Συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων, πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην σύμβαση ανταποδοτικότητας, στην αξιολόγηση των εργαζομένων και τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. 

Ο κ. Βορίδης, αναφερόμενος στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, τόνισε ότι αντιλαμβάνεται την πίεση που παρουσιάζει η ανάγκη του δημοσιονομικού εξορθολογισμού και την πίεση που εμφανίζει σε πολλά σημεία η ανάγκη εκτέλεσης σφιχτών προϋπολογισμών και τόνισε: «Πρέπει να αρχίσουμε να καταρτίζουμε ουσιαστικούς προϋπολογισμούς από το να εκτελούμε τους παρόντες. Όταν λέω ουσιαστικούς προϋπολογισμούς εννοώ τις προσαρμογές που πρέπει να γίνονται από μία πραγματική δουλειά αξιολόγησης των δαπανών και συσχετισμού των κοστολογικών στοιχείων με αυτό το οποίο πραγματικά είναι η παρεχόμενη υπηρεσία προς τους πολίτες».

Όσον αφορά στη σύμβαση αποδοτικότητας, που «θα συναφθεί μεταξύ των διοικήσεων των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών», ανέφερε πως «είναι ένας μηχανισμός με τον οποίον οι διοικητές, οι υποδιοικητές, οι ειδικοί σύμβουλοι των νοσοκομείων αποδέχονται την αξιολόγησή τους από τις υγειονομικές περιφέρειες» και τόνισε: «Από τη στιγμή που ζητάμε και επιμένουμε να γίνει η αξιολόγηση προσωπικού, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να εξαιρούμε τους εαυτούς μας από μία διαδικασία αξιολογήσεως η οποία μάλιστα θα έχει συμβατικά χαρακτηριστικά με την έννοια ότι αποδεχόμαστε και συνέπειες εξαιτίας μίας δυσμενούς αξιολογήσεως».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι η αξιολόγηση αποτελεί νομική υποχρέωση και πρέπει να γίνει, όμως, «προτιμώ να την πιστέψετε και να το μεταφέρετε αυτό και στους εργαζόμενους».

«Ακούω περί αγωνίας των εργαζομένων, περί απολύσεων, περί αντιδράσεως λόγω απολύσεων. Πού υπάρχει αυτό στον νόμο; Κάνετε ένα κόπο και διαβάστε τον νόμο για την αξιολόγηση και πείτε μου σε ποιο άρθρο, σε ποια παράγραφο, σε ποια διάταξη υπάρχει ως κύρωση ότι αν κάποιος μπει σε αυτό το 15% που είναι λιγότερο καλοί, αυτός απολύεται; Πουθενά», τόνισε ο υπουργός και συνέχισε:

«Το δεύτερο που ακούω είναι ότι με βάση την αξιολόγηση θα εκπληρωθούν οι στόχοι της διαθεσιμότητας και μετά της απολύσεως. Ποιοι είναι οι ποσοτικοί στόχοι που έχει η χώρα; Απάντηση: δεν έχει πια ποσοτικούς στόχους η χώρα. Οι στόχοι των προγραμμάτων κινητικότητας, διαθεσιμότητας και εξόδου εκπληρώνονται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο ήρθε και ολοκληρώνεται σε εφαρμογή το 2014. Ποιοι είναι οι ποσοτικοί στόχοι για το 2015; Απάντηση: δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι. Εξαγγείλαμε με την πολιτική ηγεσία, προ 20 ημερών, προσλήψεις στο σύστημα υγείας. Με συγχωρείτε, είμαστε τρελοί; Δηλαδή από τη μία μεριά θα ξεκινούμε προσλήψεις και από την άλλη μεριά θα κάνουμε απολύσεις;».

Ο υπουργός Υγείας, υπογράμμισε ότι η υποχρέωση της διοίκησης είναι να εφαρμόσει τον νόμο. «Οι εργαζόμενοι έχουν το συνδικάτο τους, έχουν το σωματείο τους, έχουν τους ανθρώπους που θα μιλήσουν από τη σκοπιά του εργαζομένου. Η σκοπιά της διοικήσεως είναι η σκοπιά του δημοσίου συμφέροντος. Η διοίκηση εκπροσωπεί το δημόσιο συμφέρον», επισήμανε και κάλεσε τους διοικητές να μην μπερδεύουν τον ρόλο τους. «Εμείς εκπροσωπούμε την πλευρά του δημοσίου συμφέροντος. Όποιος αισθάνεται ότι δυσκολεύεται και δεν μπορεί, τον ακούμε με πολύ αγάπη και προσοχή, τον ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει, αλλά ταυτόχρονα μας λέει με συγχωρείτε, εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό για πρακτικούς ή άλλους λόγους, να αφήσω κάποιον άλλον που έχει όρεξη να το κάνει», κατέληξε ο υπουργός.

enikos.gr