Στο χωριό Λαζάρεβο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, συνελήφθη ο Ράτκο Μλάντιτς, κοντά στην πόλη Ζρένιανιν, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χλμ ΒΔ του Βελιγραδίου. Ο Μλάντιτς κρυβόταν εκεί, με την ονομασία Μίλοραντ Κόμαντιτς.

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι στο χωριό αυτό ο Μλάντιτς έχει συγγενείς, τους οποίους και επισκεπτόταν συχνά τη δεκαετία του 1990.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η αστυνομία εντόπισε τον Μλάντιτς ύστερα από πληροφορία που έλαβε ότι κάποιο άτομο με τα δικά του χαρακτηριστικά είχε κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή.

Ο Ράτκο Μλάντιτς παραμένει προς το παρόν στα κρατητήρια της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας (ΒΙΑ), ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που υπολογίζεται πως θα διαρκέσει δέκα ημέρες.

Αντιδράσεις στη Σερβία

Ο δικηγόρος της οικογένειας Μλάντιτς, Μίλος Σάλιτς, δήλωσε ότι η οικογένεια του πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

Από τα πολιτικά κόμματα στη Σερβία, άμεση ήταν η αντίδραση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ο αρχηγός του οποίου, Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς, συνεχάρη τον πρόεδρο της Σερβίας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, υπογράμμισε ότι η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς καθιστά τη Σερβία ελεύθερη.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι η σύλληψη ήταν υποχρέωση που ανέλαβε η Σερβία προς τους διεθνείς οργανισμούς.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και οι συγγενείς των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα. Η πρόεδρος του συλλόγου \”Μητέρες της Σρεμπρένιτσα\”, Μουνίρα Σούμπασιτς, δήλωσε ότι οι συγγενείς των θυμάτων αισθάνονται δικαιωμένοι, παρότι άργησε η σύλληψη.

Αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον καλωσόρισε τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς και πρόσθεσε ότι πρέπει να εκδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία χωρίς καθυστέρηση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μλάντιτς εξέλιξη η οποία θα συμβάλει στην «περαιτέρω πρόοδο της Σερβίας στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανέφερε ότι η σύλληψη του Μλάντιτς κλείνει ένα «πολύ άσχημο κεφάλαιο» για τη Σερβία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε τη σύλληψη του Σερβοβόσνιου εγκληματία πολέμου Ράτκο Μλάντιτς ως σημαντικό βήμα τόσο για την ίδια τη Σερβία όσο και για την Ευρώπη.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για τη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας. \”Οι ΗΠΑ υποδέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση την ανακοίνωση από τη σερβική κυβέρνηση της σύλληψης του Ράτκο Μλάντιτς\” δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν-Κι Μουν δήλωσε ότι είναι \”μια ιστορική ημέρα για τη διεθνή δικαιοσύνη\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook