Ένα νέο, ψηφιακό κάθισμα αυτοκινήτου – καρδιογράφο αναπτύσσει η αυτοκινητοβιομηχανία Ford, με σκοπό να «πατήσει φρένο» στα ατυχήματα που συμβαίνουν στο δρόμο όταν ο οδηγός υποστεί έμφραγμα.

«Τα δυστυχήματα εν ώρα οδήγησης που προκαλούνται είτε επειδή ο οδηγός υπέστη καρδιακή προσβολή, είτε επειδή είχε συμπτώματα και φοβήθηκε, έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια», εξηγεί ο AchimLindner, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ford.

Το κάθισμα αυτοκινήτου χρησιμοποιεί την τεχνολογία του καρδιογράφου και εντοπίζει από τις ηλεκτρικές ώσεις της καρδιάς τους χτύπους του οδηγού. Έτσι, μπορεί και ανιχνεύει αρρυθμίες που θα οδηγήσουν σε έμφραγμα, ή και καρδιαγγειακά προβλήματα που εκδηλώνονται εκείνη τη στιγμή, ώστε ο οδηγός να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Και ενώ φυσιολογικά ένας ηλεκτροκαρδιογράφος θα πρέπει να συνδεθεί μέσω ηλεκτροδίων με το στήθος του ασθενούς, σε αυτήν την περίπτωση το κάθισμα του αυτοκινήτου έχει έξι ειδικούς αισθητήρες, που έχουν την ιδιότητα να ανιχνεύουν τη δραστηριότητα της καρδιάς από τα ρούχα.

Το… καρδιαγγειακό κάθισμα αυτοκινήτου, μπορεί επίσης να καταμετρά την πίεση και την οξεοβασική ισορροπία.

Η ανάπτυξη του νέου καθίσματος είναι μία συνεργασία του Κέντρου Έρευνας της Fordμε την Τεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου του Άαχεν στην Ρηνανία – Βεστφαλία.

Το καρδιαγγειακό κάθισμα είναι ένα από τα ιατρικά καθίσματα της εταιρείας, ενώ αναπτύσσονται επίσης και άλλα που μετρούν το ζάχαρο για τους διαβητικούς, το άσθμα και τα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος κ.ά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook