Η διατροφική κατάσταση στο Νότιο Σουδάν είναι πλέον «η χειρότερη στον κόσμο», ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας τους δωρητές να φανούν πιο γενναιόδωροι.
Σε μια ομόφωνη απόφαση που υιοθετήθηκε χθες βράδυ τα 15 μέλη του Συμβουλίου «δηλώνουν πολλοί ανήσυχα για την καταστροφική διατροφική ανασφάλεια στο Νότιο Σουδάν, η οποία είναι πλέον η χειρότερη στον κόσμο».
«Η κρίση στο Νότιο Σουδάν κινδυνεύει να μετατραπεί σύντομα σε λιμό εξαιτίας της συνέχισης της κρίσης και του γεγονότος ότι οι πολίτες είναι στο στόχαστρο (της σύγκρουσης) και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν» τις εστίες τους, προσθέτει η ανακοίνωση.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τις δωρήτριες χώρες που δεσμεύθηκαν τον Μάιο στη διάρκεια μιας συνόδου στο Όσλο να προσφέρουν περισσότερα από 681 εκατομμύρια δολάρια, να «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αυξήσουν τη συνεισφορά τους».
Επίσης καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση να προστατευόσουν τους πολίτες, κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά, και να διευκολύνουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σε μια άλλη απόφαση που υιοθέτησε επίσης χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας καταγγέλλει «την έλλειψη προόδου προς την ειρήνη και τη συμφιλίωση» στο Νότιο Σουδάν, ενώ ζητεί από τις αντιμαχόμενες πλευρές να τερματίσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εξάλλου επανέλαβε ότι οι επιθέσεις εναντίον πολιτών ή κυανόκρανων «ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου».
Οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Νότιο Σουδάν αναμένεται να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο τέλος του μήνα έπειτα από έναν μήνα διακοπής, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (Igad), ένας οργανισμός της ανατολικής Αφρικής που μεσολαβεί για τον τερματισμό της κρίσης.
Οι συζητήσεις στην Αντίς Αμπέμπα μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Σάλβα Κιρ και των ανταρτών υπό τον πρώην αντιπρόεδρο του Νότιου Σουδάν Ρικ Μάκαρ ανεστάλησαν στις 23 Ιουνίου, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Ο εμφύλιος πόλεμος στο Νότιο Σουδάν συνοδεύεται από σφαγές εθνοτικού χαρακτήρα. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο. Κάποιες περιοχές της χώρας πλέον απειλούνται άμεσα από λιμό, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook