Χωρίς ιατρική περίθαλψη έχουν μείνει οι κάτοικοι της Παλαιόχωρας και οι χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής, καθώς, όπως γράφουν τα "Σελινιώτικα Νέα" εν μέσω της τουριστικής περιόδου, το Περιφερειακό Ιατρείο Παλαιόχωρας «έβαλε λουκέτο» καθώς η μια γιατρός που υπηρετεί πήρε την κανονική της άδεια.

Να σημειωθεί πως αν και το Περιφερειακό Ιατρείο Παλαιόχωρας είναι διθέσιο, έχει καλυφθεί μόνο η μια θέση, αφενός λόγω έλλειψης γιατρών στο Κέντρο Υγείας Καντάνου και αφετέρου, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος γιατρών να υπηρετήσουν στις συγκεκριμένες θέσεις των Περιφερειακών Ιατρείων. 

Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η παροχή δημόσιας περίθαλψης στην ύπαιθρο των Χανίων, είναι πως από τα 13 Περιφερειακά Ιατρεία τα οποία υπάγονται στο Κέντρο Υγείας Καντάνου, μόνο στα 7 έχουν καλυφθεί θέσεις γιατρών και από αυτά , λειτουργούν μόλις τα πέντε ιατρεία καθώς στα άλλα δύο οι γιατροί λείπουν με άδεια.

Συγκεκριμένα – όπως μας ενημέρωσαν από το Κ.Υ. Καντάνου - αυτή την στιγμή σε λειτουργία βρίσκονται μόνο τα Περιφερειακά Ιατρεία:
Βουκολιών – Μεσκλών – Καμπανού – Ντερέ – Λάκκων
Στο Π.Ι. Παλαιόχωρας η γιατρός λείπει με κανονική άδεια (έως τον Δεκαπενταύγουστο;)
Στο Π.Ι. Αλικιανού η γιατρός λείπει με άδεια ανατροφής τέκνων.
Ενώ κλειστά χωρίς γιατρό είναι τα Ιατρεία :
Γαύδου – Βουτά – Κουντούρας – Στροβλών - Παλαιών Ρουμάτων - Ροδοβανίου

Η κατάσταση έχει φθάσει πλέον στο απροχώρητο ενώ όπως καταγγέλλει στα «Σ.Ν.» ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου κ.Γιώργος Δερμιτζάκης «το Περιφερειακό Ιατρείο Παλαιόχωρας ακολουθεί την τύχη της δημόσιας Υγείας όλης της Ελλάδας. Δηλαδή της ιδιωτικοποίησης.

Με την υπολειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου, δίνεται η ευκαιρία σε ιδιώτες να καλύψουν τα κενά και με αποτέλεσμα να βλέπουμε την συνεχή ανάπτυξη στην περιοχή ιδιωτικών πολυιατρείων, διαγνωστικών κέντρων και ιατρείων.»

Καταλήγοντας ο κ.Δερμιτζάκης τονίζει τα εξής:

«Σε μια περιοχή που εκτός του ότι είναι τουριστική, βρίσκεται και σε διαρκή ανάπτυξη, ζητάμε την μόνιμη κάλυψη με γιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων Παλαιόχωρας και Κουντούρας καθώς και των άλλων Ιατρείων στις ορεινές περιοχές, οι κάτοικοι των οποίων προσπαθούν να τις κρατήσουν «ζωντανές».

Επίσης ζητάμε να υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για τις ημέρες και ώρες λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων».

Να σημειωθεί πως οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Κ.Υ.Καντάνου επιβαρύνθηκαν μετά και την αποδημία του αείμνηστου ιατρού – Δ/ντη του Κέντρου κ.Πέτρου Νικητάκη, η θέση του οποίου όχι μόνο δεν έχει καλυφθεί, αλλά – σύμφωνα με πληροφορίες – δεν καν προκηρυχθεί.

Επιπλέον, η διαδικασία των προκηρύξεων για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού – λόγω και των μνημονίων – έχει γίνει τόσο χρονοβόρα και γραφειοκρατική που είναι αμφίβολο το αν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Σε όλα τα παραπάνω, να συνυπολογισθεί και η απροθυμία γιατρών να ανταποκριθούν σε προκηρύξεις για κάλυψη ιατρείων σε περιοχές της υπαίθρου και ειδικά σε τουριστικές περιοχές, όπου αφενός οι συνθήκες εργασίας θεωρούνται ως δυσμενέστερες από τις αστικές περιοχές και αφετέρου «οι αμοιβές που δίδονται πλέον δεν αποτελούν κίνητρο για τους νέους γιατρούς που προτιμούν εργασθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης με σαφώς καλύτερες συνθήκες και μισθούς» μας είπε άνθρωπος που γνωρίζει το τι συμβαίνει πλέον στην «μνημονιακή δημόσια Υγεία» της Ελλάδας.

"Σελινιώτικα Νέα"