Το Ανώτατο δικαστήριο στην Ουάσινγκτον επικύρωσε σήμερα αμφιλεγόμενο αντι-μεταναστευτικό νόμο της πολιτείας της Αριζόνα, που επιτρέπει να διακόπτεται η λειτουργία επιχειρήσεων εάν απασχολούν παράνομους μετανάστες. Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη ομόφωνα, με 5 ψήφους υπέρ και τρεις κατά.

Ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, δικαστής Τζον Ρόμπερτς, απέρριψε την επιχειρηματολογία επιχειρηματιών και μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα πολιτικά δικαιώματα, όπως και εκείνα της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία τόνιζε πως ο νόμος αυτός της πολιτείας της Αριζόνας δεν συνάδει με την ομοσπονδιακή νομοθεσία για την μετανάστευση.

«Η ‘θανατική ποινή’ για τις επιχειρήσεις θα εφαρμόζεται μόνο στις πλέον βεβαρημένες περιπτώσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο ηθελημένες παραβιάσεις. Οι εργοδότες που ενεργούν καλή τη πίστη δεν χρειάζεται να φοβούνται.», είπε.

Νομικές πηγές σχολίασαν ότι το Ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών με την απόφασή του αυτή που υπερασπίζει τις κυρώσεις στον εργοδότη που απασχολεί παράνομους μετανάστες έδωσε ένα κίνητρο στα τοπικά κοινοβούλια κι άλλων αμερικανικών πολιτειών να υιοθετήσουν με τη σειρά τους σκληρά μέτρα όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση.

Πριν από έναν μήνα, η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Αριζόνα Τζαν Μπριούερ υπέγραψε νόμο σχετικά με τον έλεγχο των μεταναστών, προκαλώντας και πάλι την δυσαρέσκεια του Ομπάμα, αλλά και θύελλα αντιδράσεων στην πολιτεία του Φοίνιξ, με πλήθος κόσμου να κατεβαίνει σε πορείες διαμαρτυρίας κατά των «ρατσιστικων» και «ξενοφοβικών» μέτρων.

Πριν από αυτόν τον νόμο, η αστυνομία μπορούσε να ελέγξει κατά πόσο κάποιος μετανάστης ήταν νόμιμος ή παράνομος, μόνο αν ήταν ύποπτος για κάποιο άλλο αδίκημα. Από δω και πέρα όμως, η τοπική αστυνομία νομιμοποιείται να σταματάει για έλεγχο τον οποιονδήποτε την οποιαδήποτε στιγμή.

Η κυβερνήτης δεσμεύθηκε πως θα υπάρξει ειδική εκπαίδευση για τους αστυνομικούς ως προς την εφαρμογή του νόμου ώστε να μην καλλιεργηθούν τυχόν φαινόμενα ρατσιστικής αντιμετώπισης εκ μέρους των τοπικών Αρχών.
«Το μεταναστευτικό είναι ένα σοβαρό θέμα και πρέπει να δράσουμε από κοινού σε ομοσπονδιακό επίπεδο», είχε υπογραμμίσει ο Πρόεδρος Ομπάμα, και αναφερόμενος στην Αριζόνα είχε προσθέσει: «Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπονομεύσουμε ούτε στο ελάχιστο τις θεμελιώδεις αρχές δικαίου που χαρακτηρίζουν το έθνος μας και τους πολίτες του».

Από την πλευρά της η Μπριούερ απαντώντας στις επικρίσεις τόνισε πως «ο νόμος αυτός έρχεται να καλύψει ένα βασικό κενό που δημιούργησε όχι μόνο η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης αλλά η γενικότερη αδράνεια δεκαετιών».

Η Αριζόνα μετράει κάτι παραπάνω από μισό εκατομμύριο παράνομους μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους έρχονται από το πολύπαθο, λόγω της εγκληματικότητας και των καρτέλ ναρκωτικών γειτονικό Μεξικό, και με τον νέο νόμο όσοι δεν θα έχουν μαζί τους τα έγγραφα εκείνα που θα πιστοποιούν την νόμιμη παραμονή τους στην πολιτεία, θα συλλαμβάνονται.

Στην φυλακή θα οδηγούνται επίσης όσοι μεταφέρουν παράνομους μετανάστες ή όσοι τους προσλαμβάνουν ως εργάτες στον δρόμο ενώ οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν και να μηνύουν αξιωματούχους που πιθανόν να μην εφαρμόζουν το γράμμα του νόμου προλαμβάνοντας ενδεχομένως έτσι τυχόν φαινόμενα δωροδοκίας και διαφθοράς.
Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Αριζόνα είχε κάπως μειωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς η οικονομία της πολιτείας βρισκόταν σε περίοδο ύφεσης, πλέον όμως τα σημάδια της ανάκαμψης είναι αισθητά και για αρκετούς Ρεπουμπλικανούς ο νόμος υπεγράφη για να λειτουργήσει κυρίως προληπτικά.

«Πρέπει να θέσουμε σε ισχύ τον νόμο τώρα έτσι ώστε όταν έρθει το νέο κύμα παράνομης μετανάστευσης να είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.


tovima