Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έφθασε σήμερα στο Ισλαμαμπάντ πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Πακιστάν βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους μετά την αμερικανική έφοδο σε κατοικία στο Αμποταμπάντ κατά την οποία σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η Χίλαρι Κλίντον θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ασφάκ Καγιάνι και τον 'Αχμαντ Πάσα, τον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών (ISI).

Η αμερικανίδα υπουργός συνοδεύεται από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ναύαρχο Μάικ Μάλεν.

Η αμερικανική πλευρά θα ζητήσει από το Πακιστάν περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση της Αλ-Κάιντα και των εξτρεμιστών Ταλιμπάν αλλά και βοήθεια για την υιοθέτηση μιας πολιτικής λύσης στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Πολλοί αμερικανοί γερουσιαστές εκφράζοντας σκεπτικισμό γιατί πακιστανοί αξιωματούχοι δεν γνώριζαν για την παρουσία του μπιν Λάντεν στο βόρειο Πακιστάν ζητούν τη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας στη χώρα αυτή, το ρόλο της οποίας ο Λευκός Οίκος θεωρεί ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο γειτονικό Αφγανιστάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ