Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ να αναλαμβάνουν τις τελευταίες ώρες πυροσβεστικό ρόλο με στόχο την εκτόνωση της κρίσης.

Την ίδια ώρα στην εμπόλεμη ζώνη το αίμα ρέει άφθονο, με το Τελ Αβίβ με την Χαμάς να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες και πυρά προκαλώντας το θάνατο εκατοντάδες πολιτών.

 
Με την Ουάσινγκτον να ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός και την κυβέρνηση Νετανιάχου να διαμηνύει ότι δεν ευθύνεται η ίδια για τον θάνατο του άμαχου πληθυσμού αλλά η Χαμάς, ο  αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανέρχεται στους 604, οι τραυματίες σε 3.700 ενώ 27 Ισραηλινοί έχουν χάσει την ζωή τους,σύμφωνα με το CNN. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 70 με 80% του άμαχου πληθυσμού εξ αυτών – 120-  είναι παιδιά. 

 

   

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομα του άτυχου ισραηλινού στρατιώτη που βρήκε το θάνατο από πυρά μαχητών της Χαμάς. Σύμφωνα με την εφημερίδα \”Jerusalem Post\” πρόκειται για τον 27χρονο στρατιώτη Οχάντ Σεμές, ο οποίος έχασε την ζωή του χτες στη Λωρίδα της Γάζας από πυρά της παλαιστινιακής οργάνωσης. Η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ δεν διευκρίνισε εάν πρόκειται για τον στρατιώτη ,ο οποίος,σύμφωνα με την Χαμάς, είχε απαχθεί χτες στη Λωρίδα της Γάζας.
 
Την ίδια ώρα, στη ζώνη του πυρός μεταβαίνουν εντός της ημέρας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, καταβάλλοντας διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση την κρίσης.
Σύμφωνα με το Reuters, μετά το Κάιρο όπου Κέρι και Μπαν Κι Μουν έχουν συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία, θα επισκεφθούν το Ισραήλ όπου θα έχουν συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Κι ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και από τις δύο πλευρές, η \”Jerusalem Post\” αποκαλύπτει στοιχεία αμερικανικών δορυφόρων, σύμφωνα με τα οποία τα τούνελ της Χαμάς είναι πολύ περισσότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις των Ισραηλινών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η Ουάινγκτον, η παλαιστινιακή οργάνωση διαθέτει περισσότερα από 60 τούνελ στα σύνορα Ισραήλ-  Γάζας. Για το CNN,τα τούνελ της Χαμάς είναι πολυτιμο εργαλείο της παλαιστινιακής οργάνωσης στον πόλεμο κατά του Ισραήλ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook