Να «φορτώσει» στον προϋπολογισμό του 2014 το κόστος των αποφάσεων του ΣτΕ για τους ενστόλους θέλει η Τρόικα και, σύμφωνα με πηγές στο Γενικό Λογιστήριο, πιέζει την κυβέρνηση να καταγράψει 1 δισ. ευρώ επιπλέον δημοσιονομικό έλλειμμα για εφέτος, όποτε και αν τελικώς δοθούν τα αναδρομικά στου δικαιούχους.
Καθώς η Τρόικα ενδιαφέρεται κυρίως να παράγεται πρωτογενές πλεόνασμα κάθε χρόνου, όπως προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δεν «καίγεται» αν θα επιβαρυνθεί έτσι το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (συμπεριλαμβάνει τις δαπάνες για τόκους και άλλες υποχρεώσεις) και επιμένει να καταγραφεί η υποχρέωση στη χρονιά που γεννήθηκε με ις αποφάσεις του ΣτΕ.
\”Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα\”
Η κυβέρνηση όμως έχει λόγους να ανησυχεί αν αναθεωρηθεί επί τα χείρω το συνολικό έλλειμμα διότι, από αυτό το κριτήριο και μόνο, και αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο, η χώρα θα κινδύνευε να τεθεί και πάλι σε επιτήρηση από την ΕΕ.
Στην Τρόικα υπολογίζουν το κόστος των αποφάσεων του ΣτΕ για τους ενστόλους σε περίπου 1 δισ. ευρώ για το 2014, καθώς τόσα πρέπει να βρεθούν για να επιστραφούν στους δικαιούχους, ενώ θα χρειάζονταν και άλλα μέτρα για να καλυφθεί η «τρύπα» που δημιουργείται από την ακύρωση των μισθολογικών μειώσεων που υπέστησαν οι ένστολοι.
Σε τέτοια περίπτωση όμως το φετινό έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αυξανόταν πάνω από το 3% που, με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, είναι το όριο της επιτήρησης από την Κομισιόν.Αν επιμείνει στην άποψή της η Τρόικα, τότε το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος δεν θα είναι 2,3% του ΑΕΠ ή 4,3 δισ. ευρώ αλλά 5,3 δισ.ευρώ.
Έτσι το έλλειμμα θα φτάσει στο όριο του 3% τουΑΕΠ που, σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ, οδηγούν σε επιτήρηση. Η χώρα βρίσκεται βεβαίως σε Μνημόνιο, αλλά και αν έβγαινε από αυτό κάποια στιγμή το 2015, όπως εμφανίζονται να επιδιώκειο πολιτικός κόσμος, η Ελλάδα θα έπεφτε ξανά στην παγίδα της Επιτροπίας, εάν εμφανίζει τότε συνεχόμενες υπερβάσεις του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα κάθε χρόνο.
newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook