Σήμερα ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός μαζί με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφτηκαν το παράρτημα Ρεθύμνου του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια το υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ρεθύμνου, στα πλαίσια ενημερωτικών συναντήσεων με τους εργαζόμενους και τις διευθύνσεις των Δημόσιων Υπηρεσιών του Νομού.
Ο κ. Α. Ξανθός, όπως ανέφερε, \”ενημερώθηκε από τον προϊστάμενο και τους υπαλλήλους του παραρτήματος του ΟΑΕΔ για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός στο Νομό Ρεθύμνου λόγω της έλλειψης προσωπικού, γεγονός που έχει επίπτωση στην εξυπηρέτηση των ανέργων, στην αδυναμία πραγματοποίησης ελέγχων για τα προγράμματα πρόσληψης ανέργων σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες, στη διεκπεραίωση αρμοδιοτήτων των οργανισμών που συγχωνεύτηκαν με τον ΟΑΕΔ (ΟΕΚ, ΟΕΕ) όπως κοινωνικός τουρισμός, κατασκηνώσεις κλπ. 

Σε μια περίοδο που η ανεργία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα, είναι απαράδεκτο η «καθ’ ύλην αρμόδια» υπηρεσία να είναι υποστελεχωμένη και η εξυπηρέτηση των εποχικά εργαζομένων, των επιδοτούμενων ανέργων αλλά και των μακροχρόνια ανέργων να γίνεται με δυσκολία και αποκλειστικά χάρις στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των υπηρετούντων υπαλλήλων.
Ο κ. Α. Ξανθός επεσήμανε ότι η αύξηση της ανεργίας στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη αποτελεί συνέπεια της υφεσιακής πολιτικής της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης που προέβλεπε το Μνημόνιο και ότι οι περικοπές προσωπικού και μισθών στο Δημόσιο Τομέα (και στον ΟΑΕΔ) οδηγούν σε πλήρη αποδιοργάνωση του Κοινωνικού Κράτους και αφήνουν ανοχύρωτους απέναντι στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση τους κοινωνικά αδύναμους πολίτες.
Στο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ρεθύμνου, ο κ. Α. Ξανθός ενημερώθηκε επίσης για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τη δυσκολία να ανταποκριθεί το ΙΚΑ στις απαιτήσεις των ασφαλισμένων του Νομού Ρεθύμνου. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ρεθύμνου, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο του Παραρτήματος ΙΚΑ Περάματος, εξυπηρετεί ολόκληρο το νομό Ρεθύμνου και καλείται να ανταποκριθεί στο σύνολο των εργασιών που απαιτούνται για τη διαχείριση και διεκπεραίωση υποθέσεων χιλιάδων επιχειρήσεων, ασφαλισμένων (άμεσα και έμμεσα) και συνταξιούχων. 
Πρόσφατα απολύθηκαν 4 υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ρεθύμνου μέσω του βάρβαρου, παράνομου και αντισυνταγματικού μνημονιακού μέτρου της διαθεσιμότητας, αφού επί 8 μήνες δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για την τοποθέτησή τους σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου. Σήμερα υπηρετούν 22 μόνιμοι υπάλληλοι (ενώ πριν λίγα χρόνια ήταν 40-45), το Γραφείο Συντάξεων με τεράστιο φόρτο εργασίας έχει 1 μόνο μόνιμο υπάλληλο, όλα τα υπόλοιπα τμήματα είναι πολύ οριακά στελεχωμένα με αποτέλεσμα -παρά το φιλότιμο και το ζήλο των εργαζομένων- να σημειώνονται καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση υποθέσεων των ασφαλισμένων και αδυναμία πραγματοποίησης των απαραίτητων ελέγχων στις επιχειρήσεις. 
Φαίνεται ότι πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης αποδιοργάνωση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η κατάργηση οποιουδήποτε ελεγκτικού μηχανισμού έχει σχέση με την παραβίαση των ήδη ισοπεδωμένων εργασιακών δικαιωμάτων.
Στις συναντήσεις στον ΟΑΕΔ και ΙΚΑ τέθηκε με έμφαση από τους εργαζόμενους το πρόβλημα της «αξιολόγησης» στο Δημόσιο Τομέα, που όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι αποτελεί ένα μηχανισμό δημιουργίας «δεξαμενής απολύσεων», προώθησης της σύνδεσης μισθού-παραγωγικότητας, ευνοιοκρατίας, πελατειακών εξαρτήσεων, ανασφάλειας και υποταγής των υπαλλήλων, που καμιά σχέση δεν έχει με τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την αξιοπρεπή εξυπηρέτηση του πολίτη\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook