Με εβδομαδιαία κέρδη 4.87% τερμάτισε τις συναλλαγές της η ελληνική αγορά, με τα \”ρέστα\” να δίνει σήμερα ο τραπεζικός κλάδος συνεδευόμενος και με την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, πέρα από εποχικούς προσδιορισμούς. 

Είχε αναφερθεί, ότι η καθίζηση του τζίρου δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί λόγω καλοκαιρινής περιόδου, καθώς ήταν ορατή από τις αρχές του μήνα, ως αποτέλεσμα απουσίας παραγόντων καθιστώντας κάθε συνεδρίαση αμφιβόλου κατεύθυνσης. 

Το έναυσμα δόθηκε χτες με την βεβαιότητα που εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας, ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο σημερινός αιφνιδιασμός ήρθε από την αφύπνιση των τραπεζών, που ως επί το πλείστον, όλες οι υπερβολές στην ελληνική αγορά σχετίζονται με κινήσεις σε αυτές- είτε έντονα ανοδικές ή το αντίθετο. 

Η Εurobank (+5,57%) σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη στο τραπεζικό κλάδο και την ακολούθησαν η Τρ. Πειραιώς (+5,06%), η ΕΤΕ (+4,45%) και η Alpha Bank (+4,26%). H Attica Bank έκλεισε ενισχυμένη κατά 2,24% στα 0,137 ευρώ. 

H υπόλοιπη αγορά ανταποκρίθηκε το ίδιο καλά όπως και χτες, αλλά με όγκους συναλλαγών μεγαλύτερης κλίμακας. 

Στην κίνηση αυτή ήρθε να προστεθεί και το σημείωμα της Morgan Stanley, όπου μεταξύ άλλων θεωρεί υπερπουλημένη την ελληνική αγορά μετά την πρόσφατη διόρθωση, δίνοντας σύσταση overweight για το ελληνικό χρηματιστήριο. 

Η μετοχή της ΜΠΕΛΑ ενισχύθηκε 5,189% στα 11,57 ευρώ, της ΔΕΗ (+5,09%), του ΟΠΑΠ (+4,42%), της ΜΟΗ (+4,41%), του ΟΤΕ (+4,33%) και της ΜΕΤΚΑ (+3,71%) μεταξύ άλλων που υπεραπέδωσαν της αγοράς. 

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ (+7,69%), του ΑΒΑΞ (+5,71%), του ΥΓΕΙΑ (+5,07%) και της ΣΩΛΚ (+4,73%) ενώ αντίθετα υποχώρηση κατέγραψαν το ΙΑΤΡΙΚΟ (-3,77%) και ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ (-2,7%). 

Στην υπόλοιπη αγορά η ΑΝΕΜΟΣ του ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενισχύθηκε κατά 4,35% κλείνοντας λίγο χαμηλότερα του 1,70 ευρώ, της τιμής εισαγωγής της δηλαδή. 

Στην αγορά παραγώγων, ξεχώρισε το ΣΜΕ της Alpha Bank με 9.832 συμβόλαιο και τελική τιμή στα 0,638 ευρώ, οριακά υψηλότερα της υποκείμενης. 

Η συναλλακτική δραστηριότητα ενισχύθηκε σημαντικά στα 156,79 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας το μέσο ημερήσιο επίπεδο από την αρχή του έτους, ενώ το 58% από το τζίρο διοχετεύτηκε στο τραπεζικό κλάδο δείχνοντας μια διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και σε άλλες μετοχές. 

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στις ποσοστιαίες μεταβολές σε εβδομαδιαίο επίπεδο όπου πρωταγωνιστές στις αποδόσεις υπήρξε ο ενεργειακός και κατασκευαστικός κλάδος με τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ πρωταγωνίστρια με κέρδη +11,5%, το ΜΥΤΙΛ (+11,3%), τη ΜΟΗ (+10,1%) και τα ΕΛΠΕ (+10%). 

Με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, η σημερινή συνεδρίαση ανανέωσε τις προσδοκίες για την ανοδική της ισχύ, και δεδομένου ότι θα υποστηριχτεί και από καλά εταιρικά αποτελέσματα που ξεκινάνε την επόμενη εβδομάδα με πρώτη την ΕΧΑΕ στις 28, τα ΕΛΠΕ στις 30 και το Τιτάνα στις 31. Μια μέρα μετά ακολουθεί η πολυαναμενόμενη και εξ αναβολής αξιολόγηση από τη Moody’s.

Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή, την Δευτέρα επίσης ολοκληρώνεται η πρώτη από τις τρεις φάσεις ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου μέσω βιβλίου προσφορών στο Λονδίνο. Την ίδια ημέρα αναμένεται και η ολοκλήρωση του πρώτου εγχειρήματος εισαγωγής της εταιρίας Algae Farms στην ΕΝΑ ΣΤ.ΕΠ (Εναλλακτική Αγορά Στήριξη Επιχειρηματικότητας).

capital.gr/Έφη Γκικοπούλου

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook