Παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί, δεν εγκαταλείπουν τις δύο στρατιωτικές βάσεις τους που έχουν στην Κύπρο, στην περιοχή της Δεκέλειας και στην περιοχή της Επισκοπής.

«Οι βάσεις στην Κύπρο είναι πολύ σημαντικές για τη Βρετανία από στρατηγική άποψη», ανέφερε η εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, ο οποία ωστόσο προανήγγειλε ότι θα υπάρξει ειδικό σχέδιο για την χρησιμοποίησή τους με λιγότερες όμως δαπάνες.

Η αεροπορική βάση της Επισκοπής θεωρείται από τις πλέον σύγχρονες στην Μεσόγειο και στρατιωτικοί παράγοντες την θεωρούν ότι μπορεί να ελέγξει και να εποπτεύει ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στη βάση είναι μονίμως σταθμευμένα τα βρετανικά Tornados, ενώ πρόσφατα έχει παρατηρηθεί και κίνηση από Eurofighter, κυρίως μετά τα γεγονότα της Λιβύης. Οι Βρετανοί διαθέτουν στις βάσεις τους στην Κύπρο και σύγχρονα συστήματα δορυφορικής παρατήρησης, ενώ διαθέτουν και ένα υπερσύγχρονο ραντάρ στην οροσειρά του Τρόοδους.

Το ερώτημα που θέτουν συχνά τα κυπριακά πολιτικά κόμματα είναι εάν η βρετανική κυβέρνηση είναι συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν πληρώνει δηλαδή κανονικά την αποζημίωση για τις βάσεις αυτές, οι οποίες έχουν εγκατασταθεί με τη συνθήκη ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι οι βρετανικές βάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με τη Λευκωσία.

Τα έξοδα όμως συντήρησής τους και χρησιμοποίησής τους είναι μεγάλα και για το λόγο αυτό η βρετανική κυβέρνηση δημιούργησε μία ομάδα, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για να περιορίσει τα λειτουργικά έξοδα της βάσης. Ο βρετανός πρωθυπουργός διόρισε, μάλιστα το λόρδο Ασκροφτ ως σύμβουλό του για επανεξέταση όλων των στρατιωτικών θεμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι βάσεις στην Κύπρο.


tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook