Η Αίγυπτος ανακοίνωσε και επίσημα πως θα ανοίξει τα σύνορά της με τη Ράφα. Τα σύνορα θα ανοίγουν σε καθημερινή βάση με το σκεπτικό να διευκολύνονται οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι. Βέβαια, η απόφαση της Αιγύπτου βάζει σε σκέψεις το Ισραήλ. Η Ράφα είναι το μοναδικό σύνορο που διαπερνά το Ισραήλ, με το δεύτερο να φοβάται πιθανή διακίνηση όπλων και πέρασμα τρομοκρατών στα εδάφη του.

Τα σύνορα θα είναι ανοιχτά κάθε μέρα από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και οι Παλαιστίνιοι θα διέρχονται σύμφωνα με τους κανονισμούς που ίσχυαν πριν την εντατικοποίηση του αποκλεισμού το 2007.
Οι γυναίκες θα μπορούν να διέρχονται άνευ διαβατηρίων, ενώ θα ισχύει το ίδιο και για άνδρες κάτω των 18 και άνω των 40.

Στηρίζοντας την απόφαση της Αιγύπτου, η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ικανοποιημένη από τη νέα τροπή χαρακτηρίζοντας την απόφαση της γειτονικής χώρας \”θαρραλέα\”.  
Ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας αποφασίστηκε από το Ισραήλ το 2006, έπειτα από την απαγωγή ενός ισραηλινού στρατιώτη, του Γκιλάντ Σαλίτ. Ο Σαλίτ απήχθη από τρεις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην περιοχή.  Ο αποκλεισμός, που είχε ενισχυθεί περαιτέρω τον Ιούνιο του 2007, χαλάρωσε το 2010 κατόπιν διεθνών πιέσεων που ακολούθησαν το θερμό επεισόδιο με νεκρούς 8 Τούρκους στρατιώτες από Ισραηλινούς κομάντος.

ΜΕΝΑ, AFP

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook