Ολοκληρώθηκε το 7ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Παλαιόχωρας, με τον Ρώσο Αντρέι Ριτσάγκοβ να επικρατεί στους άνδρες και την Βουλγάρα Εμιλία Τζινγκάροβα στις γυναίκες.
Η σχετική ενημέρωση των διοργανωτών:
Για άλλη μια χρονιά το Διεθνές Τουρνουά Παλαιόχωρας καθήλωσε τα βλέμματα όλων! Ένα συναρπαστικό τουρνουά πλαισιωμένο από μεγάλα ονόματα του Παγκόσμιου Σκακιού, ένα τουρνουά με συνεχείς εναλλαγές στις βαθμολογίες και αγωνία μέχρι τη λήξη του. 
Η φετινή διοργάνωση σίγουρα αξίζει τα εύσημα! Άψογη από όλες τις πλευρές, πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις και καινοτομίες στο χώρο αγώνων!  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη διάρκεια του τουρνουά οι διοργανωτές δέχτηκαν email συμμετοχής από παίκτες για την επόμενη διοργάνωση του 2015, θέλοντας έτσι να εκφράσουν την ευχαρίστησή τους για την σπουδαία αυτή διοργάνωση! 
Η Παλαιόχωρα έχει καθιερωθεί πλέον σαν έναν από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς σκακιστικούς προορισμούς. Οι πετυχημένες διοργανώσεις που έχουν διεξαχθεί όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν την  πιο καλή διαφήμιση του τουρνουά , με αποτέλεσμα κάθε χρόνο με το που ανακοινώνεται να κατακλύζεται και από email συμμετοχών. Τη φετινή χρονιά 210 σκακιστές από 22 χώρες δήλωσαν παρών , από τους οποίους 40 και πλέον ήταν οι τιτλούχοι παίκτες. Για περισσότερο από μία εβδομάδα το Πολιτιστικό κέντρο μετατράπηκε σε αίθουσα πνευματικής επίδειξης όπου ο κάθε παίκτης προσπαθούσε να επιβληθεί του αντιπάλου του. Είναι γεγονός ότι ο κάθε γύρος κρατούσε πάνω από 5 ώρες δείγμα της μεγάλης μαχητικότητας που υπήρχε. 
Στην γενική κατηγορία μεγάλος νικητής αναδείχτηκε ο Ρώσος Andrey Rychagov ο οποίος φαίνεται ότι έχει βρει το κλειδί της επιτυχίας! Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που αναδεικνύεται νικητής ξεπερνώντας μάλιστα τη φετινή χρονιά πολύ μεγαλύτερα ονόματα! Ισόβαθμός του αλλά με χειρότερα κριτήρια ο Azer Mirzoev από το Αζερμπαϊτζάν ο οποίος επίσης έκανε ένα εντυπωσιακό τουρνουά. Στην 3η θέση είχαμε δέκα παίκτες με ισοβαθμία ανάμεσά τους και οι δύο θεωρητικά ισχυρότεροι παίκτες του τουρνουά ο Ινδός Abhjeet. Goupta και ο Βούλγαρος Alexander Delchev οι οποίοι πήραν την 3η – 4η θέση αντίστοιχα με 7 βαθμούς, στο γκρουπ αυτό όμως βλέπουμε και τον 1ο Έλληνα σκακιστή τον Θεοδώρου Νικόλα! Μία εντυπωσιακή εμφάνιση για τον μόλις 14 ετών Ρεθυμνιώτη παίκτη ο οποίος δείχνοντας δείγμα του πλούσιου ταλέντου του κέρδισε στους δύο τελευταίους γύρους τους GM M. Pap και GM Gavrilov Al. 
Εναλλαγές είχαμε σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος και στην κατηγορία γυναικών όμως τελικά νικήτρια αναδείχτηκε το φαβορί των αγώνων η WGM Emilia Djingarova από την Βουλγαρία με 5,5 βαθμούς. Ισόβαθμή της ήταν η Καφετζή Αγγελική η οποία πήρε τη 2η θέση ενώ την τρίτη θέση κατέκτησε η Χανιώτισσα σκακίστρια Κόρακα Μίνα με 5 βαθμούς και με μία εξαιρετική εμφάνιση.
Στους βετεράνους ξεχώρισε ο Ρώσος σκακιστής Chernyi Viktor ο οποίος πήρε την 1η θέση με 6 βαθμούς ενώ 2-3ος αναδείχτηκαν ο Φροσινός Γιάννης και ο Paul Bielby από την Αγγλία.
Στην κατηγορία εφήβων είχαμε τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή και σύμφωνα με τα κριτήρια 1ος ήταν ο Λιοδάκης Κων/νος 2ος ο Τζουγανάκης Παντελής και 3ος ο Παπασημακόπουλος Αλέξανδρος. Στην αντίστοιχη κατηγορία κοριτσιών την 1η θέση πήρε η Καφετζή Αγγελική 2η η Chursina Ada (Ρωσία) και 3η η Μαρκάκη Σοφία. Στην κατηγορία κάτω των 16 ετών είχαμε πάλι τριπλή ισοβαθμία και σύμφωνα με τα κριτήρια την 1η θέση πήρε ο Κούρκουλος Σταμάτης 2ος ο Christiansen johan Νορβηγία και 3ος ο Γουλούτης Νίκος με 5,5 βαθμούς. Στα κορίτσια την 1η θέση πήρε η Egorova Ayyna από την Ρωσία 2η η Σερπετσιδάκη Εύα και 3η η Κώτσογλου Ευαγγελία. Στα αγόρια κάτω των 14 ετών πρώτος αναδείχτηκε ο Θεοδώρου Νικόλας 2ος ο Hakobyan Aram Αρμενία και 3ος ο Chetrari Nikita από την Μολδαβία. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Βοζινάκη Ανθή 2η η Πετράκη Αργυρώ και 3η η Λουκά Μαγδαληνή. Στην κατηγορία κάτω των 12 ετών την 1η θέση κατέκτησε ο Santryan Davit από την Αρμενία 2ος ο Καρούσος Θεοδωράκης Νίκος και 3ος ο Πατρελάκης Εύαγγελος. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Zakharova Diana από την Ρωσία 2η η Χρυσόγελου Αθανασία και 3η η Κουκουράκη Χρυσή. 1ος Τοπικός παίκτης αναδείχτηκε ο Φουρναράκης Λευτέρης 2ος ο Βλησίδης Σταύρος και 3ος ο Γεωργιακάκης Νίκος. Τέλος στην ομαδική βαθμολογία την 1η θέση κατέκτησε ο Σκακιστική Ακαδημία Χανίων με 22 βαθμούς.
Στα αξιοσημείωτα του τουρνουά ήταν το πολυποίκιλο  πρόγραμμα των  παράλληλων εκδηλώσεων ξεκινώντας από την εκδρομή στο Ελαφονήσι! Μία εκδρομή που αδημονούν να συμμετάσχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι κάθε χρόνο θαυμάζοντας τις φυσικές ομορφιές της Δυτ.Κρήτης! Το τουρνουά γρήγορου σκακιού όπου  κατακλύζεται ο κεντρικός δρόμος της Παλαιόχωρας μέχρι πρωίας συνοδευόμενο από γλυκά και εδέσματα (χορηγία Ζαχαροπλαστείου Καρακατσάνη)  για όλους τους μετέχοντες . Το Χορευτικό συγκρότημα Σελίνου που διασκέδασε  πλήθος παρευρισκόμενων με τους Παραδοσιακούς χορούς του, και τέλος μια ανεπανάληπτη μουσική βραδιά με έντεχνη ελληνική μουσική και  το λαϊκό συγκρότημα του Λεωνίδα Μαρυδάκη. 
Οι διοργανωτές του τουρνουά , που για φέτος ήταν η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων με τον Δήμο Καντάνου Σελίνου, την Περιφέρεια Κρήτης ,την Γ.Γ.Α και το ΕΒΕ Χανίων , έδωσαν  τον καλύτερό τους εαυτό προβλέποντας την παραμικρή λεπτομέρεια έτσι ώστε όλα να κυλήσουν ήρεμα χωρίς να παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα. Καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης η ζωντανή μετάδοση των αγώνων καθώς επίσης και η ζωντανή κάλυψη με τέσσερις κάμερες ενώ  βγήκαν 360 ώρες αναμετάδοσης αγώνων καθ΄όλη την εβδομάδα, σημειώθηκαν πάνω από 2200 θεάσεις από το εξωτερικό  ενώ οι κάμερες  προβάλανε όχι μόνο την αίθουσα των αγώνων και τα τεκταινόμενα αλλά και τον εξωτερικό χώρο με τα αξιοθέατα του τόπου μας.
Βλέποντας αυτές τις ωραίες στιγμές που ξετυλίγονταν καθημερινά στην Παλαιόχωρα , στιγμές μοναδικές που αναδεικνύουν την κουλτούρα μας, την Κρητική φιλοξενία  και τα αξιοθέατα τότε δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς   γιατί αυτό το τουρνουά ξεχώρισε και αγαπήθηκε τόσο πολύ μέσα στην σκακιστική κοινωνία και σε λίγα αποτελεί πλέον την κορυφαία διοργάνωση στην Ελλάδα! 
Μέγας χορηγός του 7ου Διεθνούς Τουρνουά Παλαιόχωρας είναι η Υδροαιολική ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. ενώ λοιποί χορηγοί είναι :ο ΟΤΕ , η ΑΝΕΚ LINES, το PILOT BEACH RESORT ,το καφεκοπτείο ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ, η Θ ΣΧΕΤΑΚΗΣ Α.Ε και το Simple City, η GRAMVOUSA BALOS LINES,το Κατάστημα Ηλεκτρικών ειδών Σκορδυλάκης ,τα οπτικά κέντρα OptonetΧατζηαθανασίου, η ΒΙΟΜΕΤΑΛ Μουστεράκης-Λεβεντάκης Ο.Ε.και η S&P Ενεργειακή και το Ζαχαροπλαστείο Καρακατσάνης.
Για φωτογραφίες από το τουρνουά πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook