Έπειτα από μία σημαντική διόρθωση (περίπου 14%), επιχειρήθηκε διήμερη ανοδική αντίδραση με σημαντικά κέρδη για αρκετές μετοχές. Έτσι το επίπεδο η περιοχή τιμών μεταξύ 1100 – 1150 μονάδων επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά φέτος την σημαντικότητα της ως ζώνης στήριξης και επίπεδο τιμών το οποίο προσελκύει αγοραστές. Επισημαίνουμε ότι η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε μία πλάγια χρονιά, χωρίς ουσιαστική τάση, όπου ο Γ.Δ. κινείται στην οριζόντια ζώνη 1100 – 1350 μονάδες.
Η αγορά μας λοιπόν αναζητά νέους καταλύτες (θετικούς ή αρνητικούς) για να εξέλθει από αυτή την ζώνη τιμών. Στα τρέχοντα επίπεδα δείχνει να έχει προεξοφληθεί η παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη καθώς επίσης και τα τρέχοντα επίπεδα κερδοφορίας των εισηγμένων. Αυτό που σίγουρα δεν έχει ακόμη προεξοφληθεί είναι η επανάκαμψη της κερδοφορίας των εισηγμένων στα προ της κρίσης επίπεδα, γεγονός που δεν διαφαίνεται όμως προς το παρών στον ορίζοντα. Οι εισηγμένες παλεύουν ακόμα να επιβιώσουν μέσα σε ένα καθεστώς στραγγαλισμού ρευστότητας και υψηλών υποχρεώσεων.
Οι παράγοντες που άλλαξαν το πτωτικό σκηνικό και θα καθορίσουν την συνέχεια συνοψίζονται κατωτέρω :
• Τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο παράγοντας αυτός ήταν μάλλον ο σημαντικότερος που οδήγησε στην πρόσφατη διόρθωση όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών. Και το ελληνικό χρηματιστήριο ως ανέκαθεν τραπεζοκεντρικό επηρεάστηκε τα μέγιστα. Η διόρθωση στις ευρωπαϊκές τράπεζες μάλλον ολοκληρώθηκε και η αγορά θα περιμένει ουσιαστικότερα νέα πλέον από το μέτωπο των stress test για να αποφασίσει αν θα πρέπει να τιμωρήσει αυστηρότερα τις αποτιμήσεις των τραπεζών.
• Το πολιτικό περιβάλλον στη χώρα μας. Οι πρώτες ανησυχίες, μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, για χαλάρωση του μεταρρυθμιστικού έργου και είσοδο σε μακρά προεκλογική περίοδο δείχνουν να κάμπτονται. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για δυνατότητα εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή και η επιτάχυνση υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενισχύουν έστω και προσωρινά την άποψη ότι οι πρόωρες εκλογές δύνανται να αποφευχθούν. Η πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας είναι ένα έργο με πολλά επεισόδια, το οποίο θα ξαναβρούμε μπροστά μας τους επόμενους μήνες.
• Προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από την Moody’s. Η επόμενη αναθεώρηση είναι στις 1-Αυγούστου και συνήθως οι αγορές προεξοφλούν μερικές μέρες πριν το αποτέλεσμα το οποίο περιμένουν. Επόμενη αναθεώρηση, μετά την Moody’s, είναι από την Fitch αρχές Σεπτεμβρίου.
Όλα τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάποια βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά funds ρευστοποιούν πλέον τα κέρδη τους στην Ελλάδα και αντικαθίστανται από πιο μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα κεφάλαια, δημιουργούν προσωρινές αναταράξεις στην αγορά. Η ομαλή εξέλιξη στα μακροοικονομικά μεγέθη και η πολιτική σταθερότητα είναι τα δύο βασικά προαπαιτούμενα για να μπορέσει να ξεφύγει ανοδικά η αγορά από την τρέχουσα ζώνη τιμών. 
Μηνάς Παπαδάκης 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook