Η χρήση των αντηλιακών αποτελεί μία από τις βασικότερες οδηγίες για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. 

Σκοπός τους είναι να εμποδίσουν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν τις επιβλαβείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας «δίνοντας χρόνο» στο δέρμα να παράγει μελανίνη από τα μελανοκύτταρά του και τελικά να αυτοπροστατευθεί χωρίς να υποστεί τα βλαπτικά αποτελέσματα του ήλιου (ερύθημα, έγκαυμα, γήρανση, καρκίνο).    
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το αντηλιακό που θα χρησιμοποιήσετε για το παιδί θα πρέπει να έχει τουλάχιστον SPF 15, ανάλογα και με το χρώμα της επιδερμίδας του, και να είναι τουλάχιστον τύπου broad-spectrum sunscreen. Το ιδανικότερο είναι ένα sunblocker (που μπλοκάρει τελείως, δηλαδή, τον ήλιο). Τα αντηλιακά τύπου sunscreen απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες (UV), ενώ τα αντηλιακά τύπου sunblock τις αντανακλούν. 

Προτιμήστε προϊόντα που είναι αδιάβροχα, άλλο για το σώμα και άλλο, με μεγαλύτερο δείκτη, για το πρόσωπο ή τους ώμους. Ανεξάρτητα με το ποιο αντηλιακό θα διαλέξουμε για εμάς και τα παιδιά μας, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα αντηλιακού κατά την επάλειψη, να ανανεώνουμε την επάλειψη τουλάχιστον κάθε 2 ώρες, ειδικά εάν έχουμε ιδρώσει ή κολυμπήσει, έτσι ώστε τελικά να επιτυγχάνεται η αναγραφόμενη προστασία. Πιο συγκεκριμένα η ποσότητα αυτή πρέπει να είναι 2mg/cm2 που πρακτικά είναι περίπου 6-7 κουταλιές του γλυκού για ολόκληρο το σώμα. Η ποσότητα αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που χρησιμοποιείται συνήθως. 

Η χρήση των αντηλιακών δεν πρέπει να μας ενθαρρύνει να αφήνουμε τα παιδιά περισσότερο στον ήλιο νομίζοντας ότι είναι ασφαλή και επιπλέον να θυμάστε οτι δεν προστατεύουν καθόλου από την πρόκληση θερμοπληξίας.   

Ειδικά για μωρά κάτω των 6 μηνών δεν επιτρέπεται η έκθεσή τους στον ήλιο. Όταν είναι στο εξωτερικό περιβάλλον και εφόσον δεν είναι επαρκώς καλυμμένα και σκιασμένα, επιτρέπονται μόνο αντηλιακά φυσικά φίλτρα στα ακάλυπτα μέρη του σώματος.

boro.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook