Εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και επτά παιδιά, σκοτώθηκαν το πρωί στη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.

Τα θύματα ανήκαν σε μία οικογένεια που διέμενε στην κατοικία που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης.

Με τα θύματα της πρωινής επιδρομής στη Ράφα, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας στις 8 Ιουλίου έφθασε τους 485.

Οι δρόμοι στην επαρχία Σατζάγια παραπέμπουν σε σκηνή από ταινία καταστροφής, μόνο που σε αυτή την περίπτωση η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία κάθε σκηνοθέτη και σεναριογράφου. Αιμόφυρτα παιδιά τρέχουν ψάχνοντας τους γονείς τους, οι οποίοι πιθανώς βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών τους, άνδρες των σωστικών συνεργείων δίνουν μάχη με το χρόνο για να σώσουν έστω έναν ακόμα άνθρωπο, ενώ ο ήχος από τη σειρήνα του ασθενοφόρου σπάει τον ήχο από τους πυραύλους που εκτοξεύει ο ισραηλινός στρατός.

Η 13η ημέρα της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας ήταν η πιο αιματηρή με τουλάχιστον 100 Παλαιστινίους και 13 Ισραηλινούς στρατιώτες να έχουν χάσει τη ζωή τους, την ώρα που οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται και ενώ η συμφωνία για ανθρωπιστική εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, διήρκεσε λιγότερο από μια ώρα.

Όλα αυτά τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να καλεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου, να σταματήσει άμεσα την εχθροπραξία σεβόμενος τη συμφωνία εκεχειρίας του 2012 ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων.

\"\"

Ωστόσο, το Ισραήλ δε δείχνει να επιθυμεί την άμεση κατάπαυση του πυρός, με τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας να κλιμακώνεται, με τραγική συνέπεια ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων, εκ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, να ξεπερνά τους 469.

Την ίδια στιγμή, ενώ το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες, παρατηρητές του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βασανίζουν ανήλικους Παλαιστινίους, τους οποίους, με τη σειρά τους, χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Στο μεταξύ, χιλιάδες είναι όσοι επιχειρούν να φύγουν από τις περιοχές τους σε μία προσπάθεια να ξεφύγουν από τη μανία των πυραύλων που πέφτουν κάθε λίγα δευτερόλεπτα προκαλώντας πανικό.

\"\"

Ανάμεσα σε αυτούς και μία ομάδα ανδρών, οι οποίοι μιλώντας στον ανταποκριτή του Guardian έκαναν λόγο για σκηνές θανάτου και τρόμου.

Το νεκροτομείο και το νοσοκομείο της περιοχής γεμίζουν ασφυκτικά καθημερινά με τους συγγενείς των θυμάτων είτε να κλαίνε δίπλα στους αγαπημένους τους, είτε να περιμένουν στωικά μέχρι ο γιατρός να αναλάβει έναν ακόμα τραυματία.

Το ιατρικό προσωπικό δίνει πραγματική μάχη προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες σε όσους καταφθάνουν με τραύματα και κατάγματα.

\"\"

Ένας από τους τυχερούς που νοσηλεύτηκε μόνο με ένα σπασμένο πόδι δήλωσε πως όταν τα βλήματα έπληξαν το σπίτι του δε μπορούσαν να φύγουν από αυτό. Όταν για λίγα λεπτά επικράτησε ησυχία, ο νεαρός αποφάσισε να βγει τρέχοντας, ωστόσο εκείνη τη στιγμή σημειώθηκε μία ακόμα επίθεση από τα ισραηλινά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο πόδι.

«Είπα στην οικογένειά μου να τρέξει και να με αφήσει πίσω. Προσπάθησα να σηκωθώ, σταμάτησα και μετά κούτσαινα. Δύο ώρες αργότερα, ένα ασθενοφόρο με βρήκε», δήλωσε ο άνδρας.

Στο μεταξύ, η όαση της ειρήνης όπου παιδιά ηλικίας 3-6 ετών μάθαιναν παίζοντας καταστράφηκε ολοσχερώς στην επαρχία Ουμ Αλ Νάσερ. Μπορεί τα τείχη να είχαν υψωθεί το 2011 για να προστατεύσουν τη «χώρα των παιδιών» από τις εχθροπραξίες, όμως, τα ισραηλινά πυρά έφτασαν ακόμα και εκεί γκρεμίζοντας τα όνειρα των μικρών Παλαιστινίων για μία καλύτερη ζωή.

Ενώ η Γάζα πνίγεται στο αίμα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεσμεύεται πως η χώρα θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή, σταματώντας τις επιθέσεις της Χαμάς.

\"\"

Επιμένει, μάλιστα, πως οι ισραηλινές δυνάμεις δε στοχεύουν σε αμάχους, αλλά στους πυρήνες των ισλαμιστών και εκφράζει τη θλίψη του για τα αθώα θύματα.

Πάντως, ερωτηθείς από το αμερικανικό δίκτυο CNN πόσο καιρός θα χρειαστεί ώστε το Ισραήλ να ολοκληρώσει την επίθεση,η οποία όπως είπε έχει στόχο να καταστρέψει τα όπλα της Χαμάς στις σήραγγες της Γάζας, ο Νετανιάχου είπε «αρκετά γρήγορα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το χρονικό πλαίσιο και προσθέτοντας ότι κανείς δε επιθυμεί μία εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση.

Παράλληλα, στη Μέση Ανατολή αναμένεται να καταφθάσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τους πολίτες του και επισήμανε ότι η χώρα έχει υπομείνει πολύ καιρό τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς.
Από την άλλη, ο Αραβικός Σύνδεσμος κατηγόρησε το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου», με τον επικεφαλής, Ναμπίλ αλ-Αράμπι, να κατηγορεί την κυβέρνηση Νετανιάχου για τη σφοδρή επίθεση με πυραύλους και τη χερσαία επιδρομή στην Σατζάγια.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι κρατάει όμηρο Ισραηλινό στρατιώτη – Διαψεύδει ο ισραηλινός πρεσβευτής

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, άνδρες της Χαμάς υποστηρίζουν ότι κρατούν όμηρο έναν Ισραηλινό στρατιώτη. Εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης, μάλιστα, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε: «έχουμε συλλάβει ένα στρατιώτη» και συμπλήρωσε ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν παραδεχτεί την ομηρία.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, μόλις έγινε γνωστή η πληροφορία για την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη, χιλιάδες Παλαιστίνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας.

Στο μεταξύ, οι ταξιαρχίες αλ-Κασάμ, που αποτελούν το στρατιωτικό στέλεχος της Χαμάς, υποστηρίζουν ότι ο στρατιώτης που βρίσκεται υπό ομηρία ονομάζεται Σαούλ Ααρών, τον οποίο ισχυρίζονται ότι συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιδρομής στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ταξιαρχίες Κασάμ κρατούν όμηρο τον στρατιώτη Σαούλ Ααρών», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ενώ ανέφερε και τον αριθμό της στρατιωτικής ταυτότητάς του.

Ωστόσο, σύμφωνα με το  δίκτυο Al Jazeera ένας Ισραηλινός στρατιώτης με το ίδιο όνομα έπεσε νεκρός από πυρά Παλαιστινίων κατά τις χθεσινές συγκρούσεις. Αρκετή ώρα αργότερα, μάλιστα, ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ διέψευσε ότι η Χαμάς κρατά όμηρο ισραηλινό στρατιώτη.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη “μεγάλη του ανησυχία” για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε την έκκληση για “άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών”.

Σε ανακοίνωση που αναγνώσθηκε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου έπειτα από δίωρη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, τα 15 κράτη μέλη “ζητούν τον σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, κυρίως ως προς την προστασία των αμάχων”.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα μεταβεί στο Κάιρο τη Δευτέρα για να συζητήσει με Αιγύπτιους αλλά και άλλους ανώτερους αξιωματούχους την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες – και οι διεθνείς εταίροι μας-είναι βαθιά ανήσυχοι για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, και την απώλεια και άλλων αθώων ζωών”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι.

“Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Κάτι που να αποκαθιστά την κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη το Νοέμβριο του 2012″ συμπλήρωσε η ίδια.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν άσκησε πιέσεις στο Ισραήλ “να κάνει πολλά περισσότερα” για να προστατεύσει τους αμάχους κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ καταδίκασε “την φρικτή ενέργεια” του στρατού στη Σατζάγια, όπου περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.

“Το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να κάνει πολλά περισσότερα για να προστατέψει τους Παλαιστίνιους πολίτες” δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Ντόχα απ` όπου ξεκίνησε μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Εξάλλου, μία διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων, την οποία είχαν απαγορεύσει οι γαλλικές αρχές, κατέληξε σε συγκρούσεις μεταξύ νεαρών και αστυνομικών κοντά στο Παρίσι, ένα 24ωρο μετά τα επεισόδια στην πρωτεύουσα που ανάγκασαν τη γαλλική Κυβέρνηση να υπερασπιστεί τη στρατηγική της απαγόρευσης ορισμένων διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που δέχθηκε σφοδρή κριτική από την Αριστερά για μια πολιτική που κρίθηκε ως υπερβολικά “φιλοϊσραηλινή”, δικαιολόγησε αυτήν την απαγόρευση- που δεν επιβλήθηκε σε όλες τις συγκεντρώσεις- από τον φόβο για ενδεχόμενα “προβλήματα στη δημόσια τάξη” και προκειμένου να εμποδίσει την έκφραση συνθημάτων ή τις ενέργειες αντισημιτικού χαρακτήρα.

O Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, του είπε ότι ανησυχεί πολύ για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Επισήμανε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του ενώ επανέλαβε την καταδίκη των ΗΠΑ στις επιθέσεις που εξαπολύει η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

“Ο πρόεδρος εξέφρασε τις σοβαρές του ανησυχίες για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων, περιλαμβανομένου του αυξανόμενου αριθμού των θανάτων Παλαιστίνιων πολιτών στη Γάζα και τον θάνατο των Ισραηλινών στρατιωτών” ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου που περιέγραφε τη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα είναι “πολύ ισχυρή”.

“Πραγματοποιούμε μία επιχείρηση περίπλοκη, σφοδρή και σε βάθος στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας την οποία στηρίζει ο κόσμος. Η στήριξη είναι πολύ ισχυρή από πλευράς την διεθνούς κοινότητας” δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

protothema.gr/ mignatiou.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook