Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη “μεγάλη του ανησυχία” για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε την έκκληση για “άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών”.

Σε ανακοίνωση που αναγνώσθηκε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου έπειτα από δίωρη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, τα 15 κράτη μέλη “ζητούν τον σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, κυρίως ως προς την προστασία των αμάχων”.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα μεταβεί στο Κάιρο τη Δευτέρα για να συζητήσει με Αιγύπτιους αλλά και άλλους ανώτερους αξιωματούχους την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες – και οι διεθνείς εταίροι μας-είναι βαθιά ανήσυχοι για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, και την απώλεια και άλλων αθώων ζωών”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι.

“Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Κάτι που να αποκαθιστά την κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη το Νοέμβριο του 2012″ συμπλήρωσε η ίδια.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν άσκησε πιέσεις στο Ισραήλ “να κάνει πολλά περισσότερα” για να προστατεύσει τους αμάχους κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ καταδίκασε “την φρικτή ενέργεια” του στρατού στη Σατζάγια, όπου περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.

“Το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να κάνει πολλά περισσότερα για να προστατέψει τους Παλαιστίνιους πολίτες” δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Ντόχα απ` όπου ξεκίνησε μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Εξάλλου, μία διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων, την οποία είχαν απαγορεύσει οι γαλλικές αρχές, κατέληξε σε συγκρούσεις μεταξύ νεαρών και αστυνομικών κοντά στο Παρίσι, ένα 24ωρο μετά τα επεισόδια στην πρωτεύουσα που ανάγκασαν τη γαλλική Κυβέρνηση να υπερασπιστεί τη στρατηγική της απαγόρευσης ορισμένων διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που δέχθηκε σφοδρή κριτική από την Αριστερά για μια πολιτική που κρίθηκε ως υπερβολικά “φιλοϊσραηλινή”, δικαιολόγησε αυτήν την απαγόρευση- που δεν επιβλήθηκε σε όλες τις συγκεντρώσεις- από τον φόβο για ενδεχόμενα “προβλήματα στη δημόσια τάξη” και προκειμένου να εμποδίσει την έκφραση συνθημάτων ή τις ενέργειες αντισημιτικού χαρακτήρα.

O Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, του είπε ότι ανησυχεί πολύ για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Επισήμανε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του ενώ επανέλαβε την καταδίκη των ΗΠΑ στις επιθέσεις που εξαπολύει η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

“Ο πρόεδρος εξέφρασε τις σοβαρές του ανησυχίες για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων, περιλαμβανομένου του αυξανόμενου αριθμού των θανάτων Παλαιστίνιων πολιτών στη Γάζα και τον θάνατο των Ισραηλινών στρατιωτών” ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου που περιέγραφε τη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα είναι “πολύ ισχυρή”.

“Πραγματοποιούμε μία επιχείρηση περίπλοκη, σφοδρή και σε βάθος στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας την οποία στηρίζει ο κόσμος. Η στήριξη είναι πολύ ισχυρή από πλευράς την διεθνούς κοινότητας” δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

mignatiou.com από REUTERS, AFP, ANA-MPA

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook