«Η στρατηγική της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τους φυσικούς πόρους, τις υποδομές και τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης κάθε περιοχής ως μέσο για την απεξάρτηση από το παραδοσιακό μοντέλου τουρισμού “ήλιος και θάλασσα”, την αντιμετώπιση της εποχικότητας, αλλά και για τη διεύρυνση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχη Δαμιανάκη, με την οποία είχε προτείνει την ανάπτυξη του σπηλαιολογικού τουρισμού (caving) στο νομό Χανίων.

Ο κ. Νικητιάδης χαρακτηρίζει το σπηλαιολογικό τουρισμό «ειδική μορφή τουρισμού, η οποία σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο τουριστικό πακέτο λοιπών τουριστικών δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση των τουριστικών μεγεθών».

Προσθέτει ότι η ανάπτυξή του προϋποθέτει τη λήψη αυστηρών μέτρων προστασίας, ενώ διακρίνεται στον τουρισμό επίσκεψης σε σπήλαια και στον αθλητικό-επιστημονικό σπηλαιολογικό τουρισμό. Ο πρώτος είναι αρκετά διαδεδομένος, όχι αυτόνομα, αλλά σε συνδυασμό με άλλες τουριστικές εκδρομές και ξεναγήσεις. Όσον αφορά το δεύτερο, καταγράφονται ετησίως επισκέψεις αρκετών εξειδικευμένων ομάδων με στόχο την εξερεύνηση άγνωστων σπηλαίων.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη αξιοποιηθεί τρία κρητικά σπήλαια (Σεντόνη Ζωνιανών, Μελιδόνι Γεροποτάμου και Δικταίον Άντρον) και ακόμη ένα (Ιδαίον Άντρον), βρίσκεται σε φάση αξιοποίησης και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος.

Ο υφυπουργός κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο «σπήλαιο των Ελεφάντων» στο Ακρωτήρι, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «σημαντικότατο υποθαλάσσιο σπήλαιο με πολύ ωραίο διάκοσμο, εντός του οποίου έχουν εντοπιστεί οστά ελεφάντων».

Σε αυτό διενεργείται παλαιοντολογική ανασκαφή από τη συγκεκριμένη Εφορεία, η οποία έχει προτείνει στην Περιφέρεια Κρήτης την αξιοποίησή του. Η συγκεκριμένη πρόταση παρουσιάστηκε πρόσφατα από επιστήμονες της Υπηρεσίας στο 6ο Διεθνές Συνέδριο για τα αξιοποιημένα σπήλαια στη Σλοβακία και έτυχε θετικών σχολίων.

Όπως σημειώνει ο υφυπουργός, «εάν πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει ένα μοναδικό δείγμα ανάδειξης υποθαλάσσιου σπηλαίου».

Ωστόσο, ο κ. Νικητιάδης επισημαίνει ότι η υλοποίησή της «προϋποθέτει ειδικές μελέτες και εξασφάλιση των πηγών χρηματοδότησης, τις οποίες δεν διαθέτει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Κάποιες επαφές που έγιναν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πρώην νομαρχία Χανίων δεν έφεραν αποτέλεσμα. Η πρόταση θα υποβληθεί εκ νέου στην Περιφέρεια και ευελπιστούμε σε θετική ανταπόκριση».

Ο υφυπουργός τονίζει, επίσης, ότι από το υπουργείο «έχουν εξαγγελθεί και επιταχύνονται οι διαδικασίες προώθησης 4 μεγάλων προγραμμάτων ενίσχυσης ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο του Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα” ΕΣΠΑ 2007-2013: “Πράσινος Τουρισμός”, “Εναλλακτικός Τουρισμός”, “Συνεργάζομαι και Καινοτομώ στον Τουρισμό” και “Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό”.

Για τα προγράμματα αυτά διατίθεται συνολικός προϋπολογισμός 107 περίπου εκατ. ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη έχει γίνει προδημοσίευση του προγράμματος “Πράσινος Τουρισμός” και πολύ σύντομα ακολουθεί αυτή για το πρόγραμμα “Εναλλακτικός Τουρισμός”.

Αντικείμενο των ενισχύσεων μέσω των ανωτέρω δράσεων είναι η αναβάθμιση των συνθηκών και των λειτουργιών περιβαλλοντικής διαχείρισης των τουριστικών καταλυμάτων, η προώθηση των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού, ο εκσυγχρονισμός των κτιριακών υποδομών και των ποιοτικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών τουριστικών διασυνδεδεμένων με τον τουρισμό επιχειρήσεων και η ενίσχυση των συνεργασιών και των δικτύων».

Και προσθέτει: «Συνεπώς, ο ιδιωτικός τουριστικός τομέας μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα έχει στη διάθεσή του και σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Κρήτης, θα αποφασίσουν και θα καθορίσουν τις προτεραιότητες που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τους αναπτυξιακούς τους στόχους σε επίπεδο Περιφέρειας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook