Ανώτεροι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών λένε ότι δεν έχουν καμία απόδειξη για άμεση ανάμειξη της ρωσικής κυβέρνησης στην κατάρριψη του Boeing της Malaysia Airlines. Ωστόσο, τόνισαν πως «η Ρωσία δημιούργησε τις συνθήκες για την κατάρριψη του αεροπλάνου».

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, οι αξιωματούχοι, που ήταν πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, ισχυρίζονται ότι δεν ξέρουν αν τυχόν Ρώσοι ήταν παρόντες στην εκτόξευση πυραύλου, αλλά και ότι δεν θα μπορούσαν να πουν αν το πλήρωμα που τον εκτόξευσε είχε εκπαιδευτεί στη Ρωσία, παρόλο που η Μόσχα έχει προμηθεύσει με οπλισμό τους αυτονομιστές.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος, μάλιστα, δήλωσε ότι η πιθανότερη εξήγηση είναι το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε «κατά λάθος», τονίζοντας ότι οι Ρώσοι αυτονομιστές στο παρελθόν είχαν καταρρίψει 12 ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη.

Ποιος, όμως, έριξε τελικά τον πύραυλο; «Δεν γνωρίζουμε το όνομα, δεν ξέρουμε την τάξη και δεν είμαστε ακόμη 100% σίγουροι για την ιθαγένεια», σχολίασε άνδρας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Στην αεροπορική τραγωδία της περασμένης εβδομάδας που σημειώθηκε στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πολύ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία έχασαν τη ζωή τους και οι 298 επιβαίνοντες.