Πριν από τέσσερα χρόνια πήραμε για πρώτη φορά την πρωτοβουλία με τους συνεργάτες της τηλεοπτικής μου εκπομπής \”ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ\” να διοργανώσουμε εθελοντικά εκστρατεία καθαρισμού της νήσου ΝΤΙΑ.
Ανταποκρίθηκε πολύς κόσμος από το Ηράκλειο στο ανοιχτό κάλεσμα μας κάτι που μας γέμισε χαρά ικανοποίηση και αισιοδοξία,γιατί ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία.
Ανταποκρίθηκαν ακόμα και άνθρωποι που όπως μας έλεγαν τότε, δεν είχαν πάει ποτέ ξανά στο μικρό νησί που απέχει μόλις 7 ναυτικά μίλια περίπου απ τη μπούκα του λιμανιού του Ηρακλείου.
Ήρθαν κι εκείνοι που πανε συχνά με τα σκάφη τους,με τα οποία μάλιστα, μετέφεραν τον κόσμο,αλλά και τους τεράστιους όγκους των σκουπιδιών που είχαμε συγκεντρώσει στο τέλος του καθαρισμού.
\"\"

Κανείς δεν πίστευε στα μάτια του,τι σκουπίδια φέρναμε πίσω…

Ένας ολόκληρος σκουπιδότοπος πάνω στο νησί.

Θυμάμαι μάλιστα το Μανόλη το Βουτσαλά (το Μπλομπλό) με τη βάρκα του τη \”ΣΟΥΡΤΟΥΚΑ\” να μαζεύει από το βυθό αμέτρητα κουτάκια μπύρας,αναψυκτικών,ακόμα και μπαταρίες αυτοκινήτων και σκαφών.

Κάναμε κι επί τόπου ρεπορτάζ . Μια δημοσιογραφική καταγραφή που σκοπό και στόχο δεν είχε τόσο \”να πουλήσει\” τηλεοπτικά ένα ενδιαφέρον αποκλειστικό τηλεοπτικό προϊόν,αλλά να κάνει όλους εκείνους που ως επισκέπτες βρίσκονται στην ΝΤΙΑ να την σεβαστούν,να την φροντίσουν,και να την προστατέψουν από κάποιους ασυνείδητους και επιζήμιους ή ακόμη και βάρβαρους επισκέπτες.

Κάποια στιγμή η δική μας προσπάθεια που επαναλήφθηκε για τρεις χρονιές σταμάτησε για λόγους που δεν θα θελα να εξηγήσω από δώ.

\"\"

Πίστεψα ότι η τρίχρονη προσπάθεια των εθελοντών και των συνεργατών μου, δεν θα χρειαζόταν να βρει μιμητές,γιατί ο τόπος θα βρισκε επιτέλους την ησυχία του από αυτούς που τον μολύνουν,τον λερώνουν και τον καταστρέφουν.

Πίστεψα ότι τις επόμενες φορές οι επισκέπτες της Νήσου, έχοντας λάβει το ξεκάθαρο μήνυμα, θα ναι πιο προσεκτικοί και φυσικά περισσότερο φιλικοί με το περιβάλλον.

Σήμερα σας ομολογώ και σας αποκαλύπτω οτι…Αποτύχαμε παταγωδώς.

Τούτο είναι το εύκολο συμπέρασμα μου, βλέποντας τις φωτογραφίες που μου έστειλε χτες αργά το βράδυ,αγανακτισμένος, ο Τουριστικός Επιχειρηματίας της Κρήτης και Περιφερειακός Συμβουλος (για λίγο ακόμη ) ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ.

Με πήρε και τηλέφωνο στενοχωρημένος για αυτονόητους λόγους.Για αρκετές ώρες, για να μην πω μια μέρα ολόκληρη,τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του μάζεψαν ξανά, απίστευτους όγκους σκουπιδιών από το όμορφο ερημονήσι μας.

Και για τα σκουπίδια αυτά δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία !!!

Δεν μας φταίει κανένα παράξενο κράτος,κανένα βρώμικο κόμμα, κανένας κακός πολιτικός,καμιά ΤΡΟΙΚΑ κανένας Σόιμπλε και κανένα ΔΝΤ.

Αυτά τα σκουπίδια είναι προϊόν δικό μας.

Του πολιτισμού,της αγωγής,της παιδείας μας.

Έτσι μας έμαθαν καθώς φαίνεται στα σπίτια μας. Αυτά μας συμβούλευσαν και μας προέτρεψαν οι φίλοι μας…οι ίδιοι οι συνταξιδίωτες μας ως την ΝΤΙΑ.

Αυτό μόνο (τελικά) μπορούμε να παράγουμε στην Ελλάδα της ακμής τότε,μα και στην Ελλάδα της ίδιας της, της παρακμής;

Μόνο Σκουπίδια ;

Μπορεί η ζωή να τα ´φέρε έτσι και να αποκτίσαμε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο την οικονομική πολυτέλεια να αγοράσουμε ένα μικρό ή μεγάλο σκάφος για να πάμε απέναντι,αλλά φαίνεται πως τα λεφτά αυτά δεν στάθηκαν ικανά ούτε να μας εξευγενίσουν,ούτε να μας εκπολιτίσουν,ούτε να μας διδάξουν το αυτονόητο…

\"\"

Γιατί το να έχεις παιδεία,αγωγή και πολιτισμό μέσα σου,δεν είναι ευτυχώς ή δυστυχώς συνάρτηση του Εκκαθαριστικού σου σημειώματος,ούτε του ισολογισμού της εταιρίας που μπορεί να διοικείς με καμάρι \”αρχοντόγυφτου\”.
Γιατί τα σκουπίδια δεν μπαίνουν κάτω απ´ το χαλί,ούτε εξατμίζονται.Είναι \”επιταγές\”που στη λήξη τους θα κληθείς ΕΣΥ να πληρώσεις κι αν όχι εσύ,το παιδί σου,το εγγόνι σου.
Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια κάποιοι κάνουν προσπάθεια να καταστήσουν περισσότερο επισκέψιμο το νησί.Στοχεύουν στην παροχή μιας εναλλακτικής υπηρεσίας τουρισμού,που μπορεί να αφήσει επιπλέον τουριστικό χρήμα τοπικά, σε μια περίοδο που και αυτό έχει γίνει ζητούμενο.
Κάποιοι από τους καθημερινούς επισκέπτες -χρήστες θα τους έλεγα- του νησιού είναι άνθρωποι που σήμερα γκρίνιαζαν για την χαμηλή καταναλωτική δυνατότητα των φετινών επισκεπτών μας.

Αυτό πουλάμε κύριοι,και αυτό θα εισπράξουμε.

\"\"

Χαμηλό επίπεδο και φτηνή υπηρεσία σε μόνιμη \”περίοδο εκπτώσεων των ηθών και των ίδιων των πρακτικών μας\”.
Άσχετα βέβαια, που κάποιοι απ αυτούς, την ίδια ώρα μπορεί να διαδηλώνουν για τα χημικά της Συρίας και πολύ καλά και ορθά και μεις ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, όπως και για την εκποίηση των ακτών,ή κατά των ξενοδόχων ( για την αποκλειστική χρήση του αιγιαλού ) που στην πλειοψηφία τους φροντίζουν όμως να διατηρούν καθαρές τις ακτές τους,σε αντίθεση με το Ελληνικό Δημόσιο που κατ απόδειξη και κατ εξακολούθηση αδιαφορεί.
Τολμώ να σας πω να δείτε την περιοχή του Καρτερού για την οποία και πολύς ο λόγος τελευταία, που διαχειρίζονται ιδιώτες σε τι κατάσταση είναι, και να δείτε και τα σημεία που θα πρέπε να προστατεύει η τοπική αυτοδιοίκηση, μα πάνω απ όλα εμείς οι ίδιοι, επίσης σε τι κατάσταση βρίσκονται χωρίς κανένας να λογοδοτεί και να τιμωρείται.
Υποκρισία, Φαρισαϊσμός, Ξεφτίλα.

Κώστας Γ.Συλιγάρδος
Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook