Κρίσιμο χαρακτήρισαν το επόμενο εξάμηνο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Οικονομικών και Δημοσίων Λογαριασμών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν σε κοινές δηλώσεις που έκαναν πριν λίγο στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως είχε μια δημιουργική συζήτηση με τον ομόλογό του για θέματα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης και είπε πως και οι δύο συμφώνησαν στην ανάγκη ενός δυνατού ευρώ που μελλοντικά θα μπορούσε να υποκαταστήσει το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα, αλλά και στην ανάγκη αύξησης των επενδύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ανάπτυξης χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε πως συζήτησε με τον κ. Σαπέν για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία στο επόμενο εξάμηνο, του επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις μεταρρυθμίσεις, ενώ υπογράμμισε πως για να κάνει κτήμα του ο ελληνικός λαός τις μεταρρυθμίσεις θα απαιτηθεί να δει κάποια βελτίωση στο εισόδημά του.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών και Δημοσίων Λογαριασμών της Γαλλίας χαρακτήρισε «καθοριστικής σημασίας» το επόμενο εξάμηνο για την Ελλάδα και την ζώνη του ευρώ. Όπως είπε, η Γαλλία υποστηρίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και εξέφρασε την ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων. «Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει σταθεροποιηθεί και πλέον υπάρχουν ενδείξεις ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαπέν σημείωσε πως η ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από τιε αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδεικτικά αν και αναγνώρισε την ανάγκη υιοθέτησης όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για τη δημοσιονομική πολιτική σε επίπεδο ΕΕ είπε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ανάπτυξη. Εστίασε δε και στις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ εκτίμησε πως κατά την ιταλική προεδρία της ΕΕ θα ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες προς την ίδια κατεύθυνση.

Τέλος, ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα συμβάλει στο Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα με 30 εκατ. ευρώ.

«Μεγάλη πρόοδος στη δημόσια διοίκηση»

Μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεσθεί στην αναβάθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης αναγνώρισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συμμετοχή της Γαλλίας είναι καθοριστική στη μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προσβλέπει «στην πολιτική στήριξη της Γαλλίας στο φιλόδοξο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης».

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι η Γαλλία στέκεται δίπλα στην Ελλάδα «για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, που είναι απολύτως απαραίτητες ώστε να είναι αποτελεσματική τόσο η δημόσια διοίκηση όσο και η οικονομία της χώρας, και κυρίως η δημόσια διοίκηση να παρέχει υπηρεσίες στο ύψους των προσδοκιών του ελληνικού λαού».

Πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να προσφέρει τεχνική βοήθεια, η οποία -όπως διαπίστωσε από τα λεγόμενα του υπουργού- «χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και είναι ιδιαίτερα επιθυμητή από την ελληνική πλευρά».
Συνάντηση Δένδια – Σαπέν

Την παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης ώστε να επιτραπεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επιδότηση επιτοκίου για ήδη ληφθέντα δάνεια από τα διαρθρωτικά ταμεία, ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας από τον Μισέλ Σαπέν.

Ο Γάλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με 30 εκατ. ευρώ, κυρίως για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων με ίδια κεφάλαια.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι άμεσα θα ξεκινήσει η συζήτηση των τεχνικών όρων για τη συμμετοχή της Γαλλίας στο Επενδυτικό Ταμείο για να υπάρξει το μέγιστο αποτέλεσμα στον συντομότερο χρόνο για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Απαραίτητη είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην ΕΕ, σημείωσε ο Γάλλος αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι πέρα από τις εθνικές πολιτικές πρέπει να αναμορφωθεί η σχετική πολιτική, συνολικά, από την ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι άκουσε με προσοχή την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και σχολίασε ότι πρέπει να υπάρξουν κάποια μέτρα έως ότου ληφθούν αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια των μικρομεσαίων.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και την αναπροσαρμογή της ΕΕ», είπε ο ίδιος και σχετικά με την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για το Επενδυτικό Ταμείο εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα λάβει ευρεία υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους και φορείς, αλλά και από εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook