Ο Ιστιοπλοϊκός όμιλος Χανίων διοργανώνει την Τρίτη 22 Ιουλίου στις 20.30 στις εγκαταστάσεις του στο Νεώριο Μόρο εκδήλωση που θα γίνει προς τιμήν των δέκα κωπηλατών που ταξίδεψαν με τον τρόπο που ταξίδευαν πριν 130.000 χρόνια, με μια σχεδία από καλάμια, οι πρώτοι ποντοπόροι.

Η τολμηρή αποστολή των «Πρώτων Ναυτικών» (First Mariners), ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου από τα Κύθηρα, με τελικο προορισμό την Κρήτη. Το Σάββατο 19 Ιουλίου το πρωί έφτασε στο λιμάνι Χανίων, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων. Οι δεκα κωπηλάτες, ξένοι υπήκοοι και Κυθήριοι, ταξίδεψαν, όπως θα μπορούσαν να ταξιδεύουν οι παλαιολιθικές ομάδες που έφτασαν στον κρητικό χώρο πριν από 130 000 χρόνια. Με αφετηρία την ανακάλυψη στη Γαύδο και πιο πρόσφατα στη νότια Κρήτη λίθινων εργαλείων των μακρινών εκείνων περιόδων, οι σύγχρονοι εξερευνητές έδειξαν ότι η πλεύση αυτή θα ήταν δυνατή από τότε.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα καταστρώθηκε και υλοποιείται από έμπειρους θαλασσοπόρους, που συνεργάστηκαν με αρχαιολόγους, και είχαν την ουσιαστική υποστήριξη των κατοίκων των Κυθήρων. Η επιτυχία του ταξιδιού τους το εγγράφει στις ελάχιστες ανάλογες πειραματικές πλεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Για να τιμήσει τους πρωτεργάτες συντελεστές του, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων υποδέχτηκε, φιλοξενεί την αποστολή τους και οργανώνει τιμητική εκδήλωση την Τρίτη 22 Ιούλη στις 20.30 στον Ι.Ο. Χανίων στο Νεώριο Μόρο.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Το ταξίδι της Μελίδας»

Ομιλητές

Μπόμπ Χόουπμαν, καπετάνιος του πληρώματος, συγγραφέας , ιστορικός. Τίτλος ομιλίας «Από τα Κύθηρα στην Κρήτη με μια παλαιολιθική σχεδία»
Κατερίνα Κόπακα καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας , Παν/μιο Κρήτης. Τίτλος ομιλίας «Με μια καλαμένια σχεδία από τα Κύθηρα στην Κρήτη και στη Γαύδο. Η εμπειρία μιας πειραματικής παλαιολιθικής πλεύσης στον 21ο αιώνα»
Γιάννης Καλλίγερος, μέλος του πληρώματος, κάτοικος Κυθήρων

Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook