Σε άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το Ισραήλ και την Χαμάς την ώρα που το αίμα συνεχίζει να ρέει άφθονο στην εμπόλεμη περιοχή, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ βάζει πλώρη για την ανακατάληψη της Γάζας και η Τουρκία προσανατολίζεται στην αποστολή πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια για να ανακούφιση των πληγέντων.
Ισραήλ και Χαμάς εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες με την κυβέρνηση Νετανιάχου να… κουνάει το δάκτυλο στην παλαιστινιακή οργάνωση επισημαίνοντας ότι από την έναρξη της κρίσης, έχει παραβιάσει ούτε μία, ούτε δύο, αλλά πέντε φορές την εκεχειρία, εκ των οποίων τις δύο η προσωρινή αναστολή των εχθροπραξιών ήταν αποκλειστικά ανθρωπιστικού χαρακτήρα.
Την ίδια ώρα, συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις του: αν δηλαδή, θα εντείνει ή όχι την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση \”Protective Edge\” με στόχο την καταστροφή των στρατηγείων αλλά και σπιτιών μαχητών της Χαμάς.
Από την αρχή του πολέμου, πάνω από 1.030 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες αλλά και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ τρεις στους τέσσερις νεκρούς είναι άμαχοι. Αλλά και το Τελ Αβίβ μετρά τις πληγές του, καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει χάσει 43 στρατιώτες ενώ άλλοι τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από ρουκέτες.
Η εκεχειρία του Σαββάτου προσέφερε λίγη ανακούφιση στους κατοίκους της Γάζας, όπου πολλοί εκτοπισμένοι επέστρεψαν στα σπίτια τους για να διαπιστώσουν την έκταση των ζημιών στις κατεστραμμένες γειτονιές τους. Αλλά ούτε αυτή η εκεχειρία κράτησε πολύ, ενώ μέχρι στιγμής οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες για 24ωρες ανθρωπιστικές παύσεις των εχθροπραξιών έχουν πέσει στο κενό.
Με το Συμβούλιο Ασφαλείας να καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να παρατείνουν την εκεχειρία καθ΄όλη την διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής \”Αίντ\” του τέλους του Ραμαζανιού και πέρας αυτής και τον Μπαράκ Ομπάμα να ζητά από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου, να δεχτεί την άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς, η εφημερίδα \”Jerusalem Post\” αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει την αποστoλή πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, μία παρόμοια κίνηση με αυτή του 2010, όταν είχε ναυλώσει το πλοίο Μαβί Μαρμαρά, πάνω στο οποίο τελικώς έγινε μάχη μεταξύ Τούρκων και ξένων υπηκόοων και Ισραηλινών κομάντο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα άτομα. Η ισραηλινή εφημερίδα επικαλείται την οργάνωση, με πρωτοβουλία της οποίας είχε αναχωρήσει το πλοίο το 2010 και η οποία θα συντονίσει και τη νέα επιχείρηση – αν γίνει- με την κωδική ονομασία: \”Freedom Flotila 2\”.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 31 Μαίου του 2010, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν, μετά από προειδοποιήσεις, σε νηοπομπή του διεθνούς κινήματος\” Free Gaza\”. Σκοπός της νηοπομπής ήταν ναa σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας. Η νηοπομπή αρνήθηκε την πρόταση της Ισραηλινής κυβέρνησης να πλεύσει στο λιμάνι του Ασντόντ. Σύμφωνα με την πρόταση, η ισραηλινή κυβέρνηση αρχικά θα έλεγχε την ανθρωπιστική βοήθεια και κατόπιν θα επέτρεπε να διανεμηθεί η βοήθεια στη Γάζα (ή ακόμη επιτρέποντας του οργανωτές της αποστολής να διανέμουν την βοήθεια). Από την συμπλοκή που ακολούθησε σκοτώθηκαν 9 ακτιβιστές σύμφωνα με τους Ισραηλινούς και τραυματίσθηκαν εξήντα καθώς και έξι Ισραηλινοί στρατιωτικοί προκαλώντας την έντονη κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας.
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα, αφού έστειλε στην εμπόλεμη περιοχή τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι για να ηρεμήσει τα πνεύματα και οι διπλωματικές του προσπάθειες απέτυχαν παταγωδώς, αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος…δράση, σύμφωνα με την \”Washington Post\”.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κινητοποιείται βλέποντας την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ να προσανατολίζεται στην πλήρη ή μερική ανακατάληψη της Γάζας, καθώς πολλοί σκληροπυρηνικοί υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου τάσσονται υπέρ της αποστρατικοποίησης της περιοχής, αναφέρουν oι \”Νew York Times\”.
Κέρι ο Εξωγήινος
Πάντως η εμφάνιση Κέρι στην εμπόλεμη περιοχή μόνον θετικά δεν αντιμετωπίζεται από μερίδα του ισραηλινού Τύπου. Η βρετανική εφημερίδα \”Τelegraph\” αποκαλύπτει ότι πολλοί υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης αλλά και ο ισραηλινός Τύπος στάζουν δηλητήριο για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, αναφερόμενοι στην μέχρι τώρα στάση του στην κρίση.
Σύμφωνα με την ιρσαηλινή εφημερίδα \”Haaretz\”, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν στάθηκε στο… ύψος του, δεν αντιμετώπισε δηλαδή με την πρέπουσα σημασία τις ανησυχητικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Μπαράκ Νταβίντ, ο Τζον Κέρι συμπεριφέρεται ωσάν να μην είναι υπουργός Εξωτερικών της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο αλλά ως… εξωγήινος (!) που μόλις προσγειώθηκε με το διαστημόπλοιό του στη Μέση Ανατολή. Ο Ισραηλινός αρθρογράφος υπογραμμίζει επίσης πως την άποψή του την συμμερίζονται κυρίως οι σκληροπυρηνικοί υπουργοί της κυβέρησης Νετανιάχου. Μάλιστα, για τις \”κακές γλώσσες\” στο Ισραήλ, όχι μόνο η στάση του Τζον Κέρι στην κρίση αλλά και η εξωτερική του εμφάνιση παραπέμπουν σε… εξωγήινο.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook