Σε έδαφος ελεγχόμενο από την ουκρανική κυβέρνηση, έφτασε σήμερα το τρένο που μεταφέρει τις σορούς πολλών από τα σχεδόν 300 θύματα του αεροπλάνου της Malaysia Airlines που συνετρίβη στην Ουκρανία. 

Παράλληλα ένας αυτονομιστής ηγέτης παρέδωσε τα «μαύρα κουτιά» του αεροπλάνου σε μαλαισιανούς εμπειρογνώμονες.

Την ίδια στιγμή η Ουκρανία κάλεσε τις χώρες που πολίτες τους σκοτώθηκαν σ' αυτή την αεροπορική τραγωδία να στείλουν αστυνομικούς τους στον τόπο της συντριβής για να εξασφαλίσουν «πως δεν θα παραβιαστεί».

Το τρένο που μεταφέρει περίπου 200 σορούς έφτασε στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση. Οι σοροί θα μεταφερθούν στη συνέχεια στην Ολλανδία για να αναγνωρισθούν.

Το τρένο αναχώρησε από τον τόπο της συντριβής αφού ο μαλαισιανός πρωθυπουργός συμφώνησε με τους αυτονομιστές να παραδοθούν οι σοροί στις ολολανδικές αρχές, καθώς τα δύο τρίτα των θυμάτων προέρχονταν από την Ολλανδία.

Σήμερα το πρωί, ο ηγέτης των αυτονομιστών Αλεξάντερ Μποροντάι παρέδωσε τα μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροπλάνου στο Ντονέτσκ.

Ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάκρι του Μαλαισιανού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δήλωσε πως τα δύο μαύρα κουτιά βρίσκονται «σε καλή κατάσταση».

Στο μεταξύ, στο Κίεβο, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε με ανακοίνωσή του «όλες τις χώρες που πολίτες τους έπεσαν θύματα της καταστροφής, να εξετάσουν τη δυνατότητα να στείλουν αστυνομικούς για να εξασφαλίσουν το απαραβίαστο του τόπου της συντριβής σε όλη την περίμετρό του και για να συμβάλουν στην έρευνα». 

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν σήμερα περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά το περισσότερο που αναμένεται να κάνουν είναι να επιταχύνουν την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος προσώπων και πιθανόν εταιρειών, που είχαν συμφωνηθεί κατ' αρχήν την περασμένη εβδομάδα, πριν από την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Η Γαλλία δέχεται πίεση από την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο σχετικά με τα σχέδιά της να παραδώσει στη Ρωσία ένα δεύτερο ελικοπτεροφόρο.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η υιοθέτηση πιο σοβαρών κυρώσεων εναντίον ολόκληρων κλάδων της ρωσικής οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη γραμμή που θα υιοθετήσει η Ολλανδία, λόγω του μεγάλου αριθμού των Ολλανδών που σκοτώθηκαν στην αεροπορική τραγωδία.

newsbeast.gr