Μόνο αν σπείρεις… θα φυτρώσει.

Με αφορμή την πρώτη επιτυχημένη συνάντηση που διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Ένωση Δήμου Αγίου Νικολάου στις 14 Μαϊου 2014 στο ΡΕΞ, συνεχίζουμε την προσπάθεια μας σαν ολοκληρωμένη ομάδα πλέον με κεντρικό στόχο την διαφύλαξη και αύξηση της βιοποικιλότητας στην αγροτική παραγωγή.

Μετά από πολλαπλές συναντήσεις μέχρι σήμερα, του 7μελούς συντονιστικού μας που δημιουργήθηκε τότε, οργανώσαμε και βάλαμε τις βάσεις για να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας προς τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε.

«Κιβωτός Σπόρων» είναι το όνομα μας και οι κύριοι στόχοι μας είναι:
· Η διαφύλαξη & αύξηση της βιοποικιλότητας των φυτών και των ζώων, με τη χρήση παραδοσιακών αλλά και σύγχρονων τεχνικών στην αγροτική παραγωγή και αυστηρά χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών ή φαρμάκων.
· Η διάσωση, καταγραφή και διατήρηση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών με τη δημιουργία τράπεζας σπόρων και τη δωρεάν ανταλλαγή τους.
· Η δημιουργία κοινοτικού αγροκτήματος με στόχο την δραστηριοποίηση εθελοντών, παιδιών και απόρων σε βιολογικές καλλιεργητικές πρακτικές.
· H συσπείρωση καλλιεργητών για να πετύχουμε την ανταλλαγή γνώσεων και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις σε καλλιεργητικά προβλήματα και να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση δράσεων με εκπαιδευτικό – ενωτικό χαρακτήρα (φεστιβάλ, εκδηλώσεις, εργαστήρια, κ.λ.π.).
· Η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την τοξικότητα στην υγεία και το περιβάλλον της χρήσης φυτοφαρμάκων.
· Η εκπαίδευση σε παιδιά για βασικές καλλιεργητικές μεθόδους.
· Η δημιουργία τροφής μέγιστης θρεπτικής αξίας για τον άνθρωπο, σε ένα περιβάλλον αειφορίας & αγαστής συνύπαρξης με την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
· Η παράδοση ενός πλουσιότερου φυσικού περιβάλλοντος στις επόμενες γενιές.

Η συνολική προσπάθεια που δημιουργήθηκε από την Πολιτιστική Ένωση Δήμου Αγίου Νικολάου και που συμμετέχουν όλοι οι πολιτιστικοί και οικολογικοί σύλλογοι του δήμου, στηρίζεται από το ΜΑΙΧ, την ομάδα «Διασπορείς», από την ομάδα «Πελίτι Ηρακλείου» και καθοδηγείται επίσης από άλλα ακαδημαϊκά ινστιτούτα με αντικείμενο την αγροτική παραγωγή.

Με πρόθεση τη διαφύλαξη του εδάφους μας από τη χρήση χημικών ουσιών αλλά και τη δυνατότητα να επιλέγουμε οι ίδιοι την ποιότητα της τροφής μας, καλούμε όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να συμμετάσχουν στην ομάδα μας. Τα μέλη της ομάδας θα έχουν την δυνατότητα να ανταλλάσσουν σπόρους μεταξύ τους αλλά και να ενημερώνονται για την σωστή καλλιέργεια τους από αυτούς που έχουν την εμπειρία.

Με σκοπό την ένταξη περισσότερων μελών στην ομάδα αλλά και προς ενημέρωση του κοινού για τις δράσεις μας, θα πραγματοποιηθεί

Παρουσίαση και ενημέρωση για την ομάδα «Κιβωτός Σπόρων»
την Τετάρτη 30 Ιουλίου και ώρα 19:30
στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ στον Άγιο Νικόλαο

Τα θέματα που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση είναι:

1. Παρουσίαση και στόχοι της ομάδας «Κιβωτός Σπόρων»
Ομιλητές:
Άρης Παγκαλος, Πρόεδρος Πολιτιστικής Ένωσης Δήμου Αγ. Νικολάου
Μανώλης Σησαμάκης, Εκπαιδευτικός ΤΕΙ Κρήτης, Οικοκαλλιεργητής
2. Ασθένειες του κήπου μας & τρόποι αντιμετώπισής τους χωρίς φυτοφάρμακα
Ομιλητής:
Μανώλης Βιδάλης, Γεωπόνος
3. Κομποστοποίηση: Η άριστη διαδικασία θρέψης των φυτών
Ομιλητής:
Μανώλης Γεροντής, Οικο-καλλιεργητής
4. Διατήρηση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών
Ομιλητής:
Ανδρέας Δανδράκης, Ομάδα «Διασπορείς»
5. Καλλιεργώντας με παραδοσιακές ποικιλίες
Ομιλητές: Στέλλα Χατζηγεωργίου και Μανώλης Βαρδάκης, Τοπική Ομάδα Πελίτι Ηρακλείου
6. Εγγραφές νέων μελών

Σας περιμένουμε στην παρουσίαση για να γνωριστούμε και να συνεχίσουμε μαζί την υποχρέωση που έχουμε όλοι μας στην διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων και καλλιεργειών ώστε να αφήσουμε τη σημαντική αυτή κληρονομιά στα παιδιά μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2841089100 και 6976766226 και στο email: [email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook