Εν μέσω κύματος αντιδράσεων από φορείς και συλλογικότητες στη Κρήτη, ενάντια στην εν πλω διαδικασία υδρόλυσης των χημικών της Συρίας (δείτε εδώ), το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, εξέδωσε νέα ανακοίνωση για την πορεία της επιχείρησης καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου στη Μεσόγειο.

Πάνω στο πλοίο "φάντασμα" Cape Ray, το στίγμα του οποίου έχει χαθεί, έχει ολοκληρωθεί το 15% της υδρόλυσης των επικίνδυνων χημικών ουσιών, όπως δήλωσε την Παρασκευή για λογαριασμό του Πενταγώνου, ο Γραμματέας του Τύπου του Ναυτικού, υποναύαρχος, John Kirby.

"Από σήμερα το πρωί (18/7), το πλήρωμα έχει εξουδετερώσει μόλις πάνω από 15%, του DF (μεθυλοφωοφονυλ διφθοριδίου),  πρόδρομος του  Sarin,", δήλωσε ο Kirby, ενώ "το ποσοστό αυτό έχει επαληθευτεί από τη διεθνή Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων"... "Το δεύτερο υλικό που θα εξουδετερωθεί είναι μουστάρδα θείου, επίσης γνωστή ως HD".

Δείτε την ανακοίνωση του DoDΕυρώπη και ΗΠΑ θα μοιραστούν μέρος των χημικών που δεν θα καταστραφούν στο Cape Ray

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Πενταγώνου, η Συρία παρέδωσε 1.300 μετρικούς τόνους χημικών ουσιών για την εξουδετέρωση.

Οι ομάδες του Cape Ray θα εξουδετερώσουν 600 τόνους, και τα υποπροϊόντα που θα προκύψουν, θα σταλούν σε εγκαταστάσεις της Φιλανδίας και της Γερμανίας για να καταστραφούν.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι υπόλοιποι 700 τόνοι υλικού, που δεν παραδόθηκαν στο Cape Ray,  θα παραδοθούν σε εμπορικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εξουδετέρωση.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, αυτές οι χημικές ουσίες τελικά θα καταστραφούν και σε ποιές εμπορικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη θα παραδοθούν; Με ποιά διαδικασία θα γίνει η ασφαλής εξουδετέρωσή τους;

Flashnews.gr