Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο νέος οργανισμός του δήμου Ρεθύμνου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά την αναβολή της συζήτησης του θέματος την περασμένη Δευτέρα. Αφορμή για την αναβολή ήταν η έντονη αντίδραση της μειοψηφίας, που δεν είχε κληθεί στη διαβούλευση για το νέο οργανισμό, πράγμα που έγινε την Τρίτη, όπου τελικά κατατέθηκαν οι απόψεις όλων των παρατάξεων – πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που δεν συμμετείχε στην συνάντηση – και έγιναν δεκτές κάποιες παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν.

Το νέο οργανισμό, την εισήγηση του οποίου έκανε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργαλής, υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, καθώς και ο Κώστας Μαθιουδάκης, ενώ κατά ψήφισαν ο Νίκος Νίνος και οι παρόντες σύμβουλοι της παράταξης του, Στέλιος Σπανουδάκης και Βούλα Μαρινάκη, ο Γιώργος Βλαστός και ο Μιχάλης Ανδρουλάκης από την «Εναλλακτική Κίνηση» και ο Μανούσος Μανουσογιάννης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η Γενική Γραμματέας του δήμου Ρεθύμνου, Χρυσούλα Ψαρουδάκη.

Ο νέος οργανισμός

Έξι διευθύνσεις και νέα αυτοτελή τμήματα περιλαμβάνει ο νέος οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου Ρεθύμνου, ο οποίος σύμφωνα με το νόμο επιδέχεται τροποποιήσεις έξι μήνες μετά, αν κριθεί ότι χρειάζεται.

Νέο θεσμό για τον ενιαίο δήμο Ρεθύμνου αποτελεί ο Γενικός Γραμματέας, θέση την οποία καταλαμβάνει η κα Χρυσούλα Ψαρουδάκη, καταργείται ο Δημοτικός Αθλητισμός Οργανισμός Ρεθύμνου (ΔΑΟΡ) και δημιουργείται Αυτοτελές Τμήμα Αθλητισμού, δημιουργείται επίσης Αυτοτελές Τμήμα Παιδείας, όπως και Γεωτεχνικών θεμάτων και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον τουρισμό καθώς δημιουργείται Αυτοτελές Γραφείο Πολιτισμού – Τουρισμού με κύριες αρμοδιότητες στον τουρισμό αφού τα θέματα πολιτισμού έχουν περάσει στην ΚΕΔΗΡ.

Η Οικονομική – Διοικητική Διεύθυνση «σπάει» σε δύο Διευθύνσεις, ενώ δημιουργείται Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας, Διεύθυνση Καθαριότητας, Διεύθυνση Κ.Ε.Π., ενώ στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών που προϋπήρχε ενσωματώνεται η υπηρεσία Πολεοδομίας με τα ανάλογα Τμήματα η κάθε μια.

Όπως σημείωσε στην εισήγησή του ο κ. Γεωργαλής, σήμερα στο δήμο Ρεθύμνου εργάζονται 435 υπάλληλοι, ενώ μαζί με εκείνους που εργάζονται στην ΚΕΔΗΡ, τη ΔΕΥΑΡ και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ανέρχονται σε συνολικά 600. Με το νέο οργανισμό θα δημιουργηθούν 32 θέσεις τμηματαρχών και έξι θέσεις διευθυντών.

Οι τοποθετήσεις

«Προσπαθήσαμε να ανοίξουμε το σύστημα που ήταν πολύ κλειστό, να δημιουργήσουμε συνθήκες ανέλιξης σε υπαλλήλους, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δεν είναι δυνατόν θέση διευθυντή να κατέχει απόφοιτος λυκείου. Στόχος μας ήταν ο οργανισμός να ευνοήσει την προοπτική και την αξιοπιστία του δήμου», ανέφερε στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε πως με το νέο οργανισμό αποκλείονται πρακτικές του παρελθόντος. «Μακριά από εμάς οι “φωτογραφικές μηχανές” και οι στοχευμένες τοποθετήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκος Νίνος, ανέφερε πως το σύστημα που προβλέπεται με βάση τον οργανισμό είναι δημαρχοκεντρικό και κατέθεσε μία σειρά από παρατηρήσεις, καταψηφίζοντας τελικά το κείμενο.

Ο κ. Μαθιουδάκης από την πλευρά του εξήρε την προσπάθεια του εισηγητή αντιδημάρχου για τη σύνταξη του νέου οργανισμού και αφού κατέθεσε τους προβληματισμούς του, υπερψήφισε το κείμενο.

Ο Γιώργος Βλαστός από την «Εναλλακτική Κίνηση» υποστήριξε πως ο οργανισμός πρέπει να είναι δημοκρατικός, αντιγραφειοκρατικός, αποτελεσματικός με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Πρόσθεσε ακόμα ότι γίνεται σε ένα δυσμενές πλαίσιο για την Τ.Α., ενώ πρότεινε τη δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου, που θα ελέγχει αν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Τέλος, ο κ. Μανούσος Μανουσογιάννης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισε το νέο οργανισμό, υποστηρίζοντας ότι στοχεύει να υλοποιήσει τις αντιλαϊκές πολιτικές του Καλλικράτη και ότι δε θεμελιώνει τα δικαιώματα, αντίθετα τα καταπατεί.

Την αντίδραση του για σημεία του οργανισμού, κυρίως σε ό,τι αφορά στις κρίσεις του προσωπικού, εξέφρασε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του δήμου Ρεθύμνου, Γιώργος Κτιστάκης.

 

goodnet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook