Το όνομά του φιγουράρει στην τρίτη θέση των πλουσιότερων ομογενών της Αυστραλίας, είναι ιδιοκτήτης του πιο ακριβού σπιτιού στην ιστορία της Μελβούρνης και η αμύθητη περιουσία του ξεπερνάει τα 540.000.000 δολάρια!

Ο Χάρης Σταμούλης, ο ελληνικής καταγωγής κροίσος, με ρίζες από την Ηπειρο, είναι επικεφαλής του κολοσσού Stamoulis Group και ιδιοκτήτης του συγκροτήματος «Vogue» στην περιοχή Σάουθ Γιάρα της Μελβούρνης.

Κατέχει επίσης τον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό 3ΧΥ που εκπέμπει στην Αυστραλία, την εφημερίδα «Τα Νέα» που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ομογενείς της μακρινής ηπείρου, αλλά και ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Αθήνα, δείχνοντας έτοιμος να επενδύσει περαιτέρω στα πάτρια εδάφη.

Μπον βιβέρ, λάτρης της απόλυτης πολυτέλειας, άνθρωπος με όραμα και επιχειρηματική τόλμη, ο Χάρης Σταμούλης είναι φανερό πως δεν μπορεί να πει «όχι» σε οτιδήποτε μπορεί να φέρει το πρόθεμα «πιο», είτε πρόκειται για το πιο ακριβό σπίτι της Μελβούρνης είτε για το πιο ψηλό κτίριό της.Ο επιχειρηματίας, εξάλλου, λάτρης των πολυτελών κατοικιών στα ακριβά προάστια, έχει απασχολήσει δεκάδες φορές τον Τύπο, κυρίως για τις πολλών εκατομμυρίων ευρώ αγορές του που έχουν προκαλέσει σάλο!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, ο ίδιος φέρεται να δαπάνησε 54.000.000 δολάρια για την τεραστίων διαστάσεων έπαυλη (34.000 τ.μ.) που χτίζει στο αριστοκρατικό προάστιο Toorak της Μελβούρνης.

Οπως λέγεται, έδωσε 24.000.000 δολάρια για την αγορά του οικοπέδου και ακόμη 30.000.000 δολάρια για την κατασκευή της έπαυλης, με τα ίδια δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για την αγορά του «του ακριβότερου σπιτιού στην ιστορία της Μελβούρνης».

Ρετιρέ από... χρυσό

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ίδιος και η σύζυγός του Βαλέντη έχουν θέσει προς πώληση το εντυπωσιακό ρετιρέ όπου ζουν, στην περιοχή St Kilda Road, αντί του ποσού των 15.000.000 δολαρίων.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ακριβά ρετιρέ της Αυστραλίας. Το ζευγάρι το 2006 είχε αγοράσει το διαμέρισμα που βρίσκεται στον 36ό όροφο του συγκροτήματος Royal Domain Tower αντί 5.540.000 δολαρίων, αλλά στη συνέχεια είχε ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να το διαμορφώσει όπως ακριβώς επιθυμούσε.

Παρά το γεγονός ότι μεγαλουργούν στο εξωτερικό, όπου διατηρούν και τις επιχειρήσεις τους, τα μέλη της οικογένειας Σταμούλη έχουν πάντα στο μυαλό τους την Ελλάδα και τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο γέννησης του αείμνηστου πατέρα τους.

 Αλλωστε για αρκετά χρόνια ήταν ιδιοκτήτες του νησιού Οξιά που βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, μεταξύ Αστακού και Ιθάκης, το οποίο πλέον έχει περάσει στα χέρια του εμίρη του Κατάρ!

Παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις δυσκολίες που έβαζαν φρένο στη μεταβίβαση του νησιού στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ, το χρυσό deal έκλεισε αντί περίπου 5.000.000 ευρώ, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι πληροφορίες. Το ενδιαφέρον του Εμίρη του Κατάρ για την Οξιά είχε εκδηλωθεί προ ετών σε μια συνάντηση με την οικογένεια Σταμούλη.Ζωή σαν παραμύθι

Η χρυσή ιστορία της οικογένειας Σταμούλη άρχισε γύρω στα μέσα του περασμένου αιώνα, όταν ο μόλις 12 ετών Σπύρος Σταμούλης από την Ηπειρο άφησε πίσω του την Ελλάδα και έριξε άγκυρα στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στη μακρινή Αυστραλία, όπου λίγα χρόνια αργότερα έμελλε να χτίσει τη δική του παντοδύναμη αυτοκρατορία.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Σπύρος Σταμούλης κατάφερε να ξεχωρίσει για το ήθος και την εργατικότητά του, αναδείχθηκε ως ένα από τα πλέον επιφανή μέλη της ομογενειακής κοινότητας στη Μελβούρνη και πάλεψε σκληρά για να θέσει τους ακλόνητους θεμέλιους λίθους που στηρίζουν το σημερινό οικοδόμημα της πανίσχυρης οικογένειας Σταμούλη.

Συγκεκριμένα, παρά τις όποιες δυσκολίες και τα εμπόδια, ο Σπύρος Σταμούλης ίδρυσε την εταιρεία Gold Metal Soft Drink, ενώ δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των ακινήτων αλλά και των ΜΜΕ με τον ραδιοφωνικό σταθμό 3XY και την εφημερίδα της Αυστραλίας «Τα Νέα».Το 2004 προχώρησε στην πώληση της επιχείρησης αναψυκτικών και στη συνέχεια επένδυσε τα χρήματα στον ιδιαίτερα επικερδή χώρο των ακινήτων.

Τολμηρός, δημιουργικός και πολυάσχολος, ο Σπύρος Σταμούλης δέθηκε στενά με τη νέα του πατρίδα, αλλά δεν ξέχασε ποτέ τη γενέτειρά του. Μιλούσε πάντα με θαυμασμό για την Ηπειρο και τους ανθρώπους της, τους οποίους δεν έπαψε ποτέ να στηρίζει με κάθε τρόπο. Υστερα από πολλές προσπάθειες κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το όνειρο της ζωής του, το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, που σήμερα τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Ναυσικά Σταμούλη» και στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Νομισματοκοπείου, στο 280 William Street, στο κέντρο της Μελβούρνης. Αξίζει να σημειωθεί πως στο φουαγέ του μουσείου βρίσκεται κρεμασμένο σε περίοπτη θέση ένα πορτρέτο της κόρης του Ναυσικάς, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 24 ετών, γεγονός που συντέλεσε ιδιαίτερα στη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

Το 2007, σε ηλικία 69 ετών και έπειτα από γενναία και πολυετή μάχη με την επάρατη νόσο, ο Σπύρος Σταμούλης έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του έναν επιχειρηματικό κολοσσό που σήμερα διοικείται από τους συνεχιστές της δυναστείας, τον Χάρι και τη Μελίνα Σταμούλη.

espresso.gr