«Δυνάμεις του κακού» χαρακτήρισε όσους αντιδρούν στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και στην εξυγίανση του χώρου της υγείας ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας σήμερα στο Ηράκλειο, σε σύσκεψη στελεχών της Υγείας και της Αυτοδιοίκησης από όλη την Κρήτη. Την ίδια ώρα έξω από τη σύσκεψη είχε δημιουργηθεί ένας πρωτοφανής αστυνομικός κλοιός για την προστασία του υπουργού.

«Εχθροί της κοινωνίας»

Η σύσκεψη ξεκίνησε με τις εισηγήσεις του ειδικού συμβούλου για τις συγχωνεύσεις κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκου Πολύζου, οι οποίοι παρουσίασαν τα τεχνικά στοιχείς της πρότασης για τον νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας, που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το υπουργείο. Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός έκανε σφοδρή επίθεση σε όσους εκπροσωπούν συμφέροντα που όπως είπε, «δε θέλουν να αλλάξει τίποτα στο χώρο της υγείας και να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους. Αυτοί είναι οι αμύντορες του κακού και θα ηττηθούν κατά κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αφού αναφέρθηκε στην εξαιρετικά κρίσιμη καμπή από την οποία διέρχεται η χώρα, χαρακτήρισε εχθρούς τη κοινωνίας όσους υπονομεύουν την προσπάθειά του και επανέλαβε ότι στο τέλος του χρόνου δε θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτούνται από το κράτος τα 139 δημόσια νοσοκομεία όπως υφίστανται μέχρι σήμερα.

Τρία είδη συγχωνεύσεων

Ως προς την ουσία των προτάσεων για το νέο υγειονομικό χάρτη είπε πως το πρόγραμμα συγχωνεύσεων περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους συνενώσεων τους οποίους εξειδίκευσε ως εξής:
– Εγκατάσταση κοινής διοίκησης για τα νοσοκομεία που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική ενότητα. Ανέφερε πως στο σχέδιο του υπουργείου προτείνεται ένα ενδεικτικό οργανόγραμμα για το στήσιμο των κοινών διοικήσεων, το οποίο όμως μπορεί να δεχτεί αλλαγές μετά και από τις προτάσεις των διοικητών των ΔΥΠΕ και των Νοσοκομείων. Αναφερόμενος ειδικά στο Λασίθι, όπου υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης για την κοινή διοίκηση τονίζοντας όμως πως η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον ίδιο.
– Συγχώνευση μονάδων μέσα στα νοσοκομεία. Στο σημείο αυτό ο κ. Λοβέρδος έριξε ιδιαίτερο βάρος τονίζοντας πως πρέπει να γίνει άμεσα καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τρεις και τέσσερις κλινικές με το ίδιο αντικείμενο σε ένα νοσοκομείο μόνο και μόνο για να συντηρούν τις θέσεις τους κάποιοι γιατροί, προϊστάμενοι και επιμελητές.
– Επίσης, προτείνεται η μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας, πρόταση η οποία όμως ξεκαθάρισε πως δεν αφορά μονάδες της Κρήτης.

Γραπτά και με νούμερα…

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε γραπτώς τις προτάσεις της ΔΥΠΕ μέχρι τις 5 Ιουνίου ενώ προανήγγειλε ότι οι τελικές αποφάσεις του Υπουργείου θα δημοσιοποιηθούν την 1η Ιουλίου. Ειδικά για τον τρόπο κατάρτισης των προτάσεων ο κ. Λοβέρδος έκανε αναλυτικές συστάσεις στα στελέχη της ΔΥΠΕ Κρήτης ζητώντας στο κείμενο που θατ ου στείλουν να αναγράφεται απαραίτητα και το ετήσιο οικονομικό κέρδος που θα έχει για τον κρατικό προϋπολογισμό η εφαρμογή των προτάσεών τους.

Και χημικά

Έξω από το ξενοδοχείο Candia Maris στην Αμουδάρα, είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, γιατροί των νοσοκομείων του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, εκπρόσωποι των κατοίκων της Ιεράπετρας, φοιτητές ιατρικής αλλά και μέλη του ΠΑΜΕ. Σε όλους τους παραπάνω δεν επετράπη ούτε καν η προσέγγιση στο χώρο του ξενοδοχείου ενώ έγινε και χρήση χημικών από την αστυνομία όταν οι διαδηλωτές ζήτησαν επίμονα να περάσουν να να ακουστεί και η δική τους άποψη στη σύσκεψη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook