Το επιβλητικό γλυπτό του Έλληνα Πραξιτέλη Τζανουλίνου, που συμβολίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανά την υδρόγειο, κοσμεί πλέον το πάρκο «Γαία» του δήμου Town of Mount Royal, περιοχής που βρίσκεται στα σύνορα του «ελληνοκρατούμενου» Parc Extension.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε στην Ελλάδα και αναπαριστά μια σφαίρα, που φέρει τους ολυμπιακούς κύκλους και κλαδιά δάφνης. Είναι κατασκευασμένο από ατσάλι, έχει διάμετρο 1,4 μέτρα και ζυγίζει 320 κιλά.

Κατά τη τελετή των αποκαλυπτηρίων, στις 15 Ιουλίου, ο δήμαρχος Philippe Roy δήλωσε ότι το έργο είναι προσφορά των ελληνικών οικογενειών Πολ και Μέλπας Καματερού, Νικολάου Τσατά, Νικολάου Αρκολάκη και Τζίμη Χριστόπουλου, ως φόρος τιμής στην πόλη, από όπου πέρασε δύο φορές η Ολυμπιακή Φλόγα.

Ο δήμαρχος τόνισε, ακόμη, ότι η επιλογή του πάρκου «Γαία» δεν ήταν τυχαία. Το ελληνικό του όνομα, αναφερόμενο στη Γη, ταιριάζει απόλυτα με το έργο του Έλληνα γλύπτη, ο οποίος αποτύπωσε την υδρόγειο με τις λωρίδες της ειρήνης και τους ολυμπιακούς κύκλους της συμφιλίωσης των λαών.

Στην τελετή παρευρέθηκε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ, Θάνος Καφόπουλος, ο οποίος δήλωσε περήφανος που ένα ελληνικό έργο κοσμεί ένα από τα ωραιότερα σημεία του Μόντρεαλ. Ο Έλληνας πρόξενος ευχαρίστησε επίσης το δήμο για την υποδοχή του γλυπτού, αλλά και τις τέσσερις ελληνικές οικογένειες, που προσέφεραν χρήματα για την κατασκευή του.

http://usa.greekreporter.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook