"Κλαίνε και μας ζητούν να τους βοηθήσουμε για να ξεφύγουν από την κόλαση του αλκοόλ" δήλωσε με σπαρακτικό τρόπο στο Flashnews.gr ο κ. Γιώργος Γαβριλάκης προϊστάμενος της μονάδας υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ στα Χανιά.

Η μονάδα λειτουργεί στα Χανιά λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Η προσφορά της σε άτομα , οικογένειες, ανθρώπους γενικότερα που έχουν ανάγκη, γιατί είναι εξαρτημένοι από διάφορες ουσίες, είτε παράνομες είτε και νόμιμες, κάτι παραπάνω από σημαντική.

Παράλληλα η μονάδα συνδράμει και άτομα που ζητούν βοήθεια και από τα καταστήματα φυλακών των Χανίων.

Τα όσα δηλώνει στο Flashnews.gr ο προϊστάμενος της μονάδας κ. Γαβριλάκης για το εύρος δραστηριοτήτων της είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στη δυτική Κρήτη σε οτι αφορά τα εξαρτημένα άτομα:

Για τα εξηρτημένα από το αλκοόλ τονίζει: "Τα στοιχεία δείχνουν οτι το αλκοόλ για τους νέους έγινε πια κομμάτι της καθημερινότητας τους. Και αυτό το επιτείνει και η οικονομική κρίση. Γιατί θεωρούν οτι είναι η διέξοδος στα προβλήματα τους. Θα τους κάνει να ξεχάσουν γρήγορα οτι τους απασχολεί, με την αρνητική έννοια.

Η μέση ηλικία των εφήβων που μπαίνουν στη χρήση αλκοόλ είναι μόλις 14,7 χρόνια. Και αυτό έχει να κάνει τόσο με το οτι το αλκοόλ είναι νόμιμο, ενώ υπάρχει και μέσα στην κουλτούρα των Κρητικών. Όλοι ξέρουμε τις κούπες , και τις ρακές. Μπαίνοντας το αλκοόλ στη ζωή ενός ανθρώπου αρχίζουν τα προβλήματα στις σχέσεις του με το περιβάλλον του , όποιο και να είναι αυτό.

Σας πληροφορώ οτι οι θάνατοι που προέρχονται από το αλκοόλ είναι πολύ περισσότεροι από τους θανάτους που προέρχονται από τις παράνομες ουσίες
".

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση των εξαρτημένων ατόμων, από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το ίντερνετ.

Μάλιστα ο κ. Γαβριλάκης σημείωσε γι αυτό χαρακτηριστικά "ότι βιοχημικά στον εγκέφαλο το να κάθομαι 10 ώρες μπροστά από ένα υπολογιστή οι συνέπειες είναι ανάλογες της κατάχρησης της ηρωίνης".

Σε οτι αφορά τα ναρκωτικά ο κ Γαβριλάκης τόνισε οτι το πρόβλημα παραμένει μεγάλο καθώς το διάστημα που λειτουργεί η μονάδα στα Χανιά, αρκετά ήταν τα άτομα αλλά και οι οικογένειες τους που απευθύνθηκαν στη μονάδα ζητώντας βοήθεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η μονάδα προσφέρει τις υπηρεσίες της κάθε Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2821087040.

Flashnews.gr/Ανδρέας Γερακάκης