Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Αίθουσα Τέχνης ΣΤΟΑrt και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Xανίων – Ελαιουργείον συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» παρουσιάζουν την Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Εισαγωγή στην Κρίση» στην Αίθουσα Τέχνης ΣΤΟΑrt, Πλατεία 1821, Σπλάντζια, Παλιά Πόλη, Χανιά, Κρήτη, την Τρίτη 22 Ιούλη 2014 στις 8.30 το βράδυ.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ilke Van De Venter & Pieter Tensen.

Ανοικτά καθημερινά έως 24.8.2014 από 10.00 το πρωί έως 10.00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Επιμέλεια: Κέλλυ Αθανασιάδου.

«Oι καλλιτέχνες Ilke Van De Venter και Peter Tensen προσπάθησαν να προσεγγίσουν την οικονομική κρίση της Ελλάδας αναζητώντας μια ισορροπία μεταξύ αρνητικού και θετικού.

Επισκέφθηκαν τη χώρα μας συμμετέχοντας σε ένα Εικαστικό Πρόγραμμα της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Gerrit Rietveld του Άμστερνταμ όπου είχαν στη διάθεση τους δέκα ημέρες προκειμένου να αποκομίσουν τα συμπεράσματα τους σχετικά με τις επιπτώσεις της ύφεσης στην Ελλάδα και να παρουσιάσουν την εικαστική τους τοποθέτηση.

Ο αρνητικός πόλος που αναζητούσαν ήταν εύκολο να βρεθεί μέσα από τα εγκαταλελειμμένα κτήρια, τις μισοτελειωμένες οικοδομές, τους αστέγους στους δρόμους, τους πλανόδιους μικροπωλητές και τα κλειστά καταστήματα. Αναζητώντας το θετικό πόλο στράφηκαν στη γενικότερη εμπορική δραστηριότητα της πόλης. Τα σουβενίρ και τα τουριστικά δώρα, καθώς και οι διάφοροι μικροπωλητές που έβλεπαν διαρκώς μπροστά τους αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις δράσεις που σχεδίασαν.

Η Ilke Van De Venter θεώρησε πως πρέπει να δημιουργήσει ένα σουβενίρ για να αποδώσει μια μνήμη. Χρησιμοποιώντας το αστικό τοπίο ως πεδίο έρευνας, φωτογράφισε τα κατεβασμένα σιδερένια ρολά των κλειστών καταστημάτων και αποτύπωσε σε πηλό τους σχηματισμούς τους δημιουργώντας τα δικά της πλακάκια - σουβενίρ.

O Peter Tensen φωτογράφισε διάφορους εμπόρους του αστικού κέντρου καθώς και μικροπωλητές. Με σκοπό να αποσαφηνίσει τις ιδιαίτερες διαδικασίες πώλησης σε περίοδο κρίσης, συνομίλησε μαζί τους και δημιούργησε ένα φωτογραφικό λεύκωμα από το υλικό που συνέλεξε. Με το λεύκωμα αυτό ως νέο οδηγό πωλήσεων προσαρμοσμένο στα καινούρια δεδομένα της κρίσης, καταθέτει τη δική του εικαστική εμπειρία από την Ελληνική οικονομική κρίση. Οι δουλειές και των δυο δημιουργών παρουσιάζονται ως παράγοντες ισορροπίας ανάμεσα στα θετικά και τα αρνητικά της ύφεσης».