Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το Twitter και την κοινωνική δικτύωση, ιδίως για την συμβολή του στις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου και το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας στις πλατείες των μεγάλων πόλεων της Ισπανίας. Με την ευκαιρία, η βρετανική εφημερίδα The Times αφιερώνει αναλυτικό ρεπορτάζ με «όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Twitter, αλλά φοβάστε να ρωτήσετε» :

1. Τι είναι το Twitter;

Είναι ένας τρόπος να στέλνετε σύντομα μηνύματα - με 140 χαρακτήρες ή λιγότερους - σε πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα. Κάθε μήνυμα θυμίζει ένα σύντομο "τιτίβισμα πουλιού" ("tweet" στα αγγλικά) από ένα μικρό "μεγάφωνο υψηλών συχνοτήτων" ("tweeter" στα αγγλικά) όπως αυτά που έχουν τα καλά ηχεία. Toν περασμένο Μάρτιο πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εγγεγραμμένοι σε αυτό το site κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά, κανείς μας δεν έχει τον χρόνο να διαβάζει τα μηνύματα 200 εκατ. ανθρώπων. Ετσι εσείς θα διαλέξετε ποιούς θέλετε να διαβάζετε δηλαδή να τους "ακολουθείτε" : φίλους και συναδέλφους ή τους αντάρτες στη Λιβύη ή τον αγαπημένο σας τραγουδιστή. Αυτό που δεν μπορείτε να διαλέξετε είναι ποιοί θα διαβάζουν εσάς.

2. Πώς ξεκινάω;

Αφού εγγραφείτε στο Twitter. com (είναι δωρεάν) και διαλέξετε ένα όνομα χρήστη, η πρώτη σας δουλειά είναι να βρείτε ψηφιακούς "φίλους", ανθρώπους που σας ενδιαφέρει να διαβάζετε. Μπορείτε να αρχίσετε με το ευρετήριο στο Search box.

3. Πώς θα κάνω τους ανθρώπους να με ακολουθούν και να με διαβάζουν;

Είναι μια αργή διαδικασία. Κάποιος τον οποίον ακολουθείτε μπορεί να νιώσει περιέργεια και να αρχίσει να σας ακολουθεί και εκείνος, ίσως επειδή γράψατε μια ενδιαφέρουσα απάντηση σε ένα δικό του tweet. Συνήθως χρειάζεται χρόνος για να αποκτήσετε οπαδούς. Εξαρτάται βέβαια από το πόσο ενδιαφέροντα είναι αυτά που γράφετε.

4. Γιατί θα έπρεπε να είμαι στο Twitter;

Κάποιες κυβερνήσεις δεν επιτρέπουν την ελευθερία της έκφρασης, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα στην Αίγυπτο. Η ίσως θέλετε να μιλήσετε ανοιχτά για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή ακόμα, θέλετε να πείτε πόσο άσχημα φάγατε σε ένα εστιατόριο ή πόσο σας άρεσε μια ταινία που είδατε στο σινεμά. Το Twitter είναι σαν να έχετε μια δική σας ειδησεογραφική ιστοσελίδα. Την ενημερώνετε όποτε θέλετε με ό,τι θέλετε να μοιραστείτε με το κοινό σας.

5. Τι εξοπλισμό χρειάζομαι;

Εναν υπολογιστή συνδεδεμένο με το Ιντερνετ ή ένα smart phone με την εφαρμογή για το Twitter.

Και τέλος, ιδού ένας σύντομος οδηγός:

  • Εγγραφείτε. Πηγαίνετε απλώς στο Twitter. com, και δώστε τις βασικές πληροφορίες στην αρχική σελίδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε μια ισχύουσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Διαλέξτε όνομα χρήστη. Μπορεί να είναι ο, τιδήποτε, το όνομά σας, της εταιρείας σας ή ένα ψευδώνυμο. Θα εμφανίζεται στην οθόνη μετά το σύμβολο @.
  • Φτιάξτε, αν θέλετε, το προφίλ σας. Μπορείτε να αναρτήσετε μια φωτογραφία σας και να εξηγήσετε με 160 χαρακτήρες γιατί πιστεύετε ότι αξίζει τον κόπο να σας διαβάζουν στο Twitter.
  • Βρείτε ενδιαφέροντες ανθρώπους να διαβάζετε. Μπορείτε να αναζητήσετε χρήστες στο Search box. Οταν εντοπίσετε κάποιον ενδιαφέροντα, ρίξτε μια ματιά στο προφίλ τους και δείτε ποιούς διαβάζουν εκείνοι.
  • Αρχίστε το tweeting. Εχετε 140 χαρακτήρες για να πείτε ό, τι θέλετε. Καθώς πληκτρολογείτε οι χαρακτήρες θα μετριούνται αντίστροφα για να βλέπετε τι σας απομένει να γράψετε. Οταν τελειώσετε, κάντε κλικ στο Return και το κείμενο θα εμφανιστεί στη σελίδα σας για να το διαβάσουν όσοι σας παρακολουθούν. Μπορείτε να διαγράψετε ένα tweet αργότερα, αν αλλάξετε γνώμη.

tovima