Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχεδιάζει να αναπτύξει τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να υποστηρίζουν τους παρατηρητές του στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επιβεβαίωσαν διπλωμάτες χθες Παρασκευή το βράδυ.
Ο ΟΑΣΕ, ο οποίος εδρεύει στη Βιέννη, δημοσίευσε μια πρόσκληση για την υποβολή προσφορών από εταιρείες για την παροχή μιας «λύσης με το κλειδί στο χέρι όσον αφορά την προμήθεια άοπλων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών και συναφών υπηρεσιών στην Ουκρανία». Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών έληγε χθες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο οποίος ασκεί την προεδρία του Οργανισμού, έχει συζητήσει την ιδέα να χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας με τους ομολόγους του των δύο κρατών αυτών και τα μηνύματα που έλαβε ήταν θετικά, είπε μια εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Τα αεροσκάφη αυτή θα πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό ικανό να κατοπτεύει διάφορα αντικείμενα —τους αριθμούς πινακίδων αυτοκινήτων, για παράδειγμα— από απόσταση πολλών χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές οι οποίες περιγράφονται στους όρους του διαγωνισμού και επικαλέστηκε η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook