Συνεχίζονται και σήμερα Πέμπτη 24-7-2014, οι γνωστές πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2014, οι οποίες πραγματοποιούνται επί 29 συναπτά χρόνια στην ομώνυμη Συνοικία του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πολιτιστικού συλλόγου, το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, έχει ως εξής:

20.45 *Προσέλευση Κοινού

21.00 * «ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ (CANDIA 1541-TOLEDO 1614). Tο 2014, είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 400 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Ηρακλειώτη Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, (EL GRECO), ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών, παγκόσμια. H Xώρα μας και η γενέθλια πόλη του, το Ηράκλειο, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επέτειο αυτή και την εορτάζει με εκδηλώσεις ανάλογες της μεγάλης προσωπικότητας του GRECΟ.

*Απόψε θα προβληθεί η εξαιρετική κινηματογραφική ταινία του συμπατριώτη μας και πολύ γνωστού σκηνοθέτη κου Λευτέρη Χαρωνίτη, ο οποίος και σημειώνει ο ίδιος: «H ταινία που θα παρακολουθήσουμε απόψε, δεν οργανώθηκε εξαρχής, ως αυτόνομο έργο. Είναι μια ταινία-μοντάζ, που προήλθε από επιλογές του υλικού έξι ταινιών 45΄ η κάθε μια, που είχα κάνει για λογαριασμό της ΕΡΤ Α.Ε. Θα δούμε λοιπόν μια νέα ταινία για την ζωή και το έργο ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών, η οποία προέκυψε από την δημιουργική ανασύνθεση που έκανε ο εκλεκτός συνάδελφός μας Μιχάλης Γαλανάκης, ειδικά για τις ανάγκες της σημερινής εκδήλωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Αικατερίνης. Με τον τρόπο αυτό ανταποκρίθηκα στην ευγενική πρόσκληση του φίλου Προέδρου του Συλλόγου Μηνά Μαυροειδή……»

*Θεωρούμε μεγάλη τιμή, που κατά την διάρκεια της αποψινής εκδήλωσης, θα μας μιλήσουν, ευγενικά προσφερθέντες, για την ζωή και το έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, οι καταξιωμένοι στο είδος τους, με πανελλήνια ακτινοβολία κι όχι μόνο, ο σκηνοθέτης της ταινίας κος Λευτέρης Χαρωνίτης και ο κος Ρουσσέτος Παναγιωτάκης, Ζωγράφος-Σκηνογράφος και Γραφίστας, τους οποίους ολόψυχα ευχαριστούμε.

Κατά την διάρκεια της αποψινής βραδιάς, όπως έχει καθιερωθεί 29 χρόνια τώρα, θα επιδοθούν οι έπαινοι και αναμνηστικά δώρα, στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που εισήχθησαν πέρσι στα Α.Ε.Ι και Α.Τ.Ε.Ι.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή 25 Ιουλίου. Το αυριανό πρόγραμμα:

20.45 *Προσέλευση Κοινού

21.00 *Η γνωστή σε όλους μας Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου, θα μας παρουσιάσει την μεγάλη θεατρική επιτυχία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου «Μύγα Τσετσε» Το έργο είναι ολόκληρο, μια φάρσα.

Τρία παράνομα ζευγάρια δίνουν ραντεβού στο ίδιο διαμέρισμα την ίδια ώρα, την ίδια ημέρα. Οι πόρτες ανοιγοκλείνουν, αποκρύπτουν και αποκαλύπτουν διαδοχικώς μυστικά και ψέματα και δημιουργούν ένα κρεσέντο παρεξηγήσεων που οδηγεί τους εννιά χαρακτήρες - πιόνια του έργου στον παροξυσμό. Οι Ρέππας-Παπαθανασίου αποφάσισαν φέτος να μας κάνουν να γελάσουμε με την καρδιά μας, γιατί όπως και οι ίδιοι τονίζουν «δεν χρειάζεται ιδεολογική κάλυψη για να γελάσουμε. Εξ άλλου από όλα τα ζωντανά της γης μόνο ένα γελάει. Ο άνθρωπος»
Η μαεστρία των διαλόγων των συγγραφέων παντρεμένη, με το τεράστιο ταλέντο και την αυθεντικότητα των ηθοποιών, άφησαν πίσω τους την πιο αξιόπιστη καταγραφή της ελληνικής κοινωνίας που διαθέτουμε.»

Το έργο σκηνοθέτησε ο Μάνος Μανιάς. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Νίκος Μανιάς, Ελευθερία Μπουρανή, Στέλλα Κορνίλη, Όλγα Κρεμενιώτη, Μαρίνος Ροβυθάκης, Μπάμπης Κορνελάκης, Μαρία Αμανάκη, Μάγδα Κολχιντασβιλι και ο Γιάννης Μισιούδης.