Στις 8:30 το απόγευμα, αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι των Χανίων, εκεί από όπου ξεκίνησαν για την εν πλω διαμαρτυρία δυτικά της Κρήτης, τα τρία σκάφη που συμμετείχαν στην αποστολή και που ταξίδεψαν προς αναζήτηση του Cape Ray πάνω στο οποίο γίνεται η υδρόλυση των χημικών της Συρίας.

Όπως περιγράφει σε ανακοίνωση του το Συντονιστικό, με την οποία καλεί τον κόσμο να υποδεχτεί στο λιμάνι των Χανίων τους 32 που συμμετείχαν στην διαμαρτυρία ανοιχτά της Κρήτης:

Ύστερα από 36 ώρες στη την θάλασσα με έντονη τρικυμία, συναντήθηκαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας τα τρία σκάφη, που οι καιρικές συνθήκες και κάποια τεχνικά προβλήματα δεν είχαν αφήσει να πορευτούν μαζί.

Το ψαροκάικο Αη Νικόλας, που το 2008 είχε σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, παρέμενε στο λιμάνι ύστερα από την έξοδό του την Παρασκευή το απόγευμα, όπου οι άσχημες καιρικές συνθήκες το είχαν υποχρεώσει σε επιστροφή.


\"\"

Τα άλλα δύο ιστιοπλοϊκά, που είχαν ξεκινήσει από το λιμάνι των Χανίων την Παρασκευή το μεσημέρι, συνέχισαν το ταξίδι τους νοτιοανατολικά της Κρήτης για, συνολικά, 36 ώρες, και τελικώς αγκυροβόλησαν στην Παλαιόχωρα και αυτά τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Ιουλίου, αφού οι καιρικές συνθήκες συνεχίζονταν και κάποιοι από τους επιβαίνοντες είχαν πλέον σοβαρό πρόβλημα να συνεχίσουν.

Τα δύο ιστιοπλοἰκά συνόδευσε διακριτικά σκάφος του λιμενικού τις πρώτες ώρες του απόπλου τους, ενώ στη συνέχεια τα παρακολουθούσε μη επανδρωμένο αεροσκάφος (Drone) για μερικές ώρες το Σάββατο το πρωί, καθώς κι ένα ελικόπτερο. Το μη επανδρωμένο αεροπλάνο εθεάθη και πάνω από τον Αη Νικόλα το Σάββατο το απόγευμα. 

\"\"

Σήμερα, Κυριακή 27 Ιουλίου, τα τρία σκάφη θα επιστρέψουν στα Χανιά κόντρα στον καιρό αλλά ταξιδεύοντας επιτέλους όλα μαζί.

Η άφιξη των σκαφών αναμένεται να γίνει Κυριακή, αργά το απόγευμα (γύρω στις 8:30 μμ), και γι\’ αυτό το πλήρωμα και οι επιβαίνοντες καλούν τον κόσμο στο λιμάνι των Χανίων.

Οι προμήθειες φαγητού και ποτού που δεν καταναλώθηκαν θα μοιραστούν στην Κοινωνική Κουζίνα, που στηρίζει εκατοντάδες συνανθρώπους μας σε ανάγκη, καθώς και στους 140 Σύρους πρόσφυγες του ίδιου πολέμου απ\’ όπου προέρχονται τα χημικά, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα Χανιά χωρίς χαρτιά, τροφή και, σύντομα, χωρίς στέγη. Επικοινωνία έχει ήδη γίνει ώστε οι Σὐροι και μέλη της Κοινωνικής Κουζίνας να βρίσκονται στο λιμάνι και να παραλάβουν τα τρόφιμα.

\"\"


Επιβαίνοντες από τα σκάφη φωτογραφήθηκαν κρατώντας την παλαιστινιακή σημαία, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που μετρά ήδη πάνω από 1000 νεκρούς μέχρι στιγμής από τις πρόσφατες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, καθώς και με σημαίες και μπλούζες SOS Χαλκιδική, τονίζοντας το υπερτοπικό μήνυμα: ΜΑΚΡΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ!

\"\"


Όχι στα χημικά των πολέμων τους, Όχι στα πετρέλαια της ειρήνης τους!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook