών όπλων.
Να σταματήσει να είναι η Μεσόγειος νεκροταφείο χημικών και τάφος προσφύγων των πολέμων τους.

Ρεπορτάζ - φωτο Σταύρος Ζουλάκης
[email protected]