Το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων στη περιοχή της βόρειας Πεδιάδας Ηρακλείου συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη που συγκάλεσε στη Περιφέρεια ο κ. Αρναουτάκης με τη συμμετοχή των δημάρχων Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη, του νεοκλεγμένου δημάρχου Γιάννη Μαστοράκη, του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρία Καλογεράκη, του δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη, του νεοκλεγμένου δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη, του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Βορείου Πεδιάδας Νίκου Αργυράκη, του διευθυντή Γιώργου Παπαδάκη, και του τεχνικού διευθυντή Δημήτρη Σταματάκη.

Στη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι το έργο για την κατασκευή νέου εργοστασίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στη θέση του σημερινού ΧΥΤΑ Χερσονήσου θα χρηματοδοτηθεί από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Επίσης συζητήθηκε η μετατροπή του ΧΥΤΑ Χερσονήσου σε ΧΥΤΥ (χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων), ένα εξίσου σημαντικό έργο που αναμένεται να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι δήμαρχοι αλλά και τα στελέχη του ΦΟΔΣΑ Βορείου Πεδιάδας συμφώνησαν ότι με τη κατασκευή του νέου εργοστασίου απορριμμάτων στη περιοχή θα επιλυθεί ένα χρονίζον πρόβλημα, θα προστατευθεί αποτελεσματικά το περιβάλλον σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπως είναι η Χερσόνησος, ενώ και τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι τελευταίας τεχνολογίας.